Nieuws

Vaticaan roept op tot staakt-het-vuren in Syrië


BFKRdszCAAEsT0aKERKNET – ROME – 14 januari 2014 – Op een conferentie in het Vaticaan op initiatief van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen, met talrijke internationale experts onder wie de Nobelprijswinnaar Mohammed El-Baradei en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, is opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Syrië. Dat meldt ‘Radio Vaticaan’. “Het geweld moet onmiddellijk ophouden. Er moet begonnen worden met de heropbouw van het land en er moet een dialoog tot stand komen tussen de verschillende gemeenschappen”, luidt het.

De deelnemers van de conferentie dringen aan op een stappenplan om de Syrische crisis te beëindigen. Het meest dringend is een staakt-het-vuren zonder voorafgaande politieke voorwaarden: alle strijdende partijen moeten de wapens neerleggen terwijl buitenlandse machten maatregelen moeten nemen om de toevoer van wapens en de financiering ervan te beletten. Het einde van het geweld moet gepaard gaan met onmiddellijke humanitaire bijstand. De Heilige Stoel steunt alle godsdiensten en gemeenschappen in Syrië opdat er nieuw begrip zou groeien en het vertrouwen wordt hersteld na jarenlang geweld tussen de verschillende etnische en religieuze gemeenschappen.

De volgende dringende stap van de internationale diplomatie is de vredesconferentie over Syrië in Zwitserland. “Die moet de basis leggen voor vrede in de regio”. De conferentie moet de deelname garanderen van alle partijen die bij het conflict betrokken zijn van zowel binnen als buiten de regio.

De conferentie achter gesloten deuren vond plaats op uitdrukkelijk verzoek van paus Franciscus en werd geopend door de Franse kardinaal Tauran, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. De deelnemers verwachten veel van de internationale vredesconferentie in Genève, die begint op 22 januari. “De conferentie kan een nieuw begin betekenen voor de beëindiging van het geweld, dat al 130.000 mensenlevens heeft gekost”, aldus de persmededeling van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.

Theo Borgermans.

Bron: Kerknet.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: