Nieuws

Om ter eerst in Iran


Iran-Map-22-620x350

Iran.

.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 15 december 2013 – De wedren om als eerste Europees minister terug in Iran op bezoek te gaan is gewonnen door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino, lid van de Italiaanse Radicale partij en gewezen Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming.

Haar bezoek, voorzien voor 21 en 22 december, komt na een eerder deze maand publiek gemaakt gesprek in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tussen Paolo Scaroni, grote baas van de Italiaanse gas- en oliemaatschappij ENI, een overheidsbedrijf, en de Iraanse minister voor Oliezaken Bijan Zanganeh. In Wenen is ook de hoofdzetel gevestigd van de OPEC, de organisatie van de grootste olieproducerende landen.
.

Didier Reynders

Zou Didier Reynders ook al een datum hebben voorzien voor een officieel bezoek aan de nieuwe vrienden in Teheran. Hij moet wel zorgen er voor zijn Franse collega Laurent Fabius te zijn.

.
ENI was voorheen al actief in Iran maar moest zich onder druk van de VS en de EU uit het land terugtrekken. Iran is ook bezig met het herzien van zijn reglementen en wetten voor samenwerking met andere buitenlandse oliemaatschappijen. Vermoed wordt ook dat privé reeds meerdere oliemaatschappijen, incluis Amerikaanse, al contacten legden met de Iraanse overheid.

Eens de Amerikaanse en Europese sancties tegen Iran opgegeven worden kunnen die hun activiteiten dan ook snel hernemen. Wel lijkt het een zekerheid dat olie- en gasmaatschappijen uit landen als Rusland, China, Maleisië, Indië en Brazilië hier wel de eerste viool zullen spelen. De oorlogspolitiek van het westen gaat bijna zeker door de Iraanse overheid in rekening gebracht worden.

Die landen als China en Brazilië beschikken trouwens tegenwoordig over technologie die evenwaardig is aan die van het westen, bezitten voldoende financiële middelen om bepaalde nodige investeringen te doen en hebben gezien hun economische ontwikkelingen ook een grote nood aan Iraanse olie, gas en andere producten.

Zo stuurde Iran deze week een satelliet met daarin een aap in de ruimte en maakte een Chinees voertuig een zachte landing op de maan. De tijden dat het westen de enigen waren die de nodige financiën en technologie hadden voor de economische ontwikkeling van een land is al een tijd voorbije. Alleen is het westerse buitenlands beleid nog altijd zo afgestemd alsof zij de enigen zijn die over geld en kennis beschikken.

De vraag is dan ook niet of er de komende maanden nog nieuwe Europese ministers naar Teheran zullen afreizen, de vraag is wie tweedes zal zijn en hoe men Frankrijk, Europees oorlogsstoker bij uitstek in het Midden-Oosten, er zal onthalen. En zou onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al zijn vliegtuigticket voor Iran hebben?
.

Ali Khamenei

Tot recent waren de Ayatollahs het grootste uitschot op aarde. Maar dat is het verleden en men is nu al druk bezig in de media de zaken aan het herschrijven. Grote leider Ali Khamenei (links) wordt nog een sympathieke kerel. Juist zoals Nelson Mandela ooit hier voor vuile communist en terrorist werd versleten en diezelfden nu op zijn begrafenis massaal krokodillentranen pleegden.

.
Het zou de Franse industrie in Iran wel eens veel marktaandeel kunnen kosten. Bedrijven zoals Total en Peugeot, traditionele investeerders in Iran, zullen dan ook niet bepaald gelukkig zijn met de Franse politiek in die regio. Zij onder meer zullen het gelag betalen van een politiek die minstens dwaas kan worden genoemd. Om van de mensenrechten nog maar te zwijgen.

Een ding is zeker, werden de ayatollahs enkele maanden geleden in de VS en Europa nog voor rot uitgescholden dan zal men die woorden eens in Teheran niet meer herhalen. En het hypocriete gelul over de mensenrechten zal men evenmin nog horen. Zaken zijn zaken.
.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.
.

Willy Van Damme

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: