Nieuws

Priester Daniël Maes: terugblik ~ 19-20 september 2011


danic3abl-maes1211221211111221211

Daniël Maes (75 jaar), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Beste vrienden

Momenteel moeten de bewoners van het klooster van Mar Yacub het stellen zonder communicatie met de buitenwereld door de militaire operaties die nog gaande zijn in de regio van al-Qalamoun en opgelopen schade aan de kloosterinfrastructuur. (Lees: Priester Daniël Maes: Geen internet, maar allen ongedeerd) Het positieve is wel dat iedereen van de kloostergemeenschap van Moeder Agnès-Mariam en Vader Daniël Maes veilig en in goede gezondheid is.

Malik Imran.

.

Het volgend relaas is een terugblik op het leven in Deir Mar Yacub in september 2011:

Deze keer wil ik, weliswaar voorzichtig, ook wat politiek nieuws brengen.

P. Daniêl.

* * *

Maandag 19 september.

Wat we gisteravond in de “Tent of Praise” van de Church of Christ in Beiroet hebben meegemaakt ben ik nog aan het verwerken. Van de jongeren die we ontmoet hebben verwacht ik zeker dat we er vroeg of laat gaan ontmoeten in Syrië. Terwijl de duisternis in de wereld steeds groter wordt zijn er ook steeds sterkere tekenen van de kracht van de heilige Geest. En dat  laatste hebben we daar mogen ervaren.

Deze morgen rijden moeder Agnes-Mariam, David en ik eerst naar de Amerikaanse ambssade om te zien of David eventueel met een naamsverandering terug kan keren naar Syrië. Al bij de ingang van het indrukwekkend complex wordt ons gezegd dat zulks per email moet gevraagd worden.  Dan maar eerst naar de post waar ik de postbus van Mar Yakub zie. Er is voor de veiligheid geen rechtstreekse post naar Mar Yakub in Syrië, wel langs Libanon hier: P.O. Box 29 Zouk Michael, LEBANON. En zowat om de maand moet men toch naar hier komen om allerlei materiële zaken te regelen.

Deze voormiddag is er hier in huis weer een “oecumenische samenkomst” met père Gabriel Hachem, de vriendelijke man die we vorig jaar al ontmoet hebben en die aan meerdere universiteiten “oecumene” doceert en o.a. ook op het seminarie in Libanon.

Hij is een genaturaliseerde Belg omdat hij destijds als Libanees in Louvain-la-Neuve studeerde en dienst deed in een parochie. Er is nog een Libanese vriendin van moeder Agnes-Mariam bij, die mee helpt het middagmaal klaar te maken. Samen eten we buiten aan de  tafel op de binnenkoer. Er is een extra grote forel. Citroen was er helaas niet bij totdat ik me herinnerde dat ik vorig jaar van hier een grote citroen meegebracht heb. Inderdaad, achter ons op de binnenkoer staat een boom vol met grote groene citroenen. Het is verder een aangename gedachtewisseling met père Gabriel over de oecumene, de kracht van de lutherse rechtvaardigingsleer, de betekenis van de “initiatie”, de algemene noodzaak van de  “doop in de Geest” …

Ondertussen heeft David langs email contact gehad met de Amerikaanse ambassade en hij mag morgen voormiddag komen. Onze “heerlijke gedwongen vakantie in Libanon” zal dus zeker nog even duren.

Deze avond wordt moeder Agnes-Mariam ernstig ziek. Het is een maagcrisis die ze af en toe meemaakt. David en ik gaan ons rozenhoedje bidden al wandelend, waarbij ik probeer het Arabisch weesgegroet te leren. We gaan langs de apotheek en halen de nodige medicamenten voor moeder Agnes-Mariam. Maar sinds mijn contact deze zomer met het bisdom Fréjus-Toulon heb ik ondervonden hoe weldadig de Pastis – apéritif anisé – kan zijn voor de maag. Na enig zoeken vinden we in Adonis een winkel met alle mogelijke dranken, ook de Pastis. Thuisgekomen vernemen we dat moeder Agnes-Mariam helaas helemaal geen alcohol kan verdragen. Dus genieten wij er dan zelf maar van.

Dinsdag 20 september 2011.

Deze morgen is voor mère A-M het ergste leed blijkbaar weer geleden. Zr. Carmel en David rijden naar de Amerikaanse ambassade terwijl moeder Agnes-Mariam en ik gebracht worden naar de maronitische bisschop mgr. Samir Mazloum, “vicaire patriarchal”. Op de 3 à 4 miljoen Libanezen zijn er ongeveer 1 miljoen maronieten. Zijn residentie in Junieh lijkt op een norbertijner abdij: alles wit met brede gangen van goedkoop Turks marmer. Ook monseigneur zelf is helemaal gekleed in het wit, precies zoals een norbertijn, maar dan zonder schouderkapje. Hij wil graag poseren voor een foto. Mijn habijt zit in een container die nog moet toekomen anders hadden we een foto gehad met ”twee witheren in Libanon”.

Natuurlijk komt de toestand in Syrië ter sprake en de flinke toespraak van de maronitische patriarch. Ik geef de inhoud op mijn manier weer. Iedereen is tegen dictatuur en voor democratie. Wij zijn in principe niet voor of tegen een regime maar met omwentelingen moet men goed weten waar men naartoe gaat. Er zijn nu in Syrië drie mogelijkheden. De eerste is dat er een openlijke strijd losbarst tussen soennieten en alawieten. Dit wordt dan een burgeroorlog die gemakkelijk kan overslaan naar Libanon. Dit wensen wij, die het hier hebben meegemaakt,  aan niemand toen. De tweede mogelijkheid is de overheersing van de moslims die gemakkelijk in staat zijn om een moslimstaat op te richten, dank zij de organisatie, de wapentoevoer en de hulp vanuit het buitenland. Wat dit betekent weet iedereen: een dictatuur die gruwelijker is dan er ooit geweest is in Syrië. De derde mogelijkheid is de opsplitsing van Syrië in kleinere confessionele staatjes, waar Amerika en Europa nu op aandringen. De alawieten gaan zich zomaar niet laten doen door de soennieten en vechten voor hun eigen vrijheid. De anderen trachten hetzelfde te doen waaruit uiteindelijk “de nieuwe orde”, “the new Middle-East” ontstaat. Dit is  dan de buitenlandse politiek van “verdeel en heers”, waarvan Irak het voorbeeld is. Het is uiteindelijk voor niemand heilzaam, zeker niet voor de christenen, die weer de eerste slachtoffers zullen zijn. Is dat dan de hulp die de christenen vanuit het Westen krijgen?

Ondertussen is de rol van de buitenlandse media bijzonder ergerlijk. Terwijl zij het “bombarderen van Latakia” uitvoerig tonen, vertellen de vele mensen van Latakia die in Mar Yakub komen dat er helemaal geen bombardementen geweest zijn! Met getrukeerde beelden wordt de zogenaamde chaos getoond die buitenlandse machten willen bereiken. Die zouden dan moeten bewijzen hoe gewelddadig het leger optreedt. Dit soort internationaal mediageklungel is nooit eerder vertoond. Ik ben nu al tweemaal door Damascus gereden en heb niets abnormaals gezien, ook niet op de 90 km onderweg. De beelden en standbeelden van de president staan er allemaal nog precies zoals voorheen. In het buitenland wil men kost wat kost verhinderen dat men zou zien hoe breed de steun van de Syrische bevolking is voor zijn regering, die niet wil wijken voor Amerikaanse chantage. In ons dorpje Qâra is er ook een groepje heethoofden die willen reageren tegen het regime maar ze  worden flink aangepakt door de bevolking zelf omdat zij de oorzaak zijn dat het nu plots veel slechter gaat. Gelukkig hebben we in Vlaanderen nu een goede, onafhankelijke informatiebron die deze schandelijke manipulaties wil aanklagen: https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com.

Maar kom, terug naar Libanon. We hadden een lang gesprek met de bisschop en ik heb deze morgen heel veel geleerd. Bij het afscheid bood hij ons de traditionele oosterse snoepjes aan. Buiten stond een vriendin van moeder Agnes-Mariam ons al op te wachten om ons naar huis te brengen. Omdat ik graag een Nieuw Testament had in het Arabisch en Frans reed ze even langs de grote boekhandel waar we vonden wat ik zocht.

Priester Daniël Maes.

Qâra, Syrië.

DeWereldMorgen.be -

Het christelijke plaatsje Maaloula in Syrië.

.

DeWereldMorgen.be -

Het christelijke plaatsje Maaloula in Syrië.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: