Nieuws

Syrische nachtmerrie: terugkerende al-Qaidastrijders als ‘slapende terreurcellen’


52a0ce30df016BREAKING NEWS NETWORK – 5 december 2013 – Er zijn meer westerlingen dan ooit te voren aangesloten bij aan al-Qaida gelieerde groepen in Syrië, waardoor het risico dat zij uiteindelijk ook in hun eigen land toeslaan groter is geworden, aldus een Amerikaanse Republikeinse wetgever.

Mike Rogers, voorzitter van de Amerikaanse inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden zei dat de kern van al-Qaida, die op de grens tussen Pakistan en Afghanistan haar basis heeft, dit soort westerlingen ziet als een manier om ‘buitenlandse operaties’ uit te voeren.

“De kern van al-Qaida… zegt: ‘Er zijn zoveel westerlingen hierheen gekomen, die wij trainen, die wij testen… we zorgen voor gevechtservaring, zodat we klaar zijn om buitenlandse operaties uit te voeren’”, zei de Republikein uit de Amerikaanse staat Michigan. “Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar daar slaap ik een week niet van.”

“Deze westerlingen hebben paspoorten van hun eigen landen, waar zij uiteindelijk ook weer naar zullen terugkeren”, aldus Rogers bij een persconferentie in Washington, die georganiseerd werd door de Johns Hopkins School of Advanced International Studies en Al-Monitor, een media webstek gericht op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

“We hebben in onze geschiedenis nooit eerder dergelijke aantallen gezien. Dat is een probleem, een heel groot probleem”, voegde hij eraan toe.

In Syrië hebben westerlingen zich aangesloten bij aan al-Qaida gelieerde groepen zoals de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) en het al-Nusra front. De strijders hebben de macht over het noordelijke deel van het land overgenomen, dat in beslag was genomen door oppositiestrijders die sinds 2011 tegen de Syrische regering strijden.

De Syrische oorlog heeft een sfeer gecreëerd die bevorderlijk is voor de heropleving van al-Qaida in de regio, voornamelijk in het nabijgelegen Irak.

“Ik heb nog nooit zo’n samenwerking binnen al-Qaida gezien. We zagen dit niet eens in Irak op het hoogtepunt van de oorlog daar.”

“Dus bedenk maar waarom ik hier zenuwachtig van word. Onze bondgenoten zoeken naar andere partners in de regio. Al-Qaidaleden verenigen zich. We hebben geen goede strategie om oppositiestrijders in Syrië te trainen op de manier waarop ik denk dat dit zou moeten gebeuren. Dit is een regelrechte ramp”, aldus Rogers.

Hij noemde de aanval van al-Shabab op het winkelcentrum in Nairobi van afgelopen september als bewijs dat regionale terroristengroepen hun zinnen hebben gezet op internationale doelwitten.

“Al deze groepen voelen zich machtiger dan ooit tevoren en proberen zich te richten op dit soort internationale aanvallen. Het zal misschien niet meteen in de Verenigde Staten (VS) gebeuren, alhoewel zij allemaal uiteindelijk die ambitie hebben. Op dit moment zien we vooral dat zij beter worden in wat ze doen”, aldus Rogers.

In februari 2012 kondigde al-Qaida aan dat de leider van al-Shabab, Ahmed Abdi aw-Mohamed, zijn loyaliteit had beloofd aan de al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri.

Volgens Rogers hielp deze band met al-Qaida, al-Shabab bij het uitvoeren van de dodelijke aanval op het winkelcentrum in Nairobi waardoor minstens 72 mensen het leven verloren.

“Al-Shabab zou twee, drie, misschien zelfs vier jaar geleden nooit een aanval van deze grootte en moeilijkheid over de grens uitgevoerd hebben. Maar ze sloten zich aan bij al-Qaida en kregen aanwijzingen van al-Qaida en voerden vervolgens een succesvolle, buitenlandse aanval uit. Dat is het probleem dat zich verspreid over de wereld en daarom maken wij ons zoveel zorgen”, aldus Rogers.

Bron: Breaking News Network.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: