Nieuws

VN: Iran niet welkom op vredesconferentie in Montreux


syria.si

President Bashar al-Assad (rechts) en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif (links) (Foto: AFP / HO / SANA)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 20 januari 2014 – Onder druk van de grootste politieke vertegenwoordiging van de Syrische oppositie hebben de Verenigde Naties (VN) hun uitnodiging aan Teheran ingetrokken om de zogenaamde ‘Genève-II vredesconferentie’ bij te wonen. Dit schrijft het Russische 24/7 Engelstalige nieuwskanaal Russia Today.

VN luisteren naar dictaten SNC

De oppositie van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) wilde enkel naar Montreux in Zwitserland komen indien de Iraniërs de toegang werd ontzegd. Iran wilde evenwel geen dictaten op voorhand aanvaarden door de principes van de eerste Genève vredesconferentie te onderschrijven, waarvoor het land geen uitnodiging kreeg. Zo drong die eerste conferentie aan op een overgangsregering in Syrië.

Ook vond de SNC dat Iran niet welkom was indien het bleef weigeren om de politieke, economische en militaire banden door te knippen met Syrië, voorafgaand deelname aan de conferentie.

Onvergefelijke fout

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezwijkt dus onder druk van de SNC en landen zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Staten (VS), het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De weigering om met Iran, de belangrijkste bondgenoot van Syrië in het Midden-Oosten, aan tafel te zitten is volgens Rusland ‘een onvergefelijke fout’.

Strijd tegen terroristen

De vredesconferentie in Montreux lijkt bij voorbaat een doodgeboren kind, zolang de deelnemers de strijd tegen terroristen op het terrein in Syrië niet onderschrijven. Dit is volgens Rusland, Iran en Syrië de kern van het conflict in het Arabische land.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: