Nieuws

Twintig Tsjetsjeense Belgen vechten in Syrië


Chechen President Kadyrov and Belgian actor Van Damme share a joke during a ceremony to mark Kadyrov's 35th birthday in the Chechen capital Grozny

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov (links) en de Belgische acteur Jean-Claude Van Damme (rechts) delen een grap tijdens een ceremonie ter gelegenheid van Kadyrov’s 35ste verjaardag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny op 5 oktober 2011. Kadyrov, geïnstalleerd als president in april 2007, staat bekend om zijn kleurrijke levensstijl. Hij houdt ‘grote katten’ in een persoonlijke dierentuin in de buurt van zijn huis, is eigenaar van een vergulde pistool en verricht vaak traditionele Tsjetsjeense dansen in het openbaar.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 19 januari 2013 – Van de naar schatting 200 Belgen die in Syrië vechten of voorheen vochten aan het front, zijn er volgens de Belgische inlichtingendiensten twintig Tsjetsjenen die in België wonen.

Professor John R. Schindler van het Naval War College bevestigde volgens Larouchepac dit cijfer als geloofwaardig. De cijfers zijn hetzelfde als die in privé-gesprekken worden aangehaald door andere Europese veiligheidsambtenaren, die schatten dat er op dit ogenblik tot 5.000 Europeanen vechten in Syrië.

Volgens Hans-Georg Maassen, het hoofd van het Duitse Bureau voor de Bescherming van de Grondwet, reisden er alleen al sinds juni 2013 zestig personen in het bezit van een Duits paspoort naar Syrië en 240 sinds het begin van het conflict. Maassen deed zijn uitspraken in de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung van 21 december 2013.

Belgen en Tsjetsjenen vechten samen

Onderzoek toont aan dat de meeste Belgen zich in Syrië hebben aangesloten bij Jabhat al-Nusra, alhoewel de meesten onder hen zich eerst verbonden met de noordelijke sector van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ of ISIS, geleid door de Tsjetsjeense jihadist Abu Omar al-Shishani. Het ‘Kaukasisch Emiraat’ is sterk aanwezig aan het Syrische front. Hun strijders worden beschouwd als de meest geharde jihadisten van alle groeperingen.

De meeste Belgen strijden in of nabij Aleppo en Idlib. Een villa in het dorp Daret Izza in de noordelijke provincie Aleppo is een stek waar de meeste Belgen vertoeven als ze niet actief zijn aan het front. Volgens de Belgische veiligheidsdiensten nam ook een groep Nederlandstalige Belgische jihadisten in Syrië deel aan één of meerder aanslagen in Irak. Ook andere landen zoals Somalië blijken momenteel erg in trek bij Belgische jihadisten.

Namen twintig dode Belgische jihadisten bekend

De Belgische staatsveiligheid kent de namen van twintig in Syrië gesneuvelde Belgische jihadisten, maar het werkelijke aantal gedode Belgen zal in de tientallen oplopen omdat de lichamen van de meeste gedode westerse jihadisten door hun strijdmakkers in brand worden gestoken om herkenning te voorkomen of ze krijgen een anoniem massagraf. 120 tot 140 Belgische jihadisten zijn nog steeds actief aan het front in Syrië, aldus RTL. Met een toenemend aantal Belgische rebellen die terugkeren van het front stijgt ook de bezorgdheid van de veiligheidsdiensten. Een fenomeen dat ook andere landen niet onberoerd laat.

België heeft in het verleden nogal gemakkelijk Tsjetsjenen opgenomen als politiek vluchteling. Momenteel verblijven er zo’n 11.000 in België. Volgens het Vlaams Comité voor ex-Moslims zijn bepaalde moskeeën in het Antwerpse rekruteringsplaatsen voor de Tsjetsjeense en Syrische jihad. Vooral moskee Omar in de Tulpstraat in Borgerhout zou worden gebruikt door oud-strijders van de Tsjetsjeense en Bosnische oorlog om jongeren aan te sporen  te gaan vechten in Tsjetsjenië of in de Levant.

De Tsjetsjeense gemeenschap

Het aantal Tsjetsjenen in Brussel is gering (tussen de vijf- en de zevenhonderd), maar dat kan kantelen nu steeds meer Tsjetsjenen kiezen voor de grote stad. In Luik en Antwerpen zijn reeds grote Tsjetsjeense gemeenschappen. De overgrote groep Tsjetsjenen zijn brave burgers, maar jammer genoeg zitten er ook extremisten tussen, waaronder minstens twintig die momenteel een bloedige jihad voeren in Syrië.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: