Nieuws

Prins Bandar bedreigde president Putin met Tsjetsjeense terreuraanslagen


‘Prince Bandar threatens Putin with Chechen terror attacks’

De chef van de Saudische inlichtingendienst, prins Bandar bin Sultan (links) en de Russische president Vladimir Putin (rechts) op een archieffoto.

AL-ALAM – 3 januari 2014 – De terroristische bomaanslagen van maandag, welke plaatsvonden op slechts 400 mijl (640 kilometer) verwijderd van de plaats van de Olympische Winterspelen in Sochi in Rusland, hebben een geopolitieke achtergrond met impliciete dreigementen vanuit Saudi-Arabië. De dreigementen werden afgelopen zomer geuit door het hoofd van de inlichtingendienst, prins Bandar bin Sultan, aan de Russische president Vladimir Putin. Bandar oefende toen druk uit op Putin met als doel dat de steun van Rusland aan de Syrische regering zou worden ingetrokken.

Volgens een diplomatiek lek over de bijeenkomst tussen Bandar en Putin in Moskou op 31 juli 2013 wilde Bandar een akkoord sluiten met president Putin dat er op neer kwam dat Putin de regering van Bashar al-Assad in de steek zou laten. In ruil daarvoor zou Bandar bewerkstelligen dat Saudi-Arabië zijn Tsjetsjeense terroristische handlangers in de toom hield zodat aanvallen op Russische doelen voor de komende jaren zouden worden beperkt. President Putin reageerde naar verluidt woedend en interpreteerde het aanbod van Bandar als een waarschuwing dat de spelen in Sochi door terrorisme bedreigd zouden worden als Rusland niet in op dit voorstel in zou gaan volgens de website opednews.com.

Putin waarschuwde Saudi-Arabië dat terreuraanslagen ernstige gevolgen zouden kunnen hebben waarmee hij een militaire vergelding suggereerde als Bandars dreigement realiteit zou worden. Desondanks vielen er maandag in Volgograd 30 doden als gevolg van een terreuraanslag, aldus het bericht.

President Putin heeft hoog ingezet op een succesvolle Olympische Spelen in Sochi en hij riskeert zijn gezicht te verliezen indien Bandar een terroristische aanslag zou kunnen uitvoeren tijdens de Olympische Winterspelen. Rusland zou vrijwel niet bij machte zijn om een mogelijke aanslag te voorkomen..

Volgens de gelekte diplomatieke informatie van de vergadering van afgelopen zomer probeerden Bandar en Rusland tot samenwerking te komen op verschillende terreinen betreffende het Midden-Oosten, met inbegrip van Syrië. Bandar zei tegen president Putin: “Ik kan u een garantie geven om de Olympische Winterspelen in de stad Sochi aan de Zwarte Zee te beschermen. De Tsjetsjeense groepen die de veiligheid van de spelen bedreigen worden gecontroleerd door ons.”

President Putin antwoordde naar verluidt: “We weten dat u de Tsjetsjeense terroristische groeperingen gedurende een decennium heeft gesteund. En die steun, die uzelf zojuist letterlijk heeft uitgesproken, is volstrekt onverenigbaar met de gemeenschappelijke doelstellingen van de strijd tegen het wereldwijde terrorisme dat u noemt. Wij zijn zelf enkel geïnteresseerd in het ontwikkelen van vriendschappelijke betrekkingen volgens een duidelijk en sterk principe.”

Naast de veiligheid voor de Olympische Spelen van Sochi, kaartte Bandar de mogelijkheden van Saudische samenwerking met Rusland aan inzake olie en andere zaken: “Laten we eens kijken hoe we samen een verenigd Russisch-Saudische strategie op het gebied van olie kunnen bewerkstelligen. Het doel is om het eens te worden over de prijs van olie en productiehoeveelheden zodat de prijs stabiel blijft op de wereldwijde oliemarkten”, aldus de gelekte diplomatieke informatie.

Volgens het rapport zei een bron dicht bij de Russische regering ook dat dit mengsel van openlijke beïnvloeding en impliciete bedreigingen president Putin furieus maakte. Hij kon nauwelijks zijn woede in toom houden tot het einde van de ontmoeting met Bandar. President Putin bekeek Bandar’s aanbod om de Olympische Spelen van Sochi te beschermen als iets wat lijkt op maffiapraktijken jegens een winkelier voor de bescherming van zijn zaak middels smeergeld. Ongeveer zoals:  ‘wat een leuk bedrijfje heb je hier, ik zou niet willen dat er iets mee zou gebeuren’.”

President Putin verdubbelde vervolgens zijn steun aan de Syrische regering in reactie op Bandar’s afpersingen en waarschuwingen. De bron zei dat Rusland ook zelf nauwelijks verholen dreigementen uitte tegen de Saudi’s. De Saudi’s kunnen aanzienlijke ‘soft power’ hebben – met hun olie en geld – maar Rusland heeft zijn eigen fantastische ‘hard power’ zoals het machtig leger, zei de bron.

Bron: Al-Alam.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Prins Bandar bedreigde president Putin met Tsjetsjeense terreuraanslagen

  1. Ik denk dat wel meer mensen furieus worden als ze dit lezen. Het is jammer dat Nederland relaties heeft met dat bandietenregime in SaoudiArabie.

    Geplaatst door Josephinafm van Dijk | 15 januari 2014, 13:58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: