Nieuws

31 Amerikaanse ex-generaals vragen Obama sluiting van foltergevangenis Guantánamo


Cell-Phone-Air-Transport-to-Guantanamo-4

Vervoer van een gevangene in een C-130 naar het strafkamp Guantanamo Bay, kortweg ‘Gitmo’.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 januari 2014 – Volgens het persbureau Belga en het Belgisch tijdschrift Knack hebben 31 gepensioneerde Amerikaanse generaals de huidige Amerikaanse president Barack Hussein Obama gevraagd om het terreurstrafkamp van Guantánamo te sluiten.

“Industriële foltering op Gitmo”

Guantánamo Bay is een omstreden gevangenenkamp van de Verenigde Staten (VS) aan de Guantánamobaai op Cuba en wordt in de volksmond ‘Gitmo’ geheten. Meermaals klaagden internationale mensenrechtenorganisaties de Amerikaanse overheid aan voor de ‘industriële foltering’ die plaatsvindt in Gitmo. (zie rapport) Zo werd de techniek van waterboarding openlijk toegeven en massaal toegepast, naast tientallen andere martelpraktijken op terreurverdachten. Later bleken honderden gevangenen jarenlang onschuldig vast te zitten op Gitmo door al te actieve premiejagers.

Oproep tot sluiting

De oproep tot sluiting van Gitmo staat in een brief die gepubliceerd werd door de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Human Rights First. De gewezen opperofficieren wijzen er op dat Guantánamo de Amerikaanse belangen niet dient, aldus deze organisatie die onafhankelijk is van de overheid.

Bij de ondertekenaars bevinden zich onder meer de gewezen commandant van de ‘Marines’, generaal Charles Krulak, de gewezen stafchef van de luchtmacht, generaal Merrill McPeak en de voormalige bevelhebber van de Amerikaanse strijdmachten in het Midden-Oosten, generaal Joseph Hoar.

Verkiezingsbelofte

De sluiting van het terreurgevangenenkanp Guantánamo was in 2008 een van Obama’s grote verkiezingsbeloftes. Hij maakte die nooit waar. Een van de eerste beleidsdaden van president Obama was de verdubbeling van de foltergevangenis van Bagram in Afghanistan en het sturen van 30.000 bijkomende soldaten naar het front in Afghanistan. Bagram wordt het ‘Obama’s Guantánamo’ geheten.

Van de 779 oorspronkelijk naar Guantánamo gestuurde gedetineerden blijven er nog zowat 155 opgesloten in het complex.

.

Journalist Christopher Hitchens test de frequent toegepaste Amerikaanse folterpraktijk ‘waterboarding’zelf uit.

.

gitmo-prisoners04-750823

Gevangenenvervoer naar Gitmo. Nadien bleken honderden gevangenen onschuldig te worden vastgehouden op het terreurstrafkamp in Cuba.

.

article-0-0387FBCE000005DC-325_468x286

Op grote schaal worden de mensenrechten geschonden op Gitmo.

.

1-Gitmo-Hunger_303883826647

Met regelmaat gingen de gevangenen van Gitmo in hongerstaking tegen de onmenselijke behandeling door de Amerikaanse overheid.

.

AG-8

De Verenigde Staten hadden al een bijzonder slechte mensenrechtenreputatie door voortdurende folterpraktijken in de gevangenissen van Bagram in Afghanistan en Abu Ghraib in Irak (foto).

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: