Nieuws

Noodkreet Nederlandse pater Frans Van der Lugt in Homs


pater-francis-screenshot_0

Pater Frans Van der Lugt.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 28 januari 2014 – In een YouTube filmpje vertelt de geëmotioneerde Nederlandse pater Frans van der Lugt over de humanitaire ramp in zijn klooster in de Syrische centrale stad Homs, aldus RTL Nieuws.

De Nederlandse pater-jezuïet woont al ruim 45 jaar in Homs. Hij werkt en leeft in een klooster dat mensen met beperkingen opvangt; zowel christenen als moslims. (Lees: Jezuïetenpater Frans van der Lugt informeert vanuit Syrië) Zij worden al anderhalf jaar omsingeld door rebellen en regeringstroepen en er is een groot tekort aan voedsel en medische zorg.

Op de borden in het video, die op Facebook te zien was, is te lezen: ‘acht doden vanwege de honger’, ‘100 medische spoedgevallen hebben een operatie nodig’, ‘250 families staan aan de rand van de hongerdood’.

Gevaarlijk sinds begin onrust

8nogxd

Hiermee spelen kinderen in Homs.

In november 2011 schreef de Nederlandse jezuïetenpater Frans van der Lugt een opiniestuk over de christenen in Syrië voor de Mediawerkgroep Syrië.

Pater Frans Van der Lugt maakte in februari 2012 reeds duidelijk hoe gevaarlijk de situatie was in Homs, toen een referendum gaande was in Syrië: “Het is in de stad Homs op dit moment zo gevaarlijk dat er zondag geen referendum gehouden kan worden. Mensen durven nauwelijks de straat op door de beschietingen. Even wist ik de belegerde stad te verlaten. Ik ken de kleine wegen. Ik zwaaide naar de militairen en reed door.”

Hopen op een oplossing

Zondag zegde de Syrische regering toe dat vrouwen en kinderen die in delen van de oude stad van Homs in Syrië vastzitten mogen vertrekken. Volgens het akkoord mogen later ook mannen weg uit Homs, mits het geen rebellen zijn. Het bewind van president Bashar al-Assad wil eerst een namenlijst hebben om er zeker van te zijn dat er toch geen terroristen tussen zitten.

Godfried van der Lugt, de broer van de pater, maakt zich zorgen: “Wij hebben al lange tijd niet meer met mijn broer gesproken. Wat u weet en leest is helaas het enige dat wij weten. Wij maken ons allemaal veel zorgen, maar Frans is een overlever en een diplomaat”, laat hij aan onze collega’s van RTL Nieuws weten.

Ook pater Jan Stuyt van de Nederlandse Jezuïtenorde maakt zich zorgen over de mannen die achterblijven in Homs. Hij vreest voor etnische zuiveringen.

.

Linken:

Jezuïetenpater Frans van der Lugt informeert vanuit Syrië

Syrische christenen vrezen invoering van de sharia

Bij defaitisme is niemand gebaat

De christenen in Syrië en hun emigratieprobleem

.

.
Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: