Nieuws

Iran en Rusland onderhandelen over een grote olie-voor-goederen ruil


Iran's national flags are seen on a square in Tehran

Foto: Reuters/Morteza Nikoubazl.

REUTERS – 10 januari 2014 – Iran en Rusland onderhandelen over een olie-voor-goederen ruil met een waarde van 1,5 miljard Amerikaanse dollar per maand die Iran in staat zou stellen om de olie-export aanzienlijk te vergroten. Hierbij worden westerse sancties ondermijnd die afgelopen november Teheran hielpen overtuigen om in te stemmen met een voorlopige overeenkomst om het nucleaire programma te beperken.

Russische en Iraanse bronnen zeggen dat de laatste details besproken worden in de ruilhandel waarbij Rusland tot 500.000 vaten per dag van Iraanse olie inruilt voor Russische apparatuur en goederen.

“Goede vooruitgang wordt momenteel geboekt met sterke kansen op succes”, zei een Russische bron. “We hebben het over de details en de datum van ondertekening van een overeenkomst is afhankelijk van deze details.” Het Kremlin weigerde commentaar.

“Onze wens is om de deal zo snel mogelijk te ondertekenen,” zei een hoge Iraanse ambtenaar. “Onze ambtenaren bespreken de kwestie met de Russen en hopelijk zal het binnenkort worden ondertekend, ongeacht of we een (nucleaire) overeenkomst in Genève kunnen bereiken.”

Het is niet duidelijk of de overeenkomst wordt ingevoerd voor de afronding van een nucleaire overeenkomst die in Genève in november tussen Iran en zes wereldmachten zou worden besproken.

Ook is het niet duidelijk hoe Rusland een ruilhandel, die de nucleaire onderhandelingen in gevaar kan brengen door het verlichten van de economische druk op Iran, zal rechtvaardigen tegenover andere machten.

“Het hangt er van af of de Russen akkoord gaan met de uitvoering van deze deal of er een definitieve oplossing van de nucleaire problemen komt. Dat zou natuurlijk een zeer negatief signaal zijn”, zei Gary Samore, de voormalige nucleaire adviseur voor president Barack Obama en nu een academicus en voorzitter van de pro-sancties groep United Against Nuclear Iran.

“Het zou heel goed kunnen dat ze deze overeenkomst enkel willen voorbereiden om de dag nadat de nucleaire deal is afgerond uit te voeren.”

Amerikaanse vertegenwoordiger Eliot Engel, de hoogste Democraat in het Buitenlandse Zaken Comité van het Huis van Afgevaardigden, zei dat hij diep verontrust was door het rapport over de gesprekken tussen Iran en Rusland. “Deze roekeloze en onverantwoordelijke zet doet ernstige vragen rijzen over de toewijding van Rusland aan het beëindigen van Irans streven naar nucleaire wapens”, zei Engel in een verklaring.

Rusland is een van de landen die de nucleaire gesprekken bijwoont maar, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en de Europese Unie, heeft Rusland geen sancties tegen Iran.

Technische nucleaire gesprekken tussen Iran en de Europese Unie, wat neerkomt op zes wereldmachten, begon op donderdag.

De overeenkomst van november werd ontworpen om de nucleaire vooruitgang van Iran zes maanden te stoppen om tijd te kopen voor een definitieve regeling.

De Amerikaanse en Europese sancties hebben de Iraanse olie-export gehalveerd in de afgelopen 18 maanden tot ongeveer 1 miljoen vaten (barrels) van 159 liter per dag.

Russische aankopen van 500.000 barrels per dag van Iraanse ruwe olie zou de Iraanse olie-export bevorderen met 50 procent en een belangrijke impuls geven aan de worstelende economie. Met de huidige olieprijzen in de buurt van 100 Amerikaanse dollar per vat, zou Iran ongeveer een extra 1,5 miljard Amerikaanse dollar per maand verdienen.

“Iran zoekt naar een manier om export te bevorderen: dit is de reden hierachter”, aldus een Iraanse functionaris. “Beide partijen moeten zich er voor haasten. Rusland zal in staat zijn om een ​​grote hoeveelheid van de handel met zijn buurman te garanderen en Iran zal in staat zijn om de exportmoeilijkheden te overwinnen.”

Er zijn geen gegevens beschikbaar over de apparatuur en goederen die Rusland aanbiedt.

Aangezien Rusland een belangrijke olie-exporteur is, zal de Iraanse olie waarschijnlijk uit Iran worden gehaald op rekening van Rusland, met Russische goederen en apparatuur als ruilmiddel.

De meeste Iraanse olie gaat naar Azië.

Irans grootste oliekoper is China, dat ongeveer 420.000 barrels per dag in 2013 heeft afgenomen. In tegenstelling tot andere oliekopers van Iran, heeft China niet veel geknipt in de aankopen, ondanks aandringen van de Verenigde Staten.

Andere belangrijke Aziatische kopers van Iraanse olie, zoals Japan, Zuid-Korea en India, hebben scherp gesneden in de afname onder druk van Washington. Dit geldt ook voor Turkije, terwijl Zuid-Afrika niets meer afneemt.

Bron: Reuters.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: