Nieuws

Chaldeeuwse patriarch waarschuwt voor radicalisering van het Midden-Oosten


725705790

De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako.

KERKNET – BRUSSEL (NCR/CNA) – 16 december 2013 – De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako (65), die in januari kardinaal Emmanuel III Delly opvolgde als hoofd van de Chaldeeuwse Kerk, waarschuwt voor een langdurige radicalisering van het Midden-Oosten, indien het westen niet sterker bekommerd is om het lot van christenen uit de regio. “Een Midden-Oosten zonder christenen zal er net uitzien zoals bij de Taliban”, waarschuwt de kerkleider. “Wij voelen ons vergeten en geïsoleerd. Soms vragen wij ons af wat de reactie van christenen in het westen is, indien wij allen worden vermoord. Zouden zij dan handelen?.”

De Chaldeeuwse patriarch benadrukt dat hij niet oproept tot een nieuwe kruistocht. “Ik verlang slechts dat het westen zich consequent inspant voor een harmonieuze samenleving voor alle mensen, waarin alle burgers gelijk zijn.” Tegelijk stelt de patriarch vast dat het westen zich slechts uit eigenbelang lijkt te interesseren voor de regio. “Het westen lijkt enkel problemen te scheppen, wapens te verkopen en de olie mee te nemen. Dat is een zonde.”

Volgens patriarch Sako werden er sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 meer dan 1.000 christenen vermoord. 62 kerken en kloosters werden aangevallen. Volgens de Verenigde Naties hebben sinds 2003 al 850.000 christenen Irak verlaten. Ook in Egypte en Syrië zijn christenen massaal het land ontvlucht. In Syrië staan het voortbestaan van het christendom en de daarmee verbonden eeuwenoude tradities op het spel.

Bron: Kerknet.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: