Nieuws

Onthuld: Amerikaanse spionageoperatie die sociale media manipuleert


General-David-Petraeus-008

De Amerikaanse ‘generaal’ David Petraeus.

THE GUARDIAN – 17 maart 2011 – Militaire ‘sock puppet’ software maakt valse online identiteiten om pro-Amerikaanse propaganda te verspreiden.

Generaal David Petraeus heeft eerder gezegd dat de Amerikaanse online psychologische operaties gericht zijn op het tegengaan van ‘extremistische ideologie en propaganda ‘.

Het Amerikaans leger ontwikkelt software waardoor het in het geheim sociale media sites kan manipuleren met behulp van valse online personen, die conversaties op internet beïnvloeden en pro-Amerikaanse propaganda verspreiden.

Een Californisch bedrijf heeft een contract met United States Central Command (Centcom), dat de Amerikaanse gewapende operaties in het Midden-Oosten en Centraal-Azië overziet, om wat beschreven wordt als een ‘online persona management service’ te ontwikkelen, zodat het mogelijk wordt dat een Amerikaans militair maximaal 10 afzonderlijke identiteiten kan bedienen over de hele wereld.

Het project is door web experts vergeleken met China’s pogingen om te controleren en de vrijheid van meningsuiting op het internet te beperken. Critici zullen waarschijnlijk klagen dat dit het Amerikaans leger toestaat om een valse consensus in online conversaties te creëren, onwelkome meningen te verdringen en commentaren of rapporten die niet overeenkomen met de eigen doelstellingen te smoren.

De ontdekking dat het Amerikaans leger valse online persoonlijkheden ontwikkelt – beter bekend als ‘sock puppets’ – zou ook andere overheden, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties stimuleren om hetzelfde te doen.

Het Centcom contract bepaalt dat elke valse online personage een overtuigende achtergrond, geschiedenis en ondersteunende details moet hebben en dat tot 50 controleurs in de VS in staat moeten zijn om valse identiteiten vanaf hun werkstations te bedienen ‘zonder angst te worden ontdekt door verfijnde tegenstanders’.

Bron: The Guardian.

Eben Derik

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: