Nieuws

Het leven van Ariel Sharon (1928-2014)


BdjN059CAAA7ShT

Ariel Sharon stierf op zaterdag 11 januari 2014.

Door Malik Imran geactualiseerd artikel van IS Geschiedenis van 3 januari 2014

MEDIAWERKGROEP SYRIE (IS Geschiedenis) – 11 januari 2014 – De Israëlische oud-premier en voormalig militair leider Ariel ‘Arik’ Sharon (1928) stond bekend om zijn harde opstelling tegenover de Palestijnen. Tijdens zijn bewind brak de Tweede Intifada uit, een periode van veel geweld.

Militaire loopbaan

Ariel Sharon begon zijn militaire loopbaan in 1942 op 14-jarige leeftijd, toen hij zich bij het leger aansloot. Hij wist op te klimmen naar de positie van commandant en volgde tegelijkertijd universitaire studies in rechten en geschiedenis. Sharon vocht mee voor het Israëlische leger in de Zesdaagse oorlog in 1967 en de Jom Kippoeroorlog in 1973. Tijdens deze oorlogen had hij de rang van generaal. In 1974 stopte hij met zijn militaire carrière.

Politieke carrière

Na zijn militaire loopbaan ambieerde Sharon een politieke carrière. Hij stelde zichzelf verkiesbaar en werkte onder meer als veiligheidsadviseur voor meerdere premiers. Ook heeft hij veel verschillende ministerambten gehad, zoals minister van Defensie, Landbouw en Buitenlandse Zaken. Sharon raakte in 1982 in opspraak omdat tijdens zijn periode als Minister van Defensie het Israëlische leger een bloedbad aanrichtte bij de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Libanon. Hierbij kwamen naar schatting 2.750 mensen om. Sharon is hiervoor verantwoordelijk verklaard, waardoor zijn reputatie blijvende schade opliep.

Tweede Intifada en Arafat

Nadat hij lid werd van de Likoedpartij stelde hij zich verkiesbaar als premier in 2000 en in 2001 werd hij door het Israëlische volk gekozen. Meteen na zijn verkiezing tot premier brak de Tweede Intifada uit. Er waren veel opstanden en geweld in Palestijnse gebieden tegen de overheersing van Israël. De Palestijnen streden al jaren voor Palestina. Yasser Arafat, leider van de PLO, de Palestijnse onafhankelijkheidsorganisatie, was een belangrijk voorvechter hiervan. Hij voerde meerdere vredesbesprekingen met Sharon, die allemaal op niets uitliepen. Er waren nooit eerder zoveel uitbarstingen van geweld als tijdens het premierschap van Sharon. De meeste Palestijnen waren het bloedbad uit 1982 nog niet vergeten.

Einde loopbaan

Eind 2005 besloot Sharon een nieuwe partij op te richten, de Kadima partij. Tijdens de daaropvolgende verkiezingen in januari 2006 werd deze partij de grootste. Sharon kon zichzelf echter niet verkiesbaar stellen. Hij raakte op 4 januari 2006 in een coma door een ernstige hersenbloeding, waar hij niet meer uit wakker is geworden en kunstmatig in leven werd gehouden.

Nadat in januari 2014 zijn nieren en andere organen langzaam uitvielen, werd zijn dood onvermijdelijk op 11 januari 2014.

.

Bron: IS Geschiedenis.

.

Malik Imran. (kleine actualisering)

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: