Nieuws

Christelijke erfgoed Syrië te koop op internet


relic_hunters-1

Christelijke kruisen, heilige wijwatervaten en beelden werden geroofd uit de christelijke stad Maaloula en te koop aangeboden op het internet. (Foto: AFP)

RKNIEUWS.NET – 9 jan­u­ari 2014 – Vol­gens de Libanese krant Al-Akhbar wor­den eeuwe­noude kruisen, religieuze voor­w­er­pen en Mari­abeelden uit de chris­telijke enclave Maaloula in Syrië te koop aange­bo­den op het inter­net. Dat berichten KerkNet en IKON van­daag. Ook ico­nen van onschat­bare waarde wer­den uit het dorp geroofd of vernield. Sinds een half jaar wordt gestre­den om de con­t­role over de enclave, wegens de strate­gis­che lig­ging voor de con­t­role over de weg naar Dam­as­cus.

De aan­wezigheid van chris­te­nen gaat terug tot de derde eeuw. Maar door de recente gevechten hebben de meeste chris­te­nen Maaloula ver­laten. Vol­gens Al-Akhbar proberen islami­tis­che rebellen van het al-Nusra front met de verkoop van de religieuze kunst­werken extra inkom­sten te verza­me­len. Dat is des te pijn­lijker omdat Maaloula ook is genom­i­neerd voor de Werelder­f­goedli­jst van de Unesco. Irina Bokova van de Unesco roept de wereldge­meen­schap op om het cul­turele erf­goed van Syrië te helpen bescher­men, voor het te laat is.

Ook een bib­lio­theek in Tripoli in Libanon, onder beheer van een Grieks-orthodoxe priester, moest het ont­gelden. Moslimex­trem­is­ten beweer­den dat de priester zich blas­femisch had geuit over de islam en staken de bib­lio­theek in brand. Tussen de zes­tig en tachtig­duizend boeken gin­gen ver­loren. Over de manier waarop de priester de islam zou hebben beledigd lopen de menin­gen uiteen.

Bron: RKnieuws.net.

.

Linken:

Islamist ‘relic hunters’ in Syria selling Christian trophies

Thousands of books, manuscripts torched in fire at historic Lebanese library (PHOTOS)

Lebanon Library Torched, 78,000 Books Burned By Islamists

.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Facebook

Twitter

Archief

%d bloggers op de volgende wijze: