Nieuws

De uittocht van christenen uit Qara


1460991_671237932898254_1935501621_n

Lid van de Nationale verdediging in Maaloula.

.

FIDES – 28 november 2013 – Christelijke en niet-christelijke dorpen in het noorden van Damascus zijn aangevallen door buitenlandse jihadistische gewapende groepen, met als resultaat alleen dood en verderf. Dit werd verklaard door Fr. George Louis, een Grieks – Katholieke pastoor van de kerk van San Michele in Qara, die verwoest en verbrand werd. De priester noemde: Maalula, Sednaya, Sadad, dan Qara en Deir Atieh, nu Nebek en zei: “De gewapende jihadistische groepen  hanteren steeds hetzelfde model: Ze vallen een dorp aan, gaan er binnen, beginnen te doden, te verbranden en te verwoesten. Voor christenen en niet-christenen is het leven erna altijd moeilijker. De militiegroeperingen handelen buiten de controle van onze buitenlandse Syrische compagnons van het Vrije Syrische Leger (FSA) om, in plaats van respectvol te zijn tegenover iedereen en niet het hele land met de grond gelijk te willen maken.”

“Op 16 november werd het nog erger, zei Fr. George, toen meer dan 3000 jihadisten het dorp binnenvielen en het veranderden in een slagveld. Soldaten van het FSA, die in de minderheid waren, verdwenen. Mensen begonnen te vluchten. Ongeveer 6.000 mensen vluchtten onmiddellijk naar de stad en de omliggende dorpen.”

Maar de christelijke gemeenschap van Qara die zich in het historische centrum verzameld had, wilde zich niet verplaatsen. De priester vertelde Fides: “Toen raketaanvallen begonnen tegen de huizen en op straat namen we met bijna 35 christelijke gezinnen toevlucht in de kerk om te bidden. De poort van de kerk werd geraakt . Gewapende strijders met bedekte gezichten kwamen binnen: lang haar, niet Syriërs, het was niet duidelijk tot welke nationaliteit ze behoorden. Ze zeiden: ‘we  vermoorden alle christelijke honden en we zullen deze heidense plek verbranden’. Op dat moment  begon een van de parochianen, Emile, in het Arabisch vrijmoedig te onderhandelen met de leider van de groep. Hij vermeldde verzen uit de Koran waarin staat dat de islam christenen en andere minderheden respecteert.” De man antwoordde dat hij zijn baas zou vragen om over ons lot te beslissen en leidde zijn mannen uit het gebouw, zei Fr. George.
.

Bat2tBPIgAASI1-.jpg large

Jihadisten breken de graf van een pater open in Qara.

.
Intussen hadden de priester en de gelovigen de kerk verlaten en waren ze gevlucht in de steegjes van de oude stad. Ze gingen de snelweg op en voegden zich bij andere vluchtelingen; zo bereikten ze het dorp Der Atieh. Hier werden ze gastvrij ontvangen door de lokale christenen en andere groepen. De priester en de Grieks-Orthodoxe gelovigen verwelkomden hen met grote edelmoedigheid. Ondertussen bevond ook Der Atieh zich in het vizier van jihadisten (zie Fides 25/11/2013 ). De schutters begonnen aan een ” klopjacht ” en gijzelden christenen. “We verborgen ons in de kelder voor 4 dagen en 4 nachten, zonder voedsel, water en elektriciteit “, zei Fr. Louis.

“Na een nacht van gebed hebben we besloten om te ontsnappen. We bereikten Sadad, een andere martelaar-stad (zie Fides 31/10/2013). Aartsbisschop Selwanos Boutros Alnemeh en de gelovigen, die naar de stad terugkeerden, verwelkomden ons met liefde en vriendelijkheid.”

Ondertussen is de situatie in Qara dramatisch. Na dagen van gevechten is er overal puin. Veel huizen en wegen werden verwoest met explosieven. De Grieks-katholieke kerk van St. Michael werd verwoest en verbrand. Andere katholieke en orthodoxe kerken in Der Athie ondergingen hetzelfde lot evenals enkele moskeeën: dit is een waarschuwing aan gematigde moslims.

Fr. George zei: “Dit zijn extremistische buitenlandse strijders, die willen haat en sektarisch geweld zaaien, moedwillige vernieling, zonder respect voor burgers. Ik ben niet van de FSA. Wij doen niets anders dan bidden. In deze exodus, hebben we de mooie ervaring van solidariteit en genegenheid tussen katholieke en orthodoxe christenen geproefd.”
.

Bron: Agenzia Fides.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: