Nieuws

Moeder Agnès-Mariam: “Syrische kindgevangenen zijn onaanvaardbaar”


images

Moeder Agnès-Mariam de la Croix.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 29 januari 2014 – “De waarheid is er niet om te worden misbruikt. Er bevinden zich vele kinderen in Syrische gevangenissen en dit is onaanvaardbaar. Ik moet dit zeggen tegen de buitenwereld om eerlijk te blijven”, zei Moeder Agnès-Mariam tegen de redactie van de Mediawerkgroep Syrië.

Mouadamiya

De overste van Deir Mar Yacub en actief in de verzoeningsbeweging Musalaha in Syrië heeft een hard oordeel over de Syrische regering. “Kinderen van zelfs tien jaar bevinden zich in Syrische gevangenissen zonder enige aanklacht. Sommigen maakten zich schuldig aan terreurdaden, maar vele anderen ook niet en werden opgepakt zoals recent door de inlichtingendienst van de luchtmacht in Mouadamiya. Ik hielp burgers deze plaats in Oost-Ghouta op het platteland van Damascus veilig te verlaten. Na bemiddeling van de Musalaha kwamen vele gevangenen vrij, maar nog acht volwassenen en drie kinderen zitten in hechtenis.”

Onderhandelen voor vrijlating kinderen

Terwijl de oppositie in Syrië schermt met een cijfer van duizend minderjarigen in Syrische gevangenissen, waarvan de jongste twee jaar oud, ontkende de Syrische minister van Informatie Omran al-Zoubi maandag voor de Syrische staatstelevisie dat er kinderen zouden worden opgesloten door de Syrische autoriteiten. “Zelfs kindsoldaten van rebellengroeperingen worden niet opgepakt”, zei al-Zoubi volgens The Washington Post. Een bewering die niet langer kan standhouden nu naast mensenrechtenorganisaties ook de Palestijns-Libanese Moeder Agnès-Mariam via twitter liet weten te onderhandelen met minister al-Zoubi voor de vrijlating van kinderen uit Mouadamiya.

De Syrische regering, die altijd kritiek had op de arrestatie en berechtiging door Israël van Palestijnse tieners als volwassenen voor militaire rechtbanken, blijkt zich nu zelf schuldig te maken aan het arresteren en het opsluiten van Syrische minderjarigen. Een praktijk die onder meer gebeurde in wijken van Damascus en Homs.

Overbevolkte cellen

Volgens de Syrische onderzoekster Lama Fakih komen de minderjarigen terecht in overbevolkte cellen zonder goede toegang tot water, voedsel en medische voorzieningen. Ook de woordvoerder van de oppositie van de Syrische Nationale Coalitie spreekt over de ‘systematische opsluiting van kinderen’ door de Syrische autoriteiten.

Bescherming kinderen

Dat ook rebellengroeperingen zich schuldig maken aan de detentie van kinderen, het schenden van rechten van minderjarigen en hun inzetten als soldaten en menselijke schilden, belet niet dat de Syrische overheid een slechte PR-zaak doet rond de bescherming van kinderen. Het maakt duidelijk dat de hervormingen die in Syrië gaande zijn op het vlak van kinderrechten en kindgevangenen in hun kinderschoenen staan.

Waardig alternatief

Als Damascus de wereld wil laten zien dat het een waardig alternatief vormt voor de door het buitenland bewapende en gesteunde rebellen en terroristen, dan dient het openheid te verschaffen over de kindgevangenen en deze praktijken te beëindigen. De huidige politiek van al te willekeurige arrestaties van kinderen werkt alleen in hun nadeel en als extra brandstof voor jihadisten om het andere kamp te gaan steunen.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Moeder Agnès-Mariam: “Syrische kindgevangenen zijn onaanvaardbaar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: