Nieuws

Hoogste aantal christelijke martelaren in Syrië


Syria Christians

Passiezondag bij de Chaldeeuwse Parochie in Bab Tuma in Damascus.

KERKNET – ERMELO – 3 januari 2014 – Syrië kent het hoogste aantal christelijke martelaren in 2013. In het door een burgeroorlog geteisterde land werden ten minste 1.213 christenen om hun geloof gedood. Dat meldt ‘Open Doors’, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van het onderzoek voor de jaarlijkse ‘Ranglijst Christenvervolging’ die op woensdag 8 januari wordt gepubliceerd. Nigeria, waar voorgaande jaren het hoogste aantal christenen werd omgebracht om zijn geloof, volgt Syrië met minstens 612 christelijke martelaren.

De onderzoekers van ‘Open Doors’ stellen op basis van gemelde geweldsincidenten in media en op internet dat in 2013 wereldwijd ten minste 2.123 christenen werden gedood omwille van hun geloof. Deze gegevens worden, aangevuld met informatie uit het veld, gebruikt voor het samenstellen van de ‘Ranglijst Christenvervolging’. Hierop staan vijftig landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof.

Christenen in Syrië zijn te midden van al het geweld in de burgeroorlog extreem kwetsbaar. “De burgeroorlog heeft al aan meer dan 120.000 mensen het leven gekost. Christenen zowel als niet-christenen worden zwaar getroffen, daar bestaat geen twijfel over”, zegt Open Doors-directeur Tjalling Schotanus. “Wat onze onderzoekers in 2013 zagen, was dat christenen een gemakkelijk doelwit vormen. Ze zitten klem tussen de strijdende partijen. Radicaalislamitische opstandelingen willen de sharia invoeren en van Syrië een volledig islamitische staat maken. Daarnaast zien criminelen in christenen een makkelijk doelwit, omdat veel christenen de wapens niet oppakken om zich te beschermen.”

Na Syrië en Nigeria volgt Pakistan met 88 christelijke martelaren in 2013. In Egypte werden 83 christenen omgebracht om hun geloof. Ook in Kenia, Niger en de Centraal-Afrikaanse Republiek werden burgers vermoord omdat ze christen zijn. Schotanus: “Met name in de Centraal-Afrikaanse Republiek zagen we zorgelijke ontwikkelingen in 2013. Het aantal christenen dat is gedood ligt vele malen hoger dan negen. Dit lage aantal is deels te verklaren doordat journalisten de religieuze dimensie in dit conflict onderschatten of niet erkennen. In dit onderzoek naar geweldsincidenten tegen christenen worden bovendien alleen in media en op internet gemelde incidenten meegenomen. Onze veldwerkers maakten bijvoorbeeld melding van de moorden op ten minste dertien voorgangers. Die gegevens worden wel gebruikt in het totale onderzoek naar de vervolging van christenen in een land, maar worden niet als zodanig vermeld in de media.”

In 2013 werd meer dan 1.100 keer melding gemaakt van vernieling, verwoesting of sluiting van een kerkgebouw of een poging daartoe. Egypte had het in dit opzicht het zwaarst te verduren. Daar werden 492 kerkgebouwen, woningen of winkels van christenen aangevallen. Ook in Nigeria, Syrië, Birma en India werden aanvallen op kerken of pogingen daartoe gemeld.

“Je zou kunnen denken dat landen waarin veel geweldsincidenten voorkomen hoog op de ‘Ranglijst Christenvervolging’ staan. Maar die lijst is meer dan een opsomming van geweld tegen christenen. Om ze samen te stellen wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de mate en de manieren waarop christenen hun geloof kunnen belijden in hun privéleven en in familieverband, in het maatschappelijke en kerkelijke leven. Ook wordt gekeken hoe de overheid tegenover christenen staat. Met geweld daarbij opgeteld komt er een score uit die een land een bepaalde plek geeft op de ‘Ranglijst Christenvervolging’”, zegt Schotanus. “Vaak is het niet het geweld dat christenen het hardst treft. Veelal is het de constante druk en de angst die christenen ervaren. Bovendien zijn er landen die erin slagen geweld te plegen zonder dat de internationale gemeenschap dat kan registreren. Noord-Korea staat al elf jaar op nummer 1 op de ‘Ranglijst Christenvervolging’, terwijl dat land relatief laag scoort op geweld. Nu is het ook ontzettend moeilijk hierover informatie te krijgen, maar we weten uit getuigenverklaringen dat in concentratiekampen en gevangenissen martelingen, verkrachtingen en executies aan de orde van de dag zijn. Feit is dat in Noord-Korea het regime zo hard is voor christenen en andere ‘politieke tegenstanders’, dat het land daar zijn nummer 1-positie aan te danken heeft.”

Theo Borgermans.

Bron: Kerknet.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Hoogste aantal christelijke martelaren in Syrië

  1. Het lijk mij dat hier een belangrijke rol ligt voor de christelijke partijen. Als die geen standpunt innemen, dan is het duidelijk dat Wilders deze stemmen ontvangt: overigens terecht.

    Geplaatst door FRed | 4 januari 2014, 23:06

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: