Nieuws

Syrisch oppositieleider Ahmad al-Jarba: fraude, corruptie, drugshandel en moordplannen


De Syrische oppositieleider Ahmad al-Jarba heeft het in zijn toespraak op de Genève-II conferentie over een meisje, Hajir al-Khatib, dat door het Syrische nationale leger (SNL) werd gedood in een bus. (02:30) 28 mei 2011, de datum waarnaar hij verwees voor die gebeurtenis, is echter een zaterdag en in Syrië zijn de scholen vrijdags en zaterdags gesloten.

.

AL-AKHBAR – 18 juli 2013 – Volgens een Syrische bron ging het hoofd van de Saudische inlichtingendienst, prins Bandar bin Sultan, maandenlang op zoek naar een staatsgreep in de oppositiegroep Syrische Nationale Coalitie (SNC) met het oog op het terugschroeven van de invloed van het  ‘Moslimbroederschap’ en het opleggen van Ahmad al-Jarba als de nieuwe leider van de coalitie. Om dit te bereiken deed Riyad een beroep op oppositieveteraan Michel Kilo, die gevraagd werd om tientallen van zijn aanhangers en onafhankelijken op te nemen in de oppositiebeweging om voldoende stemmen te verzamelen om de controle over het ‘Moslimbroederschap’ te bemachtigen.

Strafblad in drie landen

Ahmad al-Jarba’s tocht naar de hoogste post in de Coalitie was van A tot Z gepland in de wandelgangen van de Saudische inlichtingendienst. De man heeft volgens de bron een zwaar  strafblad bij de Qatarese, Saudische en Syrische veiligheidsdiensten voor handelingen in deze drie landen. In het verleden hadden de drie inlichtingendiensten zelfs gecoördineerde operaties om hem op te sporen.

De Syrische bron verstrekte gegevens met betrekking tot Jarba, afkomstig van officiële verslagen van Syrische veiligheidstroepen, waarin hij werd genoemd als een voortvluchtige die gezocht werd voor strafbare feiten, waaronder fraude, corruptie en zelfs plannen voor moordaanslagen, die niet werden uitgevoerd. Volgens de bron tonen gegevens aan dat Riyad ‘de verdachte Ahmad al-Jarba’ aan Damascus overhandigde in 2008 op beschuldiging van drugshandel, in overeenstemming met een uitleveringsverdrag tussen Saudi-Arabië en de Syrische veiligheidsdiensten. Dit uitleveringsverdrag werd trouwens opgeschort bij het begin van de Syrische crisis. Jarba werd op dat ogenblik berecht en veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Moordopdracht

De gegevens onthulden ook een ander onderwerp betreffende Jarba, die de Qatarese veiligheidsdiensten ongetwijfeld ook in hun administratie terugvinden, zo zei de bron. Na de staatsgreep georganiseerd door de vertrekkende emir van Qatar, Hamad, tegen zijn vader Khalifa al-Thani, vluchtte de minister van Buitenlandse Zaken onder deze laatste naar Syrië, waar hij een vocale aanhanger werd voor het herstellen van de macht van de vorige emir. Op dat moment vroegen de mensen van emir Hamad – volgens de data – aan Ahmad al-Jarba om de verbannen Qatarese minister van Buitenlandse Zaken te vermoorden in Syrië. Al-Jarba ontving zelfs een betaling na het aanvaarden van het uitvoeren van de missie, beweerde de bron.

In plaats daarvan koos Jarba echterom het plot bekend te maken aan de afgezette emir Khalifa, waarvoor hij ook een financiële beloning kreeg. De kwestie bleek enorme politieke gevolgen te hebben en dit bracht de Syrische staatsveiligheid ertoe om dit te onderzoeken en uiteindelijk Jarba gedurende vijf maanden gevangen te zetten wegens fraude.

‘Stammenleider’

Volgens een andere aantekening door de Syrische veiligheidstroepen benaderde Jarba de Libische ambassadeur in Damascus kort nadat Muammar Gaddafi zichzelf uitriep tot ‘Afrika’s koning der koningen’. Jarba overtuigde de ambassadeur om zijn hulp aan te wenden bij het versturen van Syrische stammendelegaties naar Libië om trouw te zweren aan Gaddafi. Jarba stelde zichzelf aan het Libische leiderschap voor als de leider van de Shammar stam van de regio Jazirah in Syrië (Opper-Mesopotamië).

In 2004 ging hij op zoek naar manieren om toegang te krijgen tot de voormalige Libanese premier Rafik Hariri als een van de oudsten van de Shammar clan, die takken uit Syrië, Jordanië en Irak tot in Saudi-Arabië heeft. Voordat Jarba aan de kant werd gezet in Syrië, werd hij door de Syrische autoriteiten opgespoord voor het uitbaten van bordelen in Damascus en al-Hassake.

Bron: Al-Akhbar.

.

Link:

Syrisch oppositieleider Ahmad al-Jarba: nep-stamhoofd, wapenhandelaar en bordeelhouder

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: