Nieuws

Al-Qaida doodt 26 mensen met autobom na dood Belgische commandant


2406622-cc7594e670d8838f9d50e3de9c86d755

De Antwerpse moslimbekeerling Younes ‘Michael’ Delefortrie vecht in Syrië aan de zijde van al-Qaida (Jabhat al-Nusra). In het verleden kwam hij onder meer in het nieuws toen politiediensten bij hem thuis een gebruiksklare kalasjnikov aantroffen. De fundamentalist kwam snel op vrije voeten en spotte op internet meermaals met de Belgische veiligheidsdiensten, justitie en politiek. Hij werd door justitie beschouwd als een meeloper van Sharia4Belgium. Enkele dagen terug zou Syriëstrijder ‘Abou Amab’, teruggekeerd zijn naar Borgerhout. Hij zou actief zijn geweest in Aleppo bij de wreedste terreurbeweging ISIS. ( Foto en informatie: http://www.bloggen.be/nojihad/ )

THE DAILY STAR – 15 januari 2014 – Een autobom, toegeschreven aan een radicale groep die banden heeft met al-Qaida, doodde woensdag in een rebellenstad in het noorden van Syrië ten minste 26 mensen, zei een oppositiegroep.

Een uur eerder werd een Belgische commandant van dezelfde aan al-Qaida verbonden groep, de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS), gedood in het noorden van Syrië. Aanhangers van ISIS ontkenden de dood.

Syrische rebellengroepen, waaronder de grote alliantie bekend als het Islamitische Front, hebben geprobeerd ISIS, een kleine maar krachtige samenvoeging van al-Qaida met een kern van buitenlandse strijders, te verdrijven.

De gevechten wakkerden aan tot de bloedigste moorddadige conflicten in de geschiedenis van de bijna driejarige opstand in Syrië, waarbij honderden rebellen werden gedood.

Het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten zei dat de meeste van de slachtoffers van de autobom in Jarablus rivaliserende rebellengroepen waren, maar het telde minstens drie burgerdoden. Het zei dat het dodental waarschijnlijk zou stijgen, aangezien tientallen ernstig gewond raakten.

ISIS-strijders verliezen hun grondgebied in het gebied rond Jarablus in de noordelijke provincie Aleppo, hoewel ze een groot deel van de noordelijke provincie Raqqa en andere delen van de provincie Aleppo hebben heroverd.

De groep heeft gezworen om tactieken zoals autobommen te gebruiken tegen hun rivalen en sommige Syrische ISIS-leden hebben sociale media gebruikt om Syrische landgenoten te waarschuwen om controleposten van rebellen te vermijden of zelfs te vluchten uit steden die waarschijnlijk het doelwit worden van autobommen.

Rebellen houden grote delen van het grondgebied in het noorden en het oosten van Syrië in bezit, maar hun onderlinge strijd brengt die winst in gevaar. President Assad herwon eerder deze week grondgebied terug in het oosten van Aleppo, de tweede stad van Syrië.

Elders in rebellengebied in het noorden, werd volgens lokale activisten de Belgische commandant van aan al-Qaida verbonden krachten in Syrië gedood tijdens hevige gevechten tussen rivaliserende rebellengroepen om de controle over de noordelijke stad Saraqeb.

ISIS-aanhangers ontkenden echter dat de lokale ‘emir’ van Saraqeb, beter bekend als Abu Baraa al- Jazairi, werd gedood.

Activisten zeiden dat rivaliserende rebellen een hinderlaag legden tegen een konvooi van ISIS- strijders. Jazairi, die wordt verondersteld een Belg van Algerijnse afkomst te zijn, werd daarbij gedood.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het op de hoogte was van de meldingen van de dood van Jazairi, maar kon deze niet bevestigen.

De vermeende moord op Jazairi komt te midden van zware gevechten voor het door ISIS gecontroleerde Saraqeb, waarvan drie strategische wegen leiden naar de hoofdstad Damascus en de steden Aleppo en Lattakia, het bolwerk aan de Syrische kust van getrouwen van president Bashar al-Assad.

“Het Islamitisch Front speelt alles op alles bij Saraqeb. Het is een strategisch gebied dat ze willen, wat het ook kost. Ze proberen reeds een week deze regio te controleren”, zei een rebellenbron met banden met radicale islamistische groeperingen, die weigerde bij naam te worden genoemd.

Westerse mogendheden hebben hun steun voor de Syrische oppositie verminderd als gevolg van de opmars van radicale aan al-Qaida verbonden groepen.

Sommige waarnemers vermoeden dat de Arabische Golflanden poker spelen met de rebellen door hen onder druk te zetten om al-Qaidagroepen te verzwakken in ruil voor steun.

Het conflict heeft een alliantie van verschillende niet-ideologische groepen met het Islamitisch Front, het grootste amalgaam van de rebellen in Syrië geschapen, maar niet alle eenheden ondersteunen de campagne om ISIS te verdrijven uit de noordelijke bases.

ISIS is de reïncarnatie van de tak van al-Qaida in Irak. Hun aantallen zijn kleiner dan andere rebellengroepen, maar hun door de strijd geharde rebellen, waarvan vele buitenlanders met al-Qaida gevechtservaring in andere oorlogsgebieden, konden de afgelopen dagen verloren terrein terugwinnen.

Bron: The Daily Star.

.

1497527_570442046372157_1722612187_n

De radicale Sheikh Bassam Ayachi uit Molenbeek sloot zich aan bij de terroristen in Syrië. – https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/12/28/molenbeekse-imam-bassam-ayachi-sluit-zich-aan-bij-jihadisten-in-syrie/

.

Bdx-tEGCMAAM4zs

Rebel Abou al-Baraa al-Ansari stierf op 11 januari 2014 tijdens gevechten tegen de Sahawat in Saraqeb.

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: