Nieuws

Paus Franciscus bezoekt het Heilige Land in mei 2014


paus-vindt-een-kind-niet-genoeg-id4529562-1000x800-n

Paus Franciscus benadrukte onlangs dat katholieke echtparen beter meer dan één kind op de wereld zetten dan te kiezen voor materialisme. “De materiële welvaart verdooft ons en haalt onze moed onderuit om naar Jezus te gaan”, luidde het. Hij noemde de verslaafdheid aan het materiële en het tijdelijke de grootste ziekte van onze tijd.

MEDIAWERKGROEP SYRIE (Kerknet) – 6 janauri 2014 – Paus Franciscus heeft op zondag 5 januari 2013 op het einde van het Angelusgebed bevestigd dat hij van 24 tot 26 mei 2014 een pelgrimsreis onderneemt naar het Heilige Land. De steden Amman (Jordanië), Betlehem (Palestina) en Jeruzalem (Palestina/Israël) staan op het programma.

Oecumenische ontmoeting

“In de Heilig Grafkerk zal ik samen met patriarch Bartholomeüs van Constantinopel een oecumenische ontmoeting organiseren met vertegenwoordigers van alle christelijke Kerken in Jeruzalem”, zei de paus.

Paus Franciscus reist in maart 2014 met de oecumenische patriarch Bartholomeus naar Israël en Palestina. De paus bezoekt de Klaagmuur, spreekt het Israëlische parlement (de Knesset) toe en bezoekt Betlehem. Dat meldt de gezaghebbende Israëlische krant ‘The Jerusalem Post’. Volgens de krant wordt de paus vergezeld door zijn persoonlijke vriend, de Argentijnse rabbijn Abraham Skorka. Yuli Edelsteinn, de voorzitter van de Knesset, reisde eerder naar Rome. Bij die gelegenheid nodigde hij de paus uit voor een toespraak tot de Knesset, het parlement van de staat Israël. Volgens Edelsteinn zegde de paus hem een bezoek toe. Paus Franciscus wordt de eerste paus ooit die het Israëlische parlement toespreekt.

De kans is groot dat het bezoek aan het Heilige land wordt gecombineerd met een kort bezoek aan Libanon. Dat zou de paus de kans geven om nogmaals de aandacht van de wereldgemeenschap te vestigen op de humanitaire crisis door de Syrische vluchtelingen. Een Libanese krant maakte vorige week de komst van de paus in het voorjaar van 2014 bekend. Paus Franciscus is de vierde paus die het heilige Land bezoekt. Paus Paulus VI bezocht in 1964 als eerste paus Jeruzalem. Paus Johannes Paulus II reisde in 1978 naar het Heilige Land en paus Benedictus XVI in 2009.

PAUS: ‘NIEUWE GEZINSVORMEN ZIJN UITDAGING VOOR DE KERK’

Father Holding Newborn

Nieuwe gezinsvormen met holebi’s of gescheiden stellen vormen een grote uitdaging voor de Kerk. Dat heeft paus Franciscus verklaard, meldt “Civiltà Cattolica’, het tijdschift van de jezuïeten.

De paus heeft sinds zijn ambstaanvaarding tien maanden geleden meer dan eens gepleit voor een meer open omgang van de katholieke Kerk met holebi’s.

‘COR UNUM’ RICHT CRISISCENTRUM OP VOOR SYRIE

Naar aanleiding van de aanhoudende vluchtelingenstroom en het humanitaire drama in Syrië heeft de Pauselijke Raad ‘Cor Unum’ een informatie- en coördinatiecentrum opgericht. Het centrum is gevestigd in de regionale hoofdzetel van Caritas van het Midden-Oosten, in Libanon.

Volgens Giampietro Dal Toso, de secretaris van de raad, moet het centrum de hulp van de verschillende katholieke hulporganisaties aan de Syrische vluchtelingen coördineren en de verschillende initiatieven bundelen. “Sinds zijn oprichting speelt het een vooraanstaande rol bij de hulp aan noodlijdenden mensen in de regio.”

MELKITISCHE AARTSBISSCHOP VRAAGT STOPZETTING WAPENLEVERINGEN AAN SYRIE

Mgr. Issam John Darwish, de Grieks-melkitische aartsbisschop van Zahleh e Furzol (Libanon) roept op tot de stopzetting van wapenleveringen en financiële steun voor de strijdende partijen in Syrië. “De publieke opinie heeft nog steeds niet begrepen welke gebeurtenissen in de regio hebben plaatsgevonden. Dit was geen Arabische Lente of een beweging in de richting van democratie. Dit was een beweging in de richting van een theocratie, die jihadisten uit de hele wereld naar het Midden-Oosten heeft aangezogen. Het Westen moet begrijpen dat het zijn vorm van democratie niet zonder meer aan het Midden-Oosten kan opleggen. Moslims kennen geen scheiding van godsdienst en staat. De Arabische wereld moet eindelijk het concept van een seculiere staat accepteren. Maar dat zal nog jaren duren.”

Montreux

De aartsbisschop stelt zijn hoop op de Syrië-conferentie, die vanaf 22 januari 2014 in Montreux plaatsheeft: “Strijdende partijen moeten onder druk worden gezet om aan de onderhandelingen deel te nemen met het oog op de verzoening en de hervorming van het land. In Montreux moeten ook maatregelen worden genomen voor de heropbouw van steden, dorpen en de infrastructuur.” Mgr. Darwish onderstreept de rol van de christelijke minderheid, die met gematigde moslims moet samenwerken en zo kan bijdragen tot het vreedzame samenleven.

Liefdadigheidsorganisatie

Mgr. Darwish heeft een liefdadigheidsorganisatie opgericht voor hulp aan Syrische christenen in Libanon. Daarvan verblijven er slechts weinigen in vluchtelingenkampen: “Het ontbreekt hen aan het levensnoodzakelijke: levensmiddelen, voedsel voor de kinderen, medische hulp. Wij proberen hen ook te helpen met de betaling van de huishuur en helpen jongeren aan werk. Vluchtelingen moesten alles achterlaten en hebben geen bezittingen meer. Zij werden midden in de nacht in hun huizen aangevallen en moesten alles achterlaten. Zij kregen zelfs geen tijd hun geliefden te begraven en afscheid te nemen. Vele vluchtelingen laten zich niet registeren, uit angst voor acties van rebellen of de Syrische regering.”

WERELDRAAD VAN KERKEN WIL RELIGIEUZE LEIDERS SAMENBRENGEN VOOR OVERLEG OVER SYRIE

img-311213-256_onlineBild

Het Vaticaan houdt op 13 januari 2014 een congres over de mogelijkheden om vrede te bereiken in Syrië. De Verenigde Staten (VS) en Rusland sturen een afvaardiging. Ook de Britse voormalige Eerste minister Tony Blair en Mohammed ElBaradei, de oud-topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zegden reeds toe. De Pauselijke Academie voor Wetenschappen organiseert de conferentie. Paus Franciscus deed tijdens zijn eerste kerstboodschap een hartstochtelijke oproep voor vrede in Syrië en Afrika.

De Wereldraad van Kerken wil religieuze leiders samenbrengen voor overleg over de crisis in Syrie. Ook islamitische leiders moeten aan die bijeenkomst deelnemen.

Dr. Olav Fykse Tveit, de algemene secretaris van de Wereldraad van Kerken hoopt dat dergelijke bijeenkomst een breder draagvlak schept voor de vredesinspanningen van politici. De algemene secretaris lanceerde het idee tijdens de algemene vergadering van de Wereldraad in de Koreaanse stad Busan.

VATICAAN: ‘VREDESGESPREKKEN OVER SYRIE MOGEN GEEN MAAT VOOR NIETS ZIJN’

Mideast-Qatar-Syria-O_Horo

De Syrische Nationale Raad heeft besloten om niet deel te nemen aan een vredesconferentie over de oorlog in Syrië, die op 22 januari 2014 in Zwitserland plaatsvindt. De conferentie werd verplaatst van Genève naar Montreux omdat alle hotels in Genève volgeboekt zijn voor een horlogebeurs.

De Heilige Stoel hoopt dat de vredesgesprekken over Syrië in de Zwitserse stad Montreux tot concrete resultaten leiden. Aartsbisschop Dominique Mamberti, de secretaris voor de relaties met de andere staten, vertelt aan het Italiaanse persagentschap ‚Sir’ dat hij niet verwacht dat het conflict door deze vredesgesprekken wordt opgelost. Maar het overleg kan wel bijdragen tot een verbetering van de toestand in het land, in het bijzonder voor de noodlijdende bevolking.

Bronnen: Kerknet 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: