Nieuws

De Koerdische PYD en haar YPG militie (VIDEO)


Reportage over de Koerden in Syrië.

MEDIAWERKGROEP SYRIË – 21 januari 2014 – Terwijl de bloedige oorlog in Syrië zijn derde jaar ingaat, hebben de gevechten het merendeels Koerdisch bevolkte noordoosten bereikt, een regio die tot nu toe vrijwel buiten het conflict was gebleven.  De Koerdische PYD partij en haar YPG militie, die gerelateerd is aan de Koerdische PKK in het naburige Turkije, namen in de zomer van 2012 grotendeels de controle over van de regering van Assad in de provincie al-Hassake en daarmee ook van de waardevolle olievelden van Syrië.

Maar de hoop van de PYD om neutraal te blijven in dit conflict en om te bouwen aan een autonome Koerdische staat verdween, toen er confrontaties waren met Syrische rebellen in de grensstad Ras al-Ain. Die confrontaties escaleerden snel tot een complete oorlog tussen de Koerden en een machtige alliantie van jihadisten, inclusief de het al-Qaida gelieerde ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) en Jabhat al-Nusra.

In september 2013 ging het medium VICE News de grens over naar de Syrisch-Koerdische regio om het tegenoffensief van de YPG vast te leggen. Door al-Hassake diep binnen te dringen poogden zij Ras al-Ain te omsingelen en terug te veroveren.  Met ongeëvenaarde toegang tot de Koerdische en Syrische christelijke strijders aan het front, waren wij getuige van een bitter en in de media niet gemeld conflict binnen de Syrische oorlog.

BeH1Rz4CIAAQgRG.jpg large

Koerdische meisjes krijgen training om mee actief te vechten tegen terroristen in Syrië.

.

Eben Derik

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: