Nieuws

VanDyke Leaks: de schokkende waarheid over de Syrische revolutie


matthew-vandyke1MEERVRIJHEID BLOG – 10 december 2013 – Hackers van ’The Syrian electronic army’ hebben het e-mail en Facebook-account van de activistische filmmaker Matthew VanDyke gehackt. Uit de gelekte informatie komt een ontluisterend beeld naar voren over de ware aard van de Syrische revolutie.

VanDyke verwierf bekendheid als Amerikaanse krijgsgevangen nadat hij als huurling aan de zijde van jihadisten tegen het regeringsleger van Khaddafi had gevochten. Na zijn vrijlating en terugkeer naar de VS dook hij ineens op in Syrië om verslag te doen van de “Syrische revolutie”. Dat de Amerikaanse autoriteiten VanDyke – in het licht van de war on terror – ongemoeid lieten, zette velen aan het denken over de achtergrond van deze zelfverklaarde vrijheidsstrijder. De bekende blogster SyrianGirl vermoedde om die reden dat VanDyke heimelijk voor de CIA werkte.

De scènografische documentaire over de “revolutie” ging op internet snel viraal. Opvallend aan deze film is hoe geraffineerd deze in elkaar steekt, alsof het een Coca-Cola reclame betreft. Zo spreken de goed getypcaste hoofdfiguren vloeiend Engels, gebruiken ze precies de sentimentele woorden die goed vallen bij een Westers publiek en voldoet het aan andere oriëntale stereotypen die wij van het Midden-Oosten hebben. Ik zou zeggen: kijk zelf maar. Geen wonder dat VanDyke verschillende internationale prijzen in de wacht sleepte en velen – waaronder mijn gewaardeerde medeblogger Imre – hun beeld van het Syrië-conflict hierop lieten beïnvloeden.

De onderschepte e-mails werpen een heel ander licht op de documentaires en de aard van de Syrische revolutie. Een kleine bloemlezing:

VanDyke wist dat de rebellen over chemische wapens beschikten en vertrouwde in maart 2013 toe aan een andere veel geciteerde pseude-objectieve deskundige Eliot Higgins (Brown Moses) dat ze dat ze een (nep) aanval in Aleppo aan het voorbereiden waren en waarschuwt andere journalisten gasmaskers bij zich te dragen. Uitgerekend deze Eliot Higgins was een van de deskundigen die later veel geciteerd in de media zou worden om de schuld van Assad bij de gifgasaanval in een buitenwijk van Damascus aan te wijzen.

VanDyke schermt inderdaad met goede contacten bij de CIA en wordt net als Eliot Higgins gefinancierd door schimmige NGO’s, nauw verweven met het militair industrieel complex. Zoals bekend zijn zij diegenen die het meeste financieel profiteren bij een oorlog.

VanDyke had een seksuele relatie met Nour Kelze, de ster uit zijn film en was bang haar ongewenst zwanger te hebben gemaakt. Dit terwijl de documentaire helemaal niks los laat over een affectieve/seksuele relatie. Nu is iedereen vrij zelf seksuele banden aan te gaan met wie hij of zij wil, wel blijkt hieruit dat er van objectieve journalistieke normen ver te zoeken zijn, hoewel VanDyke zich naar de buitenwacht wel als zodanig voorstelt.

VanDyke geeft ruiterlijk toe dat de revolutie nep is en vindt het niet erg als de rebellen hun eigen kinderen doden als dat een militaire interventie rechtvaardigt. Dit was overigens ruim voor de gifgasaanval, die later zou komen.

VanDyke hielp actief mee om Libische jihadisten Syrië binnen te krijgen. Hoewel hij ze niet in beeld bracht omdat dit slecht was voor de PR van de revolutie.

Nu wil ik benadrukken dat iemands correspondentie publiceren onder normale omstandigheden een grove schending van iemands privacy is. Echter, de tragiek van deze tijd is dat mensen als VanDyke (en eerder) O’Bagy met hun onwaarheden en medeplichtige media, bijna met succes, de publieke opinie hebben gepoogd te laten kantelen richting een militaire interventie waar miljoenen mensen het leven zouden laten.

VanDyke Leaks.

Matthew VanDyke (Wikipedia).

Christopher.

Bron: MeerVrijheid Blog.

Advertenties

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: De schokkende waarheid over de Syrische ‘revolutie’ | Nieuws – News – Nouvelles - 16 december 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: