Nieuws

Beeldvorming van moslims in Vlaamse kranten


remixArtikel door Kif Kif, Youssef Kobo in De Wereld Morgen op 11 oktober 2013www.dewereldmorgen.be

DE WERELD MORGEN – 11 oktober 2013 – De beeldvorming over moslims in de media draagt bij aan het vertrokken beeld dat in België heerst over de islam. De rol van de media kan niet onderschat worden, aangezien zij in sterke mate mee vorm geven aan de publieke opinie.

Donderdag slaagde De Standaard erin om, in navolging van de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws, een gruwelijke foto te plaatsen bij de berichtgeving over het islamitische offerfeest. We zien dit fenomeen elk jaar terugkeren. Het artikel van Het Laatste Nieuws werd begeleid door een gruwelijke foto van een schaap met een overgesneden keel, liggend in een plas bloed. De Standaard wilde hier blijkbaar niet voor onder doen. Dus publiceerde deze krant een artikel met een foto van een man die trots met het afgehakte hoofd van een schaap zwaait. Bij de collega’s van De Morgen zien we dan weer een foto van een kind dat zijn in bloed doordrenkte handen toont. Een foto waarvan de redactie later toegaf dat hij genomen was in Caïro.

Van de eerste twee foto’s is de herkomst onbekend, maar we kunnen alvast enkele parallellen trekken. Deze kranten publiceren elk jaar weer afschuwelijke foto’s wanneer ze berichten over het offerfeest. Vaak worden artikels over Belgische moslims voorzien van foto’s die weinig aan de verbeelding over laten. Het betreft vaak beelden die zijn getrokken in de meest conservatieve moslimlanden. Denk aan foto’s van vrouwen in afschuwelijke burka’s en mannen met een duivelse blik, wilde baard, getooid in Pakistaanse klederdracht. Foto’s die op een of andere manier representatief moeten zijn voor de modale Vlaamse moslim. Wat alvast niet bevorderlijk werkt voor de lezers en hun begrip voor landgenoten die dit geloof aanhangen.

Nu valt er wel iets te zeggen voor het feit dat de kranten slechts beelden tonen van wat er gebeurt tijdens het offerfeest: de slachting van schapen. Maar dan rijzen weer de vragen waarom dit enkel gedaan wordt bij het offerfeest en niet bij andere traditionele feestdagen zoals bijvoorbeeld het kerstfeest. En waarom het per se zo’n gruwelijke beelden moeten zijn?

Bij berichtgeving over het kerstfeest zien we duidelijk dat er enkel vreugdige taferelen aan bod komen. Nochtans wordt er bij het kerstfeest ook vlees geconsumeerd. Desondanks zien de Vlaamse kranten zich niet genoodzaakt om er foto’s bij te plaatsen die de dwangvoeding die ganzen ondergaan tonen, de varkens die vergast worden of de kalkoenen die levend aan een haak gerijgd worden en machinaal de keel worden overgesneden nadat ze net zijn geëlektrocuteerd of de abominabele leefomstandigheden van pluimvee in overbevolkte legbatterijen.

Ook als het de internationale actualiteit betreft zien we dezelfde scheeftrekking. Bij verslaggeving over islamitische landen komen steeds dezelfde karikaturen aan bod. Een gekend voorbeeld zijn de aanvallen van Israël eerder dit jaar op Gaza. Die haalden het nieuws omdat Israël voor het eerst het wapenbestand tussen beide partijen brak. Hoewel de aanvallen internationaal veroordeeld werden en Israël erkend werd als de initiële agressor, toch voorzagen zowel Het Nieuwsblad, De Standaard, De Morgen als Het Laatste Nieuws de berichten van beelden van tot hand en tand bewapende Palestijnen. Geen foto’s van Israëlische F16’s die het Palestijnse luchtruim schonden, geen foto’s van de slachtoffers of schade aan de infrastructuur. Neen, enkel beelden van gewapende Palestijnse strijders die veel weg hadden van terroristen.

Het is net dergelijke beeldvorming die bijdraagt aan het vertrokken beeld dat in België heerst over de islam. De rol van de media kan in deze niet onderschat worden, aangezien zij in sterke mate mee vorm geven aan de publieke opinie. Het is dan ook dringend tijd dat onze Vlaamse kranten werk maken van de diversifiëring van hun redacties en een meer genuanceerd en evenwichtig beeld trachten te brengen over de islam in België die de werkelijkheid dichter benadert.

DeWereldMorgen.be hecht veel belang aan de correctheid van de artikels. Heeft u toch nog een fout gezien, meld het ons.

Advertenties

Reacties

4 gedachtes over “Beeldvorming van moslims in Vlaamse kranten

 1. Het wijzen op de afschuwelijke misstanden in de bio vlees industrie neemt niet weg dat het onverdoofd de keel doorsnijden van schapen meer dan misdadig is. Het vlees zou lekkerder worden omdat de arme dieren doodbloeden onder een vreselijke stress.
  Ook het aanhalen van de misdaden van Israel neemt niet weg dat de islam vanaf de oprichting een misdadige organisatie is. (lees mijn eerdere bijdrage) Nee, aan wie dit artikel ook geschreven heeft, godsdiensten verdienen geen enkel respect, en zeker de islam niet. Nogmaals, waar zijn de ‘goede’ moslims die tegen dat tuig in opstand komen? Ik hoor ze alleen maar roepen dat dit niet de echte islam is en daar blijft het bij.
  Gelukkig weten we dat in de arabische wereld steeds meer mensen niet geloven in het sprookje. Zeker de leiders van een aantal landen, die het socialisme aanhangen.

  Geplaatst door Gerrit | 30 december 2013, 17:36
 2. En ter aanvulling, we moeten de vrijheidstrijd van de Palestijnen niet verwarren met het proberen om een islamitische staat te creeren.

  Geplaatst door Gerrit | 30 december 2013, 17:41
 3. Dit is op oogenhand herblogd.

  Geplaatst door oogenhand | 30 december 2013, 18:01
 4. Gerrit, de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap doet wel degelijk alles eraan om vrede te vestigen in de wereld en extremisme tegen te gaan. Sterker nog, in 125 jaar tijd zijn er ruim 160 miljoen mensen vredelievende mensen geworden i.e. de leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap.
  http://www.moslimsvoorvrede.nl

  Vriendelijke groet,
  Youssef Ikhlaf

  Geplaatst door Youssef Ikhlaf | 8 december 2014, 04:37

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: