Nieuws

Europese ambassadeurs proberen contact met Syrië te hervatten


Syria-EU_flags

PRESS TV – 30 november 2013 – Europese ambassadeurs en inlichtingenfunctionarissen zijn voorzichtig begonnen met het terugkeren naar de Syrische hoofdstad Damascus in een poging de diplomatieke contacten met de regering van president Bashar al-Assad te hervatten, aldus diplomaten.

“Sinds mei zijn wij stap voor stap weer teruggekeerd, eerst voorzichtig door maar één dag te gaan, daarna werden het er twee, toen drie”, zo zei een Europese ambassadeur voor Syrië die sinds december 2012 in Beiroet gevestigd is tegen AFP.

“Nu gaan we één of twee keer per maand”, aldus de ambassadeur die anoniem wilde blijven.

“Ik denk dat veel van mijn Europese collega’s in het eerste kwartaal van 2014 terug zullen keren naar Damascus”, voegde hij toe.

Afgezanten uit Oostenrijk, Roemenië, Spanje, Zweden, Denemarken en de EU zelf reizen nu regelmatig naar Damascus.

Een aantal van deze afgezanten kwamen eerder deze week samen met de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Muqdad. 

“Contacten worden gelegd om ambassades te openen (in Damascus) en het grootste deel van de ambassades in Syrië zijn nog steeds open, met uitzondering van de ambassades die in opdracht van de Syrische regering gesloten zijn”, zo zei Muqdad deze week. 

De Europese ambassadeur zei eveneens dat de aanstaande Genève-II conferentie, gericht op het beëindigen van de Syrische crisis, ‘een goede reden zal zijn voor hen om terug te keren’. “Ze kunnen dan zeggen dat de politieke situatie veranderd is en ze daarom terug kunnen komen.”

Volgens berichten hebben westerse inlichtingendiensten ook contact gelegd met hun Syrische tegenhangers om de oude banden te testen.

Agence France-Presse (AFP) bericht dat vertegenwoordigers van westerse inlichtingendiensten vergaderingen hebben gehouden met het hoofd van de Syrische geheime dienst, generaal Ali Mamluk, die officieel op de zwarte lijst van de EU staat.

“De aanwezigheid van meer dan duizend jihadisten (terroristen) die vanuit heel Europa naar Syrië afreizen om daar mee te vechten is een grote reden tot bezorgdheid voor de landen waar zij vandaan komen”, aldus een andere westerse diplomaat.

“Daarom willen de inlichtingendiensten uit deze landen de samenwerking met Syrië, die al jaren stil ligt, hervatten.”

Veel diplomaten die in Damascus gestationeerd waren, verlieten de stad afgelopen jaar toen het Syrische nationale leger in een heftige strijd verwikkeld was met de door het buitenland gesteunde strijders.

Syrië wordt sinds 2011 geteisterd door een dodelijke crisis. Volgens berichten, steunen de westerse bondgenoten, Qatar, Saudi-Arabië en Turkije, de rebellen in Syrië.

Meer dan 100.000 mensen werden vermoord sinds het conflict begon in maart 2011.

Door de aanhoudende strijd werden tevens miljoenen Syriërs gedwongen hun huizen te ontvluchten.

DB/HMV/HRB.

Bron: Press TV.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: