Nieuws

Minister van Informatie van Syrië is enthousiast over het succes van de Genève 2 conferentie


20140107-215156

Minister van Informatie Omran al-Zoubi.

MEDIAWERKGROEP SYRIË – 7 januari 2014 – Minister van Informatie Omran al-Zoubi bevestigde op een persconferentie dat een Syrische delegatie naar de internationale conferentie over Syrië ‘Genève 2’ gaat om resultaten te bereiken die de Syrische staat en het volk dienen. Hij zei met nadruk: “Wij zullen niet toestaan dat de Amerikaanse, de Saoedi- of Turkse agenda in de conferentie gevoerd zal worden. De inter-Syrische dialoog zal – ongeacht wat de uitkomst is van ‘Geneve 2’ – plaatsvinden in Syrië en door Syriërs zelf.“

De minister benadrukte dat ‘Genève 2’ moet leiden tot overeenstemming en tot een overeenkomst op basis van de bestrijding van terrorisme; andere details zijn veel minder belangrijk .En hij beweerde: ” We begrijpen dat er in de toekomst een uitgebreidere vorm van overheid in Syrië zal zijn, al zal er geen overgangsregering zijn zoals in Irak na de Amerikaanse invasie.” Hierbij doet hij een beroep op de internationale wetgevers om in een VN verwijzing te voorzien waarin de term overgangsregering voorkomt.

Al-Zoubi bevestigde dat een akkoord, dat in Genève middels een referendum naar het Syrische volk zal worden gebracht, beslist over de uitvoering. De oppositie, die denkt dat ze alles op de grond met behulp van buitenlandse fondsen en wapens kan veranderen, is misleid. Ook wordt geëist dat de Turkse regering haar grenzen volledig sluit en stopt met alle logistieke en financiële steun aan deze terroristische oppositie. Ditzelfde geldt ook voor Jordanië.

Al- Zoubi herhaalde het standpunt van de Syrische regering, die zich inzet voor deelname aan ‘Genève 2’ en ervan een succes wil maken in het belang van het Syrische volk en de staat. Hierbij benadrukte hij dat alle gewapende groepen in Syrië terroristische organisaties zijn ongeacht de namen die ze gebruiken of de geschillen of allianties onder elkaar. Hij merkte op dat dit geen politieke beschuldiging is, aangezien hun eigen verklaringen (via video en het gedrag op de grond) dit standpunt bewijzen. Het meest recente voorbeeld is Adra, de industriële stad die onder beleid stond van het zogenaamde Islamitische Front. Voor Adra geldt de bewering dat er sprake was van een genocide, die geen sektarische basis heeft zoals sommigen beweren; de martelaren behoren tot alle denominaties.

20140107-215349

Persconferentie die Minister van Informatie Omran al-Zoubi gaf.

Al-Zoubi zei dat de Syrische staat en het leger terrorisme bestrijden, ongeacht de namen waarachter het zich verbergt en dat iedereen die wapens draagt en gemoord heeft, die heiligdommen geschonden heeft , de infrastructuur beschadigd heeft , chaos veroorzaakt heeft aan de grenzen, buitenlandse financiering aanvaard heeft en dat ook iedere buitenlandse strijder beschouwd wordt als terrorist. Het Syrische volk zal niet geloven dat er sprake is van ‘gematigde’ groepen zoals de media beweren.

Volgens de minister zijn de terroristen in Syrië dezelfde als die in Rusland en Irak; ze hebben dezelfde politieke en financiële identiteit. De staat die voor deze identiteit verantwoordelijk is zal berecht moeten worden. De wereld kan immers niet stilzwijgend toestaan dat deze gewelddadigheden plaatsvinden.

Al-Zoubi wees erop dat de dialoog in Genève een politieke dialoog is die door politici gevoerd moet worden, hierbij benadrukkend dat Syrië niet onderhandelt met terroristen of gewapende groepen van alle soorten. Over de deelname van Iran aan ‘Geneve 2’ zei al-Zoubi dat de positie van Iran niet zal worden aangetast door al dan niet deelname aan de conferentie. Wel heeft Syrië een voorkeur voor de aanwezigheid van Iran.

Betreffende de veiligheid tussen Irak en Syrië benadrukte de minister dat de twee landen een gemeenschappelijke vijand hebben: het terrorisme. Het beleid van Syrië ten aanzien van Libanon is altijd ten gunste van stabiliteit en veiligheid geweest ongeacht de situatie van Libanon.

Over de christelijke aanwezigheid in de regio benadrukte al-Zoubi dat de aanwezigheid van christenen volledig gekoppeld is aan de aanwezigheid van moslims en dat als iemand de christenen uit de regio wil doen verhuizen dan ook de moslims mee zullen verhuizen op verschillende wijzen:  historisch, cultureel , militair, juridisch en politiek.

Bron: SANA.

Eben Derik

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: