Nieuws

Murat Ö alias Ibrahiem de Turk is dood


nusra_0

Aan al-Qaida verbonden al-Nusra strijders in Syrië. (Foto: Reuters/Ahmed Jadallah)

Opiniestuk en achtergrondinformatie door Chessy

De levensloop van Murat Ö alias Ibrahiem de Turk, die recent sneuvelde als jihadist in Syrië

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 30 januari 2014 – Murat Ö. Deze jongen is jaren lang door de inlichtingendiensten AIVD en de RID in Den Haag in de gaten gehouden. Echter maakten zij, zoals zij vaker doen, een inschattingsfout.

Murat Ö is een extremist die al jaren lang door de Nederlandse veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden. Hij werd een creatie van de Nederlandse staatsvijand, de Syrische al-Issa, een bekende van RID Den Haag en de AIVD. Murat Ö, ook wel bekend als Ibrahiem de Turk, maakte zich schuldig aan het systematisch onderrichten van Nederlandse staatsburgers in de extremistische politieke leer. Tegen hem zijn diverse aangiftes gedaan door de ouders van slachtoffers die hem beschuldigden hun kinderen te hebben geronseld voor de globale jihad. Ook is Ibrahiem door de jaren heen, voordat hij uiteindelijk in de strijd in Syrië is gestorven, beschuldigd van diverse zaken met een terroristisch oogmerk.

Echter werd hij net zoals de meeste Nederlandse extremisten, die in Syrië zijn gestorven of nog steeds actief zijn, telkens vrijgesproken. Dit is het grootste probleem waar zowel de Nederlandse als de Belgische veiligheidsdiensten mee te maken hebben. Ze zijn een leek op het gebied van terrorisme en de diverse groepen zoals hun politieke verschillen. Dit is de reden dat ze achter de feiten aanlopen. Veel zaken hadden voorkomen kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval met Zakaria al-Holandi alias Victor Droste en ook in het geval met Anwar Belmonte en alle overige Nederlandse strijders.

De AIVD en de RID kregen de bewijzen aangereikt, echter onderschatten zij de zaak zoals reeds meerdere malen eerder. Volgens bepaalde deskundigen zouden ze zich gaan mengen in de globale jihad. En volgens de AIVD en de RID waren het enkel meelopers. De zelfde fout maakte de Belgische staatsveiligheid ook met Younnes alias Michel Delfortrie van Sharia4Belguim. Want ook hij werd gezien als meeloper maar uiteindelijk bleek dat de infogevers toch gelijk hadden en bleek hij toch lid te zijn van een netwerk.

Murat Öfkeli alias Aboe Jarah, die in Den Haag ook wel bekend staat als Ibrahiem de Turk, werd in 1970 geboren in een bescheiden dorpje aan de grens van Turkije met Syrië. Sinds 1977 woonde hij samen met zijn ouders in de Haagse Schilderswijk in Nederland. Nadat Murat Ö zijn ouderlijke huis verliet ging hij in Eindhoven wonen.

Daar bezocht hij de radicale moskee al-Fourqaan waar hij in eerste instantie alleen kwam om te bidden. Maar later volgde hij daar ook diverse islamitische lessen in al-aqeedah (islamtische dogma) en manhaji (methodiek ). Daar raakte hij in contact met de spirituele leider van de Hofstadgroep; de ontspoorde Syriër al-Issa. Deze Mohammed Basel al-Issa staat nog steeds te boek, wegens zijn spirituele aandeel op de moord van Theo van Gogh, als staatsvijand nummer één. Althans zo werd hij aangeduid in het internationale arrestatiebevel dat Nederland wereldwijd heeft uitgevaardigd nadat hij op de dag van de moord op Theo van Gogh Nederland ontvluchtte.

Al-Issa geldt als de grote inspirator en mentor van Mohammed Bouyeri en alle andere leden van de Hofstadgroep, evenals de takfiristische netwerken daaromheen. Onder de slachtoffers behoort ook de in Syrië gestorven Haagse Turkse ronselaar Ibrahiem at-Toerky. Al-Issa wordt door justitie beschouwd als de aanvoerder en ‘hersenspoeler’ van alle in Nederland gearresteerde terreurverdachten. Deze ‘onschuldige’ asielzoeker werd lange tijd op zijn woord geloofd door justitie, terwijl hij zich intussen bezighield met de radicalisering van de islamitische jongeren in Nederland. Hij is overigens nog de enige voortvluchtige Hofstad-verdachte .

In het trieste asielzoekerpension aan de Stadionstrasse in Olsberg ontving hij leden van het Hofstad-terreurnetwerk. De charismatische takfirist haatprediker hield ook in de woning van Van Goghs’ moordenaar Mohammed Bouyeri in Amsterdam vlammende betogen tegen westerse ‘ongelovigen’. Tijdens deze huiskamersessies hingen zijn volgelingen aan zijn lippen en deden zijn alles voor hem.

Ondanks het globaal verspreide arrestatiebevel, valt zijn aanhouding niet snel te verwachten. De aalgladde voortvluchtige verandert namelijk net zo eenvoudig van identiteit als een kameleon van kleur. Uit geheime dossiers wordt duidelijk dat justitie speurt naar een ‘identiteitengoochelaar’.

Als de Syriër op 22 juni 1998 een asielverzoek indient, weet justitie nog niet dat deze ‘vluchteling’ zich bedient van een waslijst aan namen, geboortedata en nationaliteiten. Zo is bij de Duitse justitie al sinds 1994 bekend dat hij zich uitgeeft voor Mohammed Basel al-Issa (Syrië, 25 oktober 1961), Mohammed Bassen al-Issar (Syrië, 16 juni 1959), Mohammed Radwan al-Issar (Syrië , 16 juni 1959), Mahmoud Saouan (Syrië, 2 februari 1961) en Maher Sawalha (Jordanië, 5 april 1961). Later zal hij ook de schuilnaam Abu Khaled aannemen, alias ‘De Sheikh’.

In de Eindhoofse moskee al-Fourgaan leerde de Haagse ronselaar Ibrahiem veel radicale moslims kennen uit diverse landen. Het contact met de Syrier al-issa was het begin van de jihadistische carrière en de creatie van de moslimextremist Murat Ö. Murat Ö woonde na zijn periode in Eindhoven nog een tijdje in Rotterdam, waar hij diverse problemen kreeg in de Turkse moskeeën.

Als gevolg van het contact dat Ibrahiem had met de Syrische al-Issa besloot Ibrahiem om weer te verhuizen van Rotterdam naar de Haagse Schilderswijk. In Den Haag stond Murat Ö bekend als Ibrahiem al-Toerky die jongeren ronselden voor de globale jihad. Hij was opvallend genoeg ook de buurman van Samier A. Murat Ö. werd al jaren lang door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. Vooral RID Den Haag toonde veel belangstelling in deze Turkse jihadist en deed tevergeefs haar uiterste best in het verzamelen van informatie zodat hij kon worden ingerekend. Hij trok op met leden van de Hofstadgroep. Alleen kreeg hij ruzie met een prominent lid van de Hofstadgroep, evenals met de freelance jihadi genaamd Aboel Waleed al-Titouani.

Deze problemen werden later voor een shariarechtbank boven de bekende belwinkel in Schiedam uit de wereld geholpen. Alleen was het probleem met Aboel Waleed al-Titouanie wel blijven bestaan. Aboel Waleed al-Titouanie, die in de Amsterdamse moskee al-Nasr gelegen bij het Muiderpoortstation ook wel bekend stond als ‘Muad de Vampier’, was opmerkelijk genoeg de toegang tot het Hofstad-netwerk niet verleend. Muad de Vampier was de echtgenoot van terreurverdachte mevrouw Michèle Y., die onder haar zusters bekend stond als Fadua. De problemen tussen de Turkse ronselaar Ibrahiem en Muad de Vampier veranderde in rivaliteit.

In 2001 ging Ibrahiem al-Toerky naar Australië om geld in te zamelen voor de globale jihad in Tsjetsjenië. Alleen vertrouwde de locale moslimgemeenschap aldaar Murat Ö niet helemaal. Met als gevolg dat sommige moslims zijn vliegticket, opgehaalde geld en zijn paspoort afpakten. Ook zou Murat een vernederende pak slaag gekregen hebben door een Libanese ondernemer.

Maar toen kreeg hij hulp van onverwachte hoek. Ibrahiem al-Toerky werd geholpen door één van de radicaalste imams van Australië, genaamd Mamdouh Habib. Mamdouh Habib suste de zaak waardoor Murat Ö zijn paspoort en vliegticket terug kreeg. Ook kreeg Ibrahiem van Mahmoed Habib een deel van het opgehaalde geld mee. Murat Ö was tevens ook internationaal bekend bij diverse geheime diensten waaronder de CIA.

Omdat zijn naam vreemd genoeg ook weer voor kwam in het dossier van zijn redder-in-nood Mamdoeh Habieb. Die na zijn heldhaftige verschijning in Sydney later dat jaar in Pakistan werd gearresteerd omdat hij volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten banden had met al-Qaida. Hij werd beschuldigd van het hebben van voorkennis van de aanslagen van 9-11. Na zijn aanhouding in 2001, tijdens een reis van Queta naar Karachi, werd hij direct naar Guantanamo vervoerd, maar rond 2005 kwam hij vrij. Bij hem werden een emailadres en gsm-nummers van Ibrahiem en diverse leden van het Hofstadgroep gevonden. Ibrahiem heeft zich nooit uitgelaten over zijn contact met Madouh Habib, zoals blijkt uit rapporten

Rond 2002 en 2003 heeft Murat Ö negen maanden in voorarrest vast gezeten voor mogelijke terroristische activiteiten. Alleen werd hij daarvoor in 2003 door de rechtbank van Rotterdam wegens een gebrek aan bewijs vrijgesproken. In die periode heeft hij jongeren als Ramazan Keskin en Saïd al-Massaoudi geronseld voor zijn jihadistische praktijken.

In 2004 werd hij weer in verband gebracht met terroristische activiteiten, maar zoals altijd werd hij samen met elf andere verdachten weer vrijgesproken. Hij was gearresteerd als gevolg van de informatie opgehaald door informanten van de veiligheidsdienst. Maar ook hier werd hij weer voor vrijgesproken.

In 2005 werd hij opmerkelijk genoeg weer in verband gebracht met terrorisme. Hij zou Ramazan Keskin en Saïd al-Massaoudi, die op weg naar Tsjetsjenië waren om daar de globale jihad te gaan vechten, hebben geronseld. Alleen moesten zij nog even wachten met hun voornemen, want ze werden in Azerbeidzjan gearresteerd.

In 2006 werd Ibrahiem al-Toerky samen met vier mannen en twee vrouwen gearresteerd en zo ook in 2007 werd hij nogmaals gearresteerd na concrete bewijzen dat hij rekruteerde voor de jihad. Alleen werd hij weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij ging gewoon door met het ronselen en hij bleef maar geld inzamelen voor de jihad. Hij was vaak in Beverwijk actief met het ophalen van geld, maar ook in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en andere grote westerse wereldsteden.

Chessy.

Advertenties

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: David Cameron wordt eindelijk wakker,,,,, ISIS is allang in Europa, wachten op een aanslag - 20 augustus 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: