Nieuws

Paus vooral bezorgd over conflict in Syrië


Bd4PFONCIAEMlh_

Paus Franciscus.

KERKNET – ROME – 13 januari 2014 – In zijn eerste toespraak tot de ambassadeurs geaccrediteerd bij de H. Stoel sneed paus Franciscus maandagmorgen in het apostolisch paleis in het Vaticaan de belangrijkste thema’s aan die de internationale politiek beroerden of beroeren. Hij sprak onder meer over het Nabije Oosten, Afrika, Azië en de migrantenproblematiek.

De paus verheelde niet dat de toestand in Syrië hem het meest zorgen baart. “Er is nood aan een vernieuwde gemeenschappelijke politieke wil om een einde te maken aan het conflict. De Syrië-conferentie in Montreux moet tot pacificatie leiden”, aldus de paus, die ook bezorgd zei te zijn over het hele Nabije Oosten, met name in Libanon “waar een vernieuwde samenwerking nodig is om te vermijden dat de verschillen verder uiteenlopen die de stabiliteit van het land in gevaar kunnen brengen”.

“Overal is de diplomatieke weg dé weg om de problemen op te lossen”, zei de kerkleider. Paus Franciscus riep de internationale gemeenschap op om het geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek te doen ophouden, er de rechtsstaat te herstellen en humanitaire hulp te garanderen. De kerkleider betreurde tenslotte de ‘algemene onverschilligheid’ tegenover de migrantenproblematiek zoals bij tragedies als Lampedusa.

Theo Borgermans.

Bron: Kerknet.

.

PAUS VERSTERKT PASTORALE ZORG VOOR SYRISCHE VLUCHTELINGEN

Bd4aXcMIMAAS00K

Paus Franciscus.

KERKNET – ROME – 13 januari 2014 – Paus Franciscus heeft in een uitzonderlijke demarche een visitator aangesteld voor de Syriërs die naar West-Europa zijn geëmigreerd. Hij benoemde daarvoor vandaag mgr. Basile Georges Casmoussa, de emeritus aartsbisschop van Mossul (Irak). Een apostolisch visitator krijgt van de paus als taak om als speciale gezant een bepaalde kwestie nader te onderzoeken. Hij krijgt ook als opdracht daarover verslag uit te brengen bij de paus.

Basile Georges Casmoussa werd in 1938 geboren. Later studeerde hij onder meer sociale wetenschappen aan de KU Leuven. Daarna was hij geruime tijd als priester actief in de Libanese hoofdstad Beiroet. In 1999 werd hij door de synode van de Syrisch-katholieke Kerk verkozen tot aartsbisschop van Mossul. Hij was tot 2010 aartsbisschop van Mossul. De paus wijst hem nu als visitator de zorg toe voor Syrische katholieken in België en elders in West-Europa.

6730h480w640

Basile Georges Casmoussa.

Bron: Kerknet.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: