Nieuws

De oorlog tegen de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS)


BdXiGSzCEAAyyTa.jpg large

Sheikh Abu Abdel Aziz, lijder van ‘Jund Al Aqsa’ werd gedood door een andere terroristische beweging.

MEDIAWERKGROEP SYRIË – 9 januari 2014 – Een nieuwe gewapende alliantie in Syrië heeft de oorlog verklaard aan de aan Al-Qaeda gelieerde ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS). Dit werd bekend gemaakt in een verklaring van de  nieuwe alliantie.

In deze verklaring, die vrijdag op Facebook gepubliceerd werd, heeft de nieuwe alliantie – genaamd het Leger van de Mujahideen – toegezegd tegen ISIS te vechten ‘tot deze ontbonden wordt’. Volgens lokale bronnen is Mujahideen een militante groep met de Takfiri ideologie (dezelfde als Al-Qaida), maar ze hebben verschillende belangen in hun oorlog tegen Syrië.

BdPAL2GCYAA3Ebi.jpg large

Een auto geladen met explosieven in Jarabulus. Deze behoort tot de terroristen van de ISIS.

De alliantie riep ISIS militanten op om ofwel toe te treden tot hun gelederen ofwel hun wapens neer  te leggen en Syrië te verlaten. De alliantie beschuldigt ISIS van het verspreiden van gevechten en van onzekerheid onder de strijders, die vechten in een dodelijke opstand om de Syrische regering omver te werpen. Het leger van de Mujahideen beschuldigt ISIS tevens van diefstal en plundering en van de ‘ontvoering, het doden en martelen van (rebel) commandanten en activisten’.

De Syrische oppositie heeft tijdens de afgelopen maanden te kampen met interne geschillen; sommige ervan zijn dodelijk. De oppositie, die aanvankelijk in de oorlog tegen de Syrische regering allerlei militante groepen heeft verwelkomd (waarvan vele met extremistische ideologieën), probeert zich nu te distantiëren van tenminste één van de belangrijkste groepen, die betrokken geweest zijn bij het doden van vele burgers en Syrische soldaten.

BdhRgDbCcAApIT1.jpg large

Jihadisten van de ISIS die recent zijn gedood door gevechten tussen gewapende groepen onderling.

In de Syrië-oorlog was ISIS het eerste lid dat als de belangrijkste vertegenwoordiger van Al-Qaida werd gezien. Ze hadden trouw gezworen aan al-Qaida leider Aymen al-Zawahiri. Begin november 2013 meldde de Qatarese nieuwszender al-Jazeera dat Zawahiri de ISIS ontbonden heeft en gekozen heeft voor het al-Nusra front, een andere terroristische groep die als zijn vertegenwoordiger tegen Syrië strijdt.

Die nieuw gevormde groep bestaat uit acht kleine tot middelgrote brigades en het was niet meteen duidelijk hoeveel strijders die bevat. Syrië is in de greep van dodelijke onlusten sinds 2011, toen door het buitenland gesteunde terroristen de hervormingsgezinde protesten van de Syrische natie kaapten. Volgens rapporten ondersteunen de westerse mogendheden en hun regionale bondgenoten – vooral Qatar, Saudi-Arabië en Turkije – de strijders in Syrië.

Bron: Al Alam.

Eben Derik

Advertenties

Reacties

3 gedachtes over “De oorlog tegen de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS)

 1. Wat een boeltje. De amerikanen stuurden wapens naar generaal Isis omdat hij zogezegd de gematigde oppositie vertegenwoordigde en al die wapens zijn in de handen van Al Qaeda gevallen. Maar zoals we weten heeft de Amerikaanse regering Al Qaeda die wapens van Qatar en Saoudi-Arabië krijgen, een speciale band met Al Qaeda. July 17, 2012 – USA and Al Qaeda: Holy Alliance:
  http://www.strategic-culture.org/pview/2012/07/17/usa-and-al-qaeda-holy-alliance.html.

  Geplaatst door kruitvat | 9 januari 2014, 23:20
 2. En te weten dat die Syrië-strijders die in Syrië en omstreken met wapens en bom-explosieven omgaan, en die er zeer extreme ideeën op nahouden, terugkeren naar de US en Europa.
  Welkom, zou ik zeggen….

  Geplaatst door kruitvat | 9 januari 2014, 23:26
 3. Irak, Libië, Libanon, Syrië en alle staten die nog zullen volgen, worden allemaal in gruis geschoten. Het zak tientallen jaren duren vooraléér alles is heropgebouwd en er opnieuw enige stabiliteit is in de regio. Het probleem is bovendien dat heel wat slachtoffers van de oorlog naar het westen zullen vluchten en dat er daar een gewapende strijd ontstaat met de extremisten. De westerse regeringen die zich hartelijk amuseren met hun zogenoemde ‘Atabische lente’ houden er geen rekening mee dat ook hier vroeg of laat een echte oorlog zal uitbreken waarover men geen kontrole heeft.

  Geplaatst door kruitvat | 9 januari 2014, 23:33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: