Nieuws

Iraans-Turkse overeenkomst inzake Syrië


Alireza-Bigdeli

De Iraanse ambassadeur in Turkije, Alireza Bigeli.

INSA – TEHERAN – 30 november 2013 – De Iraanse ambassadeur in Turkije, Alireza Bigeli, zegt dat Iran en Turkije een deal hebben bereikt over Syrië.

Het beschermen van de eenheid en territoriale integriteit van Syrië, het beëindigen van de burgeroorlog en de bewerkstelliging van een wapenstilstand in het land, alsmede het bieden van faciliteiten voor de terugkomst van Syrische vluchtelingen naar hun thuisland zijn bepaalde onderdelen van de overeenkomst, vertelde Bigeli de Turkse Star Daily.

Hij voegde daaraan toe dat het bieden van humanitaire hulp aan Syriërs, het zoeken naar een vreedzame oplossing voor Syrië, het vermijden van militaire operaties in het land en de bestrijding van terroristische activiteiten als overige voorwaarden van de overeenkomst tussen Iran en Turkije gelden.

De overeenkomst is gesloten na de recente reis van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu naar Teheran.

Elders verwees hij naar de bilaterale samenwerking tussen de inlichtingendiensten van Iran en Turkije. Ahmet Davutoglu zei: “De samenwerking tussen de inlichtingendiensten van beide landen kan mogelijk van belang zijn; niet alleen voor de twee landen, maar ook voor de regio en de veiligheid in de wereld.”

“Teheran en Ankara zouden kunnen samenwerken op het gebied van inlichtingen zoals veel andere landen in de wereld”, zei hij, eraan toevoegend “Niemand kan beweren dat er zwakke of donkere punten zijn in onze samenwerking op dit gebied.”

Bikdeli voegde ook toe dat de Turkse minister van Energie, Mehmet Zafer Caglayan, Iran zou bezoeken op 15 en 16 januari 2014.

Bron: ISNA.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: