Toerisme Syrië

Syrië, waar de legendes van zeemeerminnen ontstonden


SVM SHIPPING BLOG – 4 november 2012Zeemeerminnen (zeemeiden) komen voor in de folklore van vele culturen over de hele wereld, waaronder het Midden-Oosten, Europa en Azië. Zeemeerminnen worden soms afgeschilderd als gevaarlijke wezens in verband met overstromingen, stormen, schipbreuken en verdrinking. In andere folkloristische tradities (of soms zelfs binnen dezelfde traditie) zijn ze echter welwillend; ze schenken gunsten of ze worden verliefd op mensen. In sommige oude culturen werden de zeemeerminnen beschouwd als semigoddelijke facetten van de godin, verbonden met de zee waaruit het leven ontstaat en worden ze geëerd in tempels aan zee. De mannelijke versie van een meermin wordt een meerman genoemd en de geslachtneutrale verzamelnaam is meervolk. Verschillende culturen over de hele wereld hebben vergelijkbare figuren.

De vroegst bekende zeemeermin legendes komen uit Syrië rond 1.000 voor Christus waar de Syrische priesteres Atargatis in de zee dook om de schande van een ongewenste zwangerschap weg te wassen. De machthebbers lieten haar echter niet toe om haar grote schoonheid weg te geven en zo werd alleen haar onderste helft een vis en hield ze haar bovenste helft in een menselijke vorm. Ze ontpopte zich als de godin met een vissenstaart.

Zoals mythen neigen te doen, veranderde het verhaal in de loop van de tijd en Atargatis werd gemengd met de Syrische godin Ashtarte, die over het algemeen beschouwd wordt als de tegenhanger van de Griekse mythologische Aphrodite. Hoewel Aphrodite zelden geportretteerd wordt in de vorm van een zeemeermin, is deze evolutie van de zeemeermin mythologie degene die tot de rol van Aphrodite in de mythologie van de vissen heeft geleid, die duidelijk wortels heeft in de Syrische mythologie.

Bron: SVM Shipping Blog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: