Nieuws

Christelijke erfgoed Syrië te koop op internet


relic_hunters-1

Christelijke kruisen, heilige wijwatervaten en beelden werden geroofd uit de christelijke stad Maaloula en te koop aangeboden op het internet. (Foto: AFP)

RKNIEUWS.NET – 9 jan­u­ari 2014 – Vol­gens de Libanese krant Al-Akhbar wor­den eeuwe­noude kruisen, religieuze voor­w­er­pen en Mari­abeelden uit de chris­telijke enclave Maaloula in Syrië te koop aange­bo­den op het inter­net. Dat berichten KerkNet en IKON van­daag. Ook ico­nen van onschat­bare waarde wer­den uit het dorp geroofd of vernield. Sinds een half jaar wordt gestre­den om de con­t­role over de enclave, wegens de strate­gis­che lig­ging voor de con­t­role over de weg naar Dam­as­cus.

De aan­wezigheid van chris­te­nen gaat terug tot de derde eeuw. Maar door de recente gevechten hebben de meeste chris­te­nen Maaloula ver­laten. Vol­gens Al-Akhbar proberen islami­tis­che rebellen van het al-Nusra front met de verkoop van de religieuze kunst­werken extra inkom­sten te verza­me­len. Dat is des te pijn­lijker omdat Maaloula ook is genom­i­neerd voor de Werelder­f­goedli­jst van de Unesco. Irina Bokova van de Unesco roept de wereldge­meen­schap op om het cul­turele erf­goed van Syrië te helpen bescher­men, voor het te laat is.

Ook een bib­lio­theek in Tripoli in Libanon, onder beheer van een Grieks-orthodoxe priester, moest het ont­gelden. Moslimex­trem­is­ten beweer­den dat de priester zich blas­femisch had geuit over de islam en staken de bib­lio­theek in brand. Tussen de zes­tig en tachtig­duizend boeken gin­gen ver­loren. Over de manier waarop de priester de islam zou hebben beledigd lopen de menin­gen uiteen.

Bron: RKnieuws.net.

.

Linken:

Islamist ‘relic hunters’ in Syria selling Christian trophies

Thousands of books, manuscripts torched in fire at historic Lebanese library (PHOTOS)

Lebanon Library Torched, 78,000 Books Burned By Islamists

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: