Nieuws

Syrië: nieuwsoverzicht van 25 december 2013


BcS9p9HCQAA-bQD

Een Palestijnse vluchteling, die in Syrië woont, met het lichaam van zijn dode kind.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 25 december 2013 – Een overzicht van de gebeurtenissen van vandaag, 25 december 2013.

.

Syrië

De Verenigde Naties (VN) vragen 4,72 miljard euro om Syrische vluchtelingen in 2014 te kunnen helpen. Meer dan twee miljoen Syriërs zijn reeds hun land ontvlucht. De VN vreest dat dit aantal tegen eind 2014 kan  verdubbelen tot 4,1 miljoen. In Syrië zelf zou het gaan om 9 miljoen mensen. Het grote probleem is dat vele huizen en dorpen volledig verwoest zijn door het oorlogsgeweld en burgers niet meer terug kunnen naar hun woonplaatsen, ook al is het daar opnieuw veilig. Sinds het begin van het conflict zouden al meer dan 130.000 doden zijn gevallen.

De omstreden mensenrechtenorganisatie Amnesty International geeft na drie jaar eindelijk toe dat terroristen – zoals deze van de ‘Islamitische Staat van Irak en Syrië’ (ISIS) – op grote schaal folteren en doden. Eerder bleef de organisatie beweren dat het voornamelijk ging om ‘vreedzame demonstranten’. Amnesty moet nu erkennen dat er minstens zeven gevangenissen in de provincies Aleppo en Raqqa zijn, waar gevangenen, waaronder kinderen, massaal worden gefolterd en geëxecuteerd. De gedetineerden zitten er vast zonder duidelijke aanklacht of op beschuldiging van diefstal, buitenechtelijke seks, alcoholgebruik, misbruik van sharia richtlijnen zoals kledingvoorschriften en haarstijl, het luisteren naar muziek of roken. Ook politieke tegenstanders – zowel rebellen als medestanders van de Syrische overheid – worden massaal opgesloten en gefolterd.

Rusland heeft 25 gepantserde wagens en 50 andere voertuigen naar Syrië gestuurd om chemische wapens te verplaatsen. De voertuigen kwamen vorige week aan in de Syrische haven van Lattakia. (De Telegraaf)

Damascus weet westerse sancties te omzeilen en importeert via een omweg olie uit het buurland Irak. Bedrijven uit Egypte en Libanon zorgen ervoor dat ruwe olie uit Irak ongemerkt naar Syrië wordt verscheept vanuit een Egyptische haven in de buurt van Alexandrië. (Nu.nl) (Reuters)

Door een autobom nabij een kerk in de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen minstens veertien mensen om het leven en raakten dertig anderen gewond. De meeste slachtoffers waren christenen. Sinds 2003 daalde het aantal christenen in Irak van 1,5 miljoen naar minder dan 500.000. Vele Iraakse christenen vluchtten naar Syrië de afgelopen tien jaren. (Now News)

.

Aleppo

In heel de provincie Aleppo vinden hevige vuurgevechten plaats tussen het Syrische nationale leger (SNL) en terroristen.

Volgens tegenstanders van de Syrische regering kwamen sinds 15 december 2013 ruim 500 mensen om het leven door regeringsbombardementen op schuilplaatsen van terroristen. Door de inzet door terroristen van burgers als menselijke schilden, waren daar ook een aanzienlijk aantal kinderen en vrouwen bij. Het gebruik van menselijke schilden door terroristen in onder meer Aleppo en Adra is een grove schending van de Conventies van Genève. Deze oorlogsmisdaad wordt massaal verworpen door de publieke opinie in Syrië en door tal van instellingen en landen wereldwijd. (Lees: Terroristen gebruiken op grote schaal menselijke schilden in Adra en Aleppo)

.

Damascus

25 bataljons in de regio Qalamoun op het platteland van Damascus schaarden zich op 24 december 2013 achter de overkoepelende leiding van het al-Nusra front (Jabhat al-Nusra). (VIDEO)

Artilleriebombardementen van Syrische legereenheden vielen bolwerken van gewapende groeperingen in Qaboun in Damascus aan. (News About Syria – English)

Ten oosten van de politiewoningen in Harasta, op het platteland van Damascus, werden twee Libanese terroristen gedood. (Syrian Perspective)

In Jobar braken zware gevechten uit tussen het SNL en een nog niet geïdentificeerde terreurgroepering. Wellicht gaat het om Jabhat al-Nusra. In Arbeen werden tien terroristen gedood door het SNL en zes anderen gevangen genomen. In Douma kon het SNL negen terroristen van Harakat Ahraar al-Shaam doden na tips door de burgerbevolking. Regeringstroepen maakten ook officieel bekend dat ze de districten al-Mazra, Jazeera 4 en Jazeera 9 in Adra op het platteland van Damascus konden bevrijden van terroristen. (Syrian Perspective) (Islamic Invitation Turkey)

Darayya: nieuwe gevechten tussen het SNL en rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) laaiden vanochtend op nabij het rond punt van de bakkerij, de Verenigingswijk en al-Alaali. (Syrian Perspective)

Op de al-Aroub boerderijen in Nabek (al-Nabk) werden elf bermbommen met een gemiddeld gewicht aan explosieven van 50 kilogram onschadelijk gemaakt door ingenieurs van het SNL. Op Kerstavond braken zware gevechten uit in de historische christelijke stad Maloula. Terroristen verkopen intussen de inboedel van kerken in Maloula op internet. (Syrian Perspective)

Libanon: zelfmoordactivisten krijgen een opleiding in het Sheikh Osama opleidingskamp op de Syrisch-Libanese grens. (Arabi-press)

.

Daraa

Het SNL doodde Mohammed Abdullah al-Sharif (‘Abu de winnaar’) in Jasmin in de provincie Daraa.

.

Idlib

De Syrische luchtmacht viel posities van terroristen aan nabij de militaire luchthaven van Abou Douhour in Idlib, waarbij doden vielen, volgens @SyrianLion_. Volgens dezelfde bron werd een vrouw, die namens terroristen in de stad Binnish spioneerde tegen het SNL, opgepakt.

.

BcSElCRCEAAAyqt

Mashaaiah (wandelaars) lopen over de vlag van het Vrije Syrische Leger (VSL) in Irak tijdens Imam Hussein’s Arbaeen (40 dagen na zijn dood) herdenking.

.

BcSqk9hCEAA-o8e

ISIS-terrorist Abu al-Zubayr al-Maghrebi werd gedood door regeringsbombardementen op schuilplaatsen van deze ‘ratten’ in Azaz in het noordnoordwesten van de provincie Aleppo. – http://en.wikipedia.org/wiki/Azaz

.

BcSq4t2CUAA7KNX

Bijeenkomst van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) in Urum al-Kubra in de provincie Aleppo.

.

BcSsCdbCIAA4ghn

Publicatie door ISIS in Raqqa over hoe vrouwen hun hijab dienen te dragen.

.

Terroristen verplichten druzen om zich te bekeren tot de islam

BcSsT-nCQAEEOVh

Twee druzen in Idlib – met de Koran in de hand – werden door terroristen verplicht om de islam te aanvaarden. Het heilige boek van de druzen heet de Hikme of het boek van de wijsheid. Zij geloven in de profeten uit de Koran; onder meer Jezus en Mohammed. Maar zij geloven alsook in de wijsheid van de klassieke Griekse filosofen als Plato en in die van een aantal ‘wijze mannen’; zijnde de stichters van hun religie. Druzen geloven dat God zichzelf verschillende keren incarneerde en dat zijn finale incarnatie al-Hakim bi-Amr Allah, de zesde Fatimidische kalief, was. Druzen leven in Syrië, Libanon, Palestina-Israël en Jordanië.

.

BcStBGFCEAAsRQB

Een groep druzen in Idlib werd door terroristen verplicht om zich te bekeren tot de islam met een soennitische imam als voorbidder. Het logo van de druzen hangt aan de muur.

.

BcSvqBgCUAQOeC_

‘Tanzim Qa’idat al-Jihad fi Bilad ash-Sham’ op een spandoek van Jabhat al-Nusra in Yabroud in de regio Qalamoun op het platteland van Damascus.

.

BcS1E7OCQAAZ44f

Voorbereiding door Jabhat al-Nusra op het platteland van Aleppo om een oorlogsvliegtuig van het Syrische nationale leger (SNL) trachten neer te halen.

.

BcS4wZFCIAA6310

Tunesische muhajideen in de provincie Aleppo.

.

BcTQo8hCYAA31HK

De Syriac Militaire Raad.

.

BcTRgqlCIAADUF9

Meer foto’s van de Syriac Militaire Raad. Deze groepering staat los van de Sootoro van Qamishli en werkt samen met de Koerdische Veiligheidscomités (YPG) in de regio.

.

BcTR4huCMAAxvJ8

Binnen in de afgebrandde kerk van Mar Malki; een gebied dat recent onder controle kwam van de Syriac Militaire Raad met de hulp van de YPG.

.

1532124_506882832758463_1745908159_n

Zalig Kerstmis en gelukkig nieuwjaar, Syrië. Meer foto’s: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.506882812758465&type=3&l=f7b7a56f04

.

BcTdpuJCAAA_7T6

Kerstboom.

.

BcTptaQCEAAwrFL

Jonge Syriërs zingen kerstliederen op de Syrische TV met Kerstmis 2013.

.

596504

Aartsbisschop André-Jozef Léonard heeft in zijn homilie tijdens de middernachtmis in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen aandacht gevraagd voor de ‘christelijke broeders en zusters die gediscrimineerd, bedreigd en vervolgd worden’ in Syrië, Irak en Egypte. Leonard citeerde ook de Maronitische aartsbisschop van Damascus, Samir Nassar: “In deze kerstdagen lijkt Syrië nog het meest op een open kerststal, zonder deur, koud, berooid en armoedig… Het kindje Jezus heeft in Syrië geen gebrek aan lotgenoten…” – http://www.knack.be/nieuws/belgie/het-kindje-jezus-heeft-in-syrie-geen-gebrek-aan-lotgenoten-leonard/article-normal-121362.html

.

BcTYCEhCcAA77t0

ISIS-rat Mohammad Hayef al-Harbi werd door de Syrische luchtmacht gedood in Azaz in Aleppo.

.

BcRcrcuCMAAEsqk

Het Syrische Elektronische Leger wenst iedereen een zalig Kerstmis.

.

BcL4B5uCEAERNyy

Kinderen in Idlib volgen sharia-onderricht op bevel van de terroristen van ISIS.

.

BcQgkdjIcAAOcxU

De noordelijke regio’s van Syrië – zoals op bovenstaande foto in Idlib op 24 december 2013 – hebben de voorbije dagen af te rekenen met vriestemperaturen en ijs.

.

BcORJOVCQAEu6Lm

Arbo al-Arbo, een baby van twee maanden oud, zou één van de negen doden zijn die volgens tegenstanders van de Syrische regering op 24 december 2013 vielen door het oorlogsgeweld in Ma’arret al-Numan in Idlib.

.

BcTwdVGCUAAvKMm

Militaire opleiding voor terroristen van ISIS in Raqqa.

.

BcTwx6ZCEAANEjr

Sa’id Muhammed al-Zahibawi van de Iraakse beweging Badr werd half december 2013 in Syrië gedood. – http://en.wikipedia.org/wiki/Badr_Organization

.

BcL6t5YCYAA6Tn6

Dit is het lot van elkeen die zijn land, Syrië, aan terroristen verkoopt.

.

BcMksIoCUAAiD3w

De Iraakse politie versloeg een aanzienlijk aantal terroristen van ISIS in de Iraakse provincie al-Anbar.

.

BcRwZORCcAAYST8

Arabische en buitenlandse studenten in Havana in Cuba tonen hun steun aan het Syrische volk.

.

BcP9WwgIUAAn-v6

De massale eenheidsoperatie in Qalamoun onder het leiderschap van Jabhat al-Nusra met de namen en regio’s van de groeperingen. 25 terreurgroeperingen sloten zich bij hen aan.

.

.

BcUyr45CEAAeapM

Het Iraakse leger vernielde twaalf voertuigen van terroristen en kon drie opstandelingen oppakken nabij de Syrische grens volgens het medium Alqaem. Door voortdurende legeroperaties besloot de Iraakse regering haar grens met Syrië te sluiten. – http://sy-street.net/%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82-%D9%8A%D8%BA%D9%84%D9%82-%D9%85%D8%B9%D8%A8%D8%B1%D9%8A%D9%86-%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF%D9%8A%D9%8A%D9%86-%D9%85%D8%B9-%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A9.html

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: