Nieuws

Syrië: nieuwsoverzicht van 8 januari 2014


ABUSARA.jpg.h380

Abu Sara, een Brusselse vader die enkele maanden geleden voor de jihad naar Syrië was gereisd, werd gedood. Vader Sara, op Facebook trots poserend met een arsenaal aan wapens, vocht in de rangen van ISIS, de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’. ISIS-terroristen vinden zelfs al-Qaida te gematigd. Ze gaan vaak gehuld in zwarte kleren, dragen een donker masker en ­lopen rond met zwarte vlaggen en machinegeweren om de sharia en een islamitische staat te bewerkstelligen. De meeste Nederlanders en Belgen die in Syrië vechten hebben zich aangesloten bij ISIS.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 8 januari 2014 – Een overzicht van de gebeurtenissen van vandaag, 8 januari 2014.

.

Syrië

De terroristen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) roepen hun achterban op om te blijven vechten tegen andere oppositiegroepen, meldde de BBC. Sinds vrijdag werden zeker 270 rebellen gedood bij gevechten tussen rebellen onderling. Gisteren verzocht een belangrijke groep jihadisten in Syrië – het al-Nusra front – om een onderlinge wapenstilstand, het uitwisselen van gevangenen en gezamenlijk overleg. ISIS gaat daar dus niet op in en roept op om andere rebellen ‘totaal te vernietigen en de samenzwering bij de wortel uit te roeien.’

Om kinderen in Syrië kansen te geven op een stabiele en veilige toekomst, is één miljard dollar (zo’n 735 miljoen euro) nodig. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Unicef, samen met onder andere de hulporganisaties Save The Children en World Vision. De verenigingen roepen op tot een globale mobilisatie. Het geld moet gaan naar onderwijs- en beschermingsprogramma’s. Anders dreigt een verloren generatie te ontstaan, luidt het.

Rebellengroeperingen in Syrië hebben in de noordelijke stad Aleppo het hoofdkwartier (een voormalig ziekenhuis voor kinderen) ingenomen van ISIS, een aan al-Qaida verbonden beweging. Dat meldde de Britse zender  BBC.

P125_01

NOS-teletekst van 8 januari 2013.

Twee in Syrië ontvoerde Zweedse journalisten, Magnus Falkehed en Niclas Hammarström, werden vrijgelaten. De twee werden ontvoerd toen ze in november probeerden Syrië te verlaten. Wie er achter de ontvoering zat en waarom de reporters zijn vrijgelaten is niet bekend. (Trouw) Eerder kwam Bünyamin Aygün, de Turkse fotojournalist van Milliyet, ook al vrij. (CPJ)

VIDEO: De eerste lading chemische wapens met 20 ton mosterdgas is weg uit Syrië. De wapens zullen op zee worden vernietigd. Het eerste schip verliet de haven van Lattakia. Lees hier meer wat er met de wapens gebeurt.

De Syrische Nationale Coalitie, een verbond van oppositiegroeperingen, ligt onderling overhoop. De opposanten weten nog steeds niet of ze deelnemen aan de vredesconferentie voor Syrië op 22 januari 2014 in Zwitserland. (NRC)

Amerikaanse senatoren van zowel de Democraten als de Republikeinen hebben hun eigen land opgeroepen meer vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Slechts 31 vluchtelingen konden in 2013 terecht in de Verenigde Staten. (Nu.nl)

De Nederlandse journalist Harald Doornbos op twitter: “ISIS heeft in laatste uren tenminste drie autobommen laten ontploffen, met name tegen strijders van Ahrar as-Sham; gematigde salafisten. Escalatie in strijd tussen Islamitisch Front (gematigdere islamisten) & ISIS (radicalen en veel buitenlandse strijders). Echt overal gevechten.”

De Syriac Militaire Raad trad toe tot de Koerdische Veiligheidscomités (YPG).

BddleObCcAA31vJ.

Aleppo

.

Rebellen die de ISIS-basis in Aleppo omsingelen en bestormen op 8 januari 2014.

.

Volgens The Arab Chronicle kwamen minstens zestien terroristen van het Islamitisch Front (IF) en acht burgers om het leven door drie autobommen tegen het IF-hoofdkwartier op het platteland van Aleppo.

.

Bde27avCMAACxYY

Doden van de autobomaanslag door ISIS in Darkush.

.

BdesFt4CcAAWInD

De derde Azerbeidzjaanse jihadist die de voorbije twee dagen werd gedood door het Syrische nationale leger (SNL): Primorski Mohamad werd op 8 januari 2014 gedood.

.

BdUxACzCAAA-nQt

De twee andere Azerbeidzjaanse jihadisten die de voorbije twee dagen werden gedood: Namig Askerov en Azeri Seyfulla van Jabhat al-Nusra.

.

BdeBNWEIYAADVtj

De Belgische prediker Iliyas Azouaouj ergens in een Syrisch ziekenhuis.

.

BdXHRJ0CYAAEfPZ

Rebellen van Ahrar al-Sham (Islamitisch Front) namen Tel Barak in al-Hassake in het bezit van de Koerdische Veiligheidscomités (YPG).

.

BdUjCRvCYAAbntN

Koerden gedood door Ahrar ash-Sham in Tel Barak op beschuldiging van te vechten voor de YPG.

.

Bdc2t_QCUAAqqhr

Commando’s van het SNL konden in Aleppo vele buitenlandse huurlingen uit Tsjetsjenië en de Kaukasus doden.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: