Nieuws

Saudi-Arabië en Qatar strijden om Syrië


Bcp5Rs-IEAIrJfR

Jonge mannen kijken naar de tenen van Saudische vrouwen in Saudi-Arabië. Intussen is Saudi-Arabië één van de belangrijkste leveranciers van buitenlandse huurlingen voor het front in Syrië.

Artikel door Hans Peter op Goud Portal van 3 november 2012

GOUD PORTAL – 3 november 2012 – Sinds de Chinezen en vooral de Russen heel duidelijk gemaakt hebben een NAVO-interventie in Syrië te zullen tegenwerken hebben de Verenigde Staten (VS) alle interventieplannen voor een regime change – een machtswissel – van president Bashar al-Assad voorlopig bevroren.

De oorlog in Syrië gaat nu verder door de rebellen te trainen en van wapens te voorzien vanuit Turkije. Ook bestaat een groot deel van de rebellen uit buitenlanders, huurlingen en religieuze soennitische extremisten, vanuit o.a. Libië, Tsjetsjenië, Irak en Afghanistan. Ook bestaan de Syrische rebellen uit een kleine groep Europese salafisten, bij ons vooral bekend vanwege het uitdelen van Korans, protesteren tegen een burkaverbod en het willen invoeren van de strenge islamitische wetgeving ´de Sharia´ in Europa.

Deze rebellen te Syrië worden ondersteund met wapens uit oliegeld vanuit Qatar en Saudi-Arabie via de hiervoor opengestelde grenzen van Turkije.

Door de toenemende reeks bomaanslagen in drukke bevolkingscentra van Aleppo en Damascus (uitgevoerd door de rebellen en nooit veroordeeld door de westerse leiders en media) en de eindeloze reeks executies onder de andersdenkenden hebben ze de steun van de Syrische bevolking  verloren.

Er is geen breed draagvlak onder de Syrische bevolking ter ondersteuning van de rebellen. Hierdoor kunnen ze ondanks alle buitenlandse steun de oorlog niet winnen. De rebellen zijn aan de verliezende hand waardoor er ook steeds meer strijd ontstaat tussen de rebellen onderling. Hierdoor onstaat er steeds meer wrijving tussen de grootste (pro-NAVO) ondersteuners van de rebellen, Saudi-Arabie en Qatar.

Saudi-Arabie ondersteunt de extremistische salafisten met huurlingen, training, geld en wapens. Qatar geeft een zelfde ondersteuning aan het moslimbroederschap.

Beide radicale soennitische rebellenbewegingen zijn een deel van het Vrije Syrische Leger (Free Syrian Army), ondersteund door het Westen. In Turkije zijn er al vanaf het begin van de demonstraties trainingskampen van waaruit ze over de grens opereren in Syrië.

De regering Erdogan in Turkije heeft het steeds moeilijker met een groot deel van de Turkse bevolking zelf om deze bemoeienis in het Syrische conflict uit te leggen. Het grootste deel van de Turkse bevolking ziet de radicale moslimstrijders het liefst vandaag nog uit Turkije vertrekken. Hoe langer dit conflict duurt, des te moeilijker de regering Erdogan het hiermee krijgt.

Gisteravond hoorde ik de fractievoorzitter van D66 Alexander Pechthold bij een uitzending van Pauw en Witteman vertellen dat Rusland wapens in het vliegtuig transporteerde over Turks grondgebied naar Syrië.

Dit is onjuist, in het betreffende vliegtuig waren geen wapens aanwezig. Alleen onderdelen voor radarinstallaties, deze worden ook voor normaal civiel gebruik benut en worden vaker in normale passagiersvliegtuigen getransporteerd. Verder was deze lading ook op de laadlijst gedeclareerd, daar was niets geheim aan. De Turkse regering beweerde dat er munitie in de lading was aangetroffen, dit bleek echter later niet te kloppen. Ook hierin heeft Erdogan bij zijn eigen bevolking gezichtsverlies geleden. Als de Russen wapens naar Syrië transporteren hoeven ze dit ook helemaal niet via passagiersvliegtuigen te doen, dat kan gewoon via marine schepen die aanmeren in de haven van Tartous.

Dit toont eens te meer dat ze in de politiek in Den Haag totaal geen benul hebben van de geopolitiek om ons heen. Met de NAVO is dit overigens een totaal ander verhaal. Die weten heel goed wat er speelt, alleen gaat het de NAVO niet om democratie.

Het hoofdkwartier van de rebellen bevindt zich te Adana, Turkije. Ook op dit hoofdkwartier is er strijd ontstaan tussen de ondersteuners van de salafisten en het moslimbroederschap.

Zelfs als het de rebellen zal lukken om het regime van Assad ten val te brengen is de kans op vrede in Syrië erg klein. Behalve de te verwachten vervolging van de minderheden als christenen en Alawieten zal er zo goed als zeker ook een oorlog ontstaan tussen de radicale soennitische rebellenbewegingen onderling.

Het westerse ondersteunen van het Free Syrian Army is in ieder geval geen middel om vrede te bereiken in Syrië, het is slechts een middel om het zogenaamde ‘Assad-regime’ ten val te brengen.

Met de val van Assad zal ook de Russische marinebasis te Tartous ophouden te bestaan. Daarmee is dan de militaire Russische invloed in het Middellandse Zeegebied beëindigd. Dit is de reden waarom de NAVO en onze regeringen (en media) het Free Syrian Army ondersteunt. Dit is de reden waarom Rusland de regering van Bashar al-Assad ondersteunt. Op deze manier komt er helaas geen vrede voor de Syrische bevolking en zal de strijd eindeloos door blijven gaan.

Hans Peter.

Bron: Goud Portal.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: