Nieuws

Oppositie brengt Syrische vredesgesprekken in gevaar


243775_mainimg

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Mouallem (derde van links) bij zijn aankomst voor de onderhandelingen in het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN) in Genève in Zwitserland op vrijdag 24 januari 2014. (Foto: AP/Keystone, Salvatore Di Nolfi)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 24 januari 2014 – De Syrische oppositie gooit een steen in de kikkerpoel. Ze willen voorlopig niet aan tafel zitten met de delegatie van de Syrische regering om een uitweg te zoeken voor de oorlog in het land.

Duidelijke bereidheid door Damascus

De Syrische delegatie had vandaag een vruchtbaar en positief gesprek met Lakhdar Brahimi, de gezant van de Verenigde Naties (VN). Ook andere landen reageerden bijzonder enthousiast over de bereidheid van de Syrische delegatie om concreet te werken aan de problematiek van de Syrische vluchtelingen, humanitaire hulp, locale wapenbestanden en de uitwisseling van gevangenen tussen de strijdende partijen. Talrijke uitgewerkte voorstellen bracht de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Mouallem met zich mee naar Genève.

Opposanten sturen kat

Maar op het ogenblik dat de vredesgesprekken dienden aan te vatten en de voltallige Syrische delegatie samenkwam met VN-gezant Brahimi, stuurde de oppositie hun kat. Opeens wilden ze de afspraken van Genève-I ondertekend zien door de Syrische regering. Een onrealistische zaak, aangezien Damascus nooit mocht deelnemen aan deze eerste bijeenkomst en zich dus ook niet kan binden aan denkpistes die andere partijen buiten hen afspraken.

Zaterdag beslissend

De Syrische regeringsdelegatie wil uiterlijk zaterdag met de Syrische oppositie aan dezelfde tafel samenzitten om daadwerkelijk op het terrein afspraken te maken rond de problematiek van vluchtelingen, noodhulp, oorlogsgevangenen en een staakt-het-vuren.

Opposanten of ruziemakers?

De bal ligt nu in het kamp van de Syrische oppositie. Willen ze echt werk maken om de wegen te bewandelen naar een stabiele vrede of zijn ze niet bekwaam om ook maar één Syriër te vertegenwoordigen?

.

P130_01

NOS-teletekst van 24 januari 2014.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: