Nieuws

Priester Daniël Maes: winter en Kerstmis in Qâra (VIDEO)


Winter 2012 in het klooster van Mar Yacub.

.

Stromend water en elektriciteit, maar nog geen internet

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 28 december 2013 – In Qâra, Deir Attiyeh en Nabek in Qalamoun op het platteland van Damascus worden de vernielingen, aangericht door terroristen, hersteld. Er is nu in deze plaatsen opnieuw stromend water en elektriciteit, maar nog geen internet.

De Vlaamse norbertijn Daniël Maes stuurde ons vanuit Deir Mar Yacub in Qâra in Qalamoun een kort bericht: “In de grootste eenvoud vierden we onze mooiste Kerst in eenheid met alawieten, sjiieten en soennieten.Veiligheid verbetert geleidelijk. Vredevol 2014 voor jullie en voor ons.”

Kerstmis 2011 in het klooster

Kerstmis 2011 in Deir Mar Yacub in Qâra.

.

Aangezien er geen internet is, moeten we het dus met archiefbeelden en eerdere teksten van pater Maes doen om het kloosterleven in de wintermaanden in Syrië te duiden. Zodoende laten we graag bovenstaande video zien van de Kerstviering in Deir Mar Yacub in 2011.

Voorbereidingen tot Kerstmis

Priester Daniël Maes schreef in 2012 het volgende over de aanloop tot 25 december:

“In het klooster begint men met de voorbereiding van Kerstmis vanaf de maand oktober. Dan worden alle mogelijke kerststallen boven gehaald en stilaan geplaatst. En meteen staan ook de zogenaamde drie koningen, nl. de Wijzen er bij want ze zijn van de buurt, uit het Oosten. Zo zie je hier de meest originele kerststallen verschijnen op alle geschikte plaatsen. Vanaf oktober hebben ook de kinderen iedere dag in de eucharistie een liedje gezongen. Een zuster geeft hen iedere dag zangles. Een volwaardig schoolprogramma is voor hen uitgewerkt en daar hoort ook muziek, zang en natuurlijk ontspanning bij, naast de lessen van Arabisch, Frans, Engels, rekenen, tekenen…”

images

O.L. Vrouw van Guadalupe (Mexico).

“12 december is de dag dat O.L. Vrouw van Guadalupe (Mexico) wordt herdacht. Het is de drukst bezochte bedevaartplaats ter wereld. Onder het middag- en avondeten vertelt een zuster de lange en boeiende geschiedenis hiervan. Het is voor mij een reden om ’s avonds de misviering ter ere van O.L.Vrouw te kiezen en wel met de nieuwe blauwe gewaden door de zuster van de sacristie zopas vervaardigd. Het beeld van O.L.Vrouw van Guadalupe is het enige ter wereld dat “afgedrukt” is op de mantel van de eenvoudige man Juan Diego. Deze mantel had normaal al na enkele decennia moeten vergaan zijn, maar hij is nog steeds, sinds 1531, intact en bewaart onveranderd de kleuren van het beeld van Maria. En in het oog van Maria is het beeld weerspiegeld van Juan Diego met de rozen in zijn hand. Deze mantel en afbeelding zijn talloze malen door wetenschappers onderzocht en telkens komen nieuwe verrassingen aan het licht. Met deze verschijning zijn de gruwelijke mensenoffers van de Azteken geëindigd. Bovendien is Maria hier in verwachting, en wordt als de patrones van de ongeboren kinderen vereerd. Wij bidden opdat Maria onze voorspreekster zou zijn  om het vermoorden van mensen in Syrië te beëindigen en de vrede te bekomen.”

“Vanaf 17 december begint dan de noveen van Kerstmis als een heel intense voorbereiding. De kerk wordt steeds fraaier versierd, nu met goudgele doeken alom. De zuster van de sacristie kan daar heel haar creativiteit (voorlopig) weer aan kwijt.  Er zijn vele en indrukwekkende byzantijnse gezangen voor eucharistie en de vespers die ’s avonds aangeleerd worden. Hiervan bestaan geen noten. Het wordt geleerd van een model op cd. Ook het Rorate en de O-antifonen worden niet vergeten. Iedere middag na het middageten (de aller slechtste moment om te zingen!) wordt de o-antifoon van de dag even gerepeteerd. Ieder o-antifoon belicht telkens een ander aspect van het indrukwekkende Christus-mysterie. En zoals je weet, de eerste letter van iedere o-antifoon in omgekeerde richting zegt: Ero Cras = ik zal er morgen zijn. Dat noemen ze een onomasticon. In ieder geval worden de o-antifonen ook hier gesmaakt.”

“Dank aan hen die meehelpen, meebidden, mee-offeren, meelijden, met het leed en de strijd van het Syrische volk. Dank aan hen die meehelpen om de westerse waanzin te stoppen. In verbondenheid met jullie willen wij hier Kerstmis vieren en graag ook uw intenties bij Jezus in de Kribbe neerleggen, onder de milde blik van Maria en Jozef. Een Zalig Kerstfeest en een Gezegend jaar!”

.

Het leven in het klooster van Mar Yacub.

.

ANNA News

Om een beeld te schetsen van de actuele situatie in de regio van het klooster onderstaande video van ANNA News uit de regio van Qalamoun. De nood in de regio is bijzonder groot na het grote aantal huizen, scholen en de infrastructuur die daar door terroristen werden vernietigd.

.

Een reportage door ANNA News in het spoor van het Syrische nationale leger (SNL) op de Rima boerderijen in Yabroud, in Nabek en Deir Attiyeh in Qalamoun op het platteland van Damascus op 17 december 2013.

.

Noodhulp voor Syrische vluchtelingen

danic3abl-maes1211

Daniël Maes (75), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

.

Noodhulp voor Syrië / Aide temporaire pour la Syrie (NL-FR)

.

Het klooster van Mar Yacub vangt momenteel zeer veel vluchtelingen op uit Qâra, Homs en omstreken. Het klooster doet dienst als vluchtelingencentrum, school, speeltuin, seminarie, boerderij en vooral versterkte burcht voor de vele noodlijdenden.

Aangezien de nood in Syrië momenteel erg hoog is, kan men zijn solidariteit tonen met het Syrische volk door een bijdrage te storten voor de vluchtelingen in Deir Mar Yacub via het rekeningnummer van priester Daniël Maes met vermelding ‘Noodhulp Syrië container’. Met die bijdragen starten de vrijwilligers uit de Kempen en Nederland dan een nieuwe verscheping naar Syrië.

Met deze financiële giften hoopt men ditmaal ruim te voorzien voor de vluchtelingen in het klooster. Dankzij de medewerking van Wereldmissiehulp zal het zeker ginder geraken!!

Dank bij voorbaat.

Priester Daniël Maes

Abdijlaan 16

2400 MOL-POSTEL

068-2083244-02

IBAN: BE32 0682 0832 4402

BIC: GKCC BE BB

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: