Nieuws

Sheikh Abdul Fattah Moro: “Palestijnen moeten betrokkenheid bij buitenlandse conflicten vermijden”


Moro

Sheikh Abdul Fattah Moro.

AL MANAR – 29 november 2013 – Naar aanleiding van de internationale dag voor steun aan de Palestijnse zaak – op 29 november – had de Libanese webstek van Al Manar een gesprek met Sheikh Abdul Fattah Moro, vice-voorzitter van de Tunesische El-Nahda beweging. We laten hem aan het woord:

Palestijnse zaak

De Palestijnse zaak bevindt zich nog steeds in het hart van de Arabieren en onder de zorgen van moslims. In Tunesië beschouwen we het als een van de vaste thema’s omdat we ervan overtuigd zijn dat de Palestijnse kwestie een direct gevolg is van het kolonialisme en de praktijk van de bezetters. Deze kwestie getuigt van racisme toen de zionisten de oorspronkelijke bewoners verdreven van het land. De Palestijnen dienden hun steden en dorpen te verlaten zodat anderen daar naartoe konden worden gebracht om zich daar te gaan vestigen.

Eigenlijk kunnen we niet negeren dat elk land bezig was met haar interne aangelegenheden. En we hebben gezien hoe de lokale crises merkbaar tot uitbarsting kwamen, iets dat alle aandacht van de mensen van deze landen nam. Echter, deze omstandigheden ontkennen niet het feit dat de Palestijnse zaak nog steeds de hoofdzaak is van de Arabische vereniging, want we beschouwen de bevrijding van de bezette Palestijnse gebieden als een waarborg van ons bestaan. En zolang een deel van de Arabische wereld nog steeds wordt bezet, zal de natie zijn vrijheid niet voelen en haar identiteit niet kunnen realiseren.

Escalatie van conflicten

Sommigen vinden dat wat wordt gepland voor de regio, alleen zal zorgen voor meer verdeeldheid; een regeling op basis van de zogenaamde Sykes-Picot-overeenkomst, die in het begin van het laatste decennium plaatsvond. Als we kijken naar de voortdurende escalatie van conflicten in de regio, lijkt het erop dat er inderdaad een internationaal besluit is tot het aanwakkeren van verdeeldheid in de Arabische landen.

Anderzijds, wat betreft onze Palestijnse broeders, denk ik dat hen betrekken in de interne strijd van andere landen gepland is. Dit plan heeft tot doel een einde te maken aan de Palestijnse bevrijdingsacties die afhankelijk zijn van de inspanningen in de bezette gebieden en activiteiten daarbuiten. Palestijnen worden betrokken bij deze conflicten om zich nadien te ontdoen van hen.

Sektarische verdeeldheid

De sektarische verdeeldheid is in feite een nieuwe catastrofe. Diegenen die tot verschillende sekten behoren konden in de Arabische wereld vreedzaam met elkaar leven gedurende lange jaren.

Wat betreft de onrust, was de Arabische regio getuige van toenemende acties om de sektarische verdeeldheid te vergroten; om de hele regio te verstoren, zodat de Arabieren intern zouden worden verlamd en alleen nog bezig zijn met eindeloze conflicten. Vandaag de dag wordt het geschil afgeschilderd als een ideologische zaak en het is onmogelijk om zo’n geschil door middel van geweld op te lossen.

Langdurige oorlogen

Diegenen die betrokken zijn bij de sektarische strijd willen hen, die anders zijn dan hen, op een zijpad plaatsen. Iets dat zou kunnen leiden tot langdurige oorlogen die niet zullen eindigen tot een van de strijdende partijen wordt vernietigd en dit is zeer gevaarlijk. En het is gevaarlijker wanneer onze Palestijnse broeders betrokken zijn bij deze oorlogen of wanneer hun keuzes worden beïnvloed op een manier die hun beweging en verzet verlamt.

Arabische eenheid nodig voor Palestijnse zaak

Arabieren moeten zich verzamelen, zich verenigen en de vreemde wil confronteren, die wenst dat de Arabische wereld afzinkt in interne conflicten die nooit zullen stoppen, iets wat zeer gevaarlijk is. Een eind maken aan deze interne conflicten is nodig om de mensen bewust te maken van de Palestijnse zaak, waarvan wij nog steeds van mening zijn dat dit de hoofdzaak is.

Bron: Al Manar.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: