Nieuws

Top-commandant Salim Idriss (Vrije Syrische Leger) ontvlucht Syrië


339606_Syria-militants-FSA

Salim Idriss, top-commandant van het zogenaamde Vrije Syrische Leger (VSL).

PRESS TV – 12 december 2013 – Een top-commandant van de door het Westen gesteunde oppositie is door takfiri rebellen uit het land verdreven.

De Wall Street Journal citeerde Amerikaanse functionarissen die op woensdag zeiden dat Salim Idriss, de top-commandant van het zogenaamde Vrije Syrische Leger (VSL), gedwongen werd te vluchten uit Syrië nadat strijders van het Islamitisch Front zijn hoofdkwartier overnamen.

Volgens de Amerikaanse functionarissen vloog Idriss naar de hoofdstad van Qatar, Doha, op zondag na zijn vlucht naar Turkije.

Een woordvoerder van het zogenaamde Islamitisch Front zei ook dat Idriss Syrië had verlaten en naar Turkije was vertrokken.

Islamitisch Front neemt loodsen met wapens in bezit

De strijders van het Islamitisch Front namen in de grensstad Atma ook belangrijke magazijnen met verschillende wapens in hun bezit. De loodsen bevatten ook ‘niet-dodelijke militaire uitrusting’, zoals de door Amerikanen geleverde vrachtwagens en communicatieapparatuur. Deze waren in het bezit van het VSL, aldus Amerikaanse functionarissen.

Het zogenaamde Islamitisch Front kreeg naar verluidt ook de controle over de Bab al-Hawa grensovergang met Turkije.

‘Niet-dodelijke steun aan rebellen’ opgeschort

Het vertrek van Idriss en de controle over de wapenopslagplaatsen zijn de reden waarom de Verenigde Staten (VS) en Groot-Brittannië de ‘niet-dodelijke steun aan rebellen’ in het noorden van Syrië opschorten.

Loay al-Mikdad, de woordvoerder van het zogeheten VSL, zei donderdag dat het ‘een overhaaste beslissing is’. “We zijn in contact met onze Britse en Amerikaanse vrienden… om deze beslissing te heroverwegen.”

Vorige week kondigde het zogenaamde Islamitisch Front aan dat het het gezag van het VSL niet accepteert.

Vrije Syrische Leger verliest aan belang

Het door het buitenland gesteunde VSL was de eerste rebellengroep die ontstond in Syrië in 2011. Veel andere groepen werden sindsdien in het leven geroepen en velen van hen werken onafhankelijk van het VSL.

Het zogenaamde Islamitisch Front werd eerder in november in Syrië gevormd nadat zes grote takfiri groeperingen, die strijden tegen de Syrische president Bashar al-Assad, de krachten bundelden.

Syrië is in de greep van dodelijke onrusten sinds maart 2011.

Bron: Press TV.

.

Archiefbeelden van hevige gevechten rond de luchthaven van Ming (Menagh) in Aleppo, die nu opdoken. Op 5 augustus 2013 kwam deze luchtmachtbasis in handen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) en moest het Syrische nationale leger (SNL) de basis verlaten.

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: