Nieuws

HSTTW en Wafaa bezorgen hulpgoederen aan Yarmouk


BfQipEcCMAEgj1F

HSTTW en Wafaa bezorgden hulpgoederen aan de bevolking van Yarmouk op 30 januari 2014. (Foto: Brenda StoterBoscolo)

Onze correspondent Ibn Jakob-Lea vanuit Damascus in Syrië

Terroristen barricadeerden de wegen en openden het vuur om voedselhulp te beletten

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 31 januari 2014 – Volgens onze correspondent Ibn Jakob-Lea en de Nederlandse journaliste Brenda StoterBoscolo bereikte hulp van Wafaa en de campagne ‘Help Syria Through The Winter’ (HSTTW) op 30 januari 2014 het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus.

Ibn Jakob-Lea: “Sinds zondag zijn we hier in de Syrische hoofdstad Damascus. Het gaat hier soms nogal chaotisch aan toe, maar het gaat hier elke dag beter en beter en we kunnen echt goede contacten opbouwen. Ook was er een ontmoeting met een Syrische minister. Donderdag bezochten we het Yarmouk-kamp samen met de Syrische televisie en de ploeg van Russia Today. We werden begeleid door tientallen soldaten en konden veel voedsel uitdelen aan Palestijnen. Op het einde van de dag begonnen de terroristen ons te beschieten en dus moesten we stoppen met de voedselbedeling. De mythe dat soldaten van het Syrische nationale leger (SNL) het kamp belegeren is alvast een dikke leugen. Damascus is voor de rest een prachtige stad. Heel veel mooie plaatsen en in de regeringsgebieden is alles echt heel rustig. Enkel de checkpoints zijn een beetje irritant en soms hoor je bombardementen, maar dat went snel. Het meest ergerlijke is de chaos. Mensen komen niet opdagen als je een afspraak hebt en alles duurt eeuwen om te organiseren!”

Palestijnse vluchtelingen

Voor de onrust in Syrië uitbrak in maart 2011 leefden er 540.000 Palestijnen, die dezelfde rechten kregen als andere inwoners. 11.000 Palestijnen, waarvan de helft kinderen, sloegen voor het oorlogsgeweld op de vlucht naar het buurland Jordanië. Volgens HSTTW worden deze Palestijnse vluchtelingen niet toegelaten tot vluchtelingenkampen in Jordanië zoals dit van Za’atari en krijgen ze zodoende onvoldoende hulp. HSTTW tracht met een internationale campagne, die onder meer loopt in Nederland, de Malediven en Australië, deze Palestijnse vluchtelingen in Syrië en in de buurlanden te helpen. Zo zorgt de organisatie voor de bedeling van voedsel, verwarmingstoestellen, warme kleding en medische hulp.

Dagelijkse beschietingen

In Yarmouk woonden tot voor kort 150.000 Palestijnen, maar velen sloegen op de vlucht naar elders in Syrië door de dagelijkse beschietingen tussen rebellen en regeringssoldaten. 18.000 Palestijnen bleven achter in het kamp, dat grotendeels werd vernield door het oorlogsgeweld. Volgens activisten van de oppositie stierven reeds 78 Palestijnen, waaronder 25 vrouwen en kinderen, wegens voedseltekorten. De strijdende partijen beschuldigen elkaar van deze tragedie; menselijk lijden dat bovendien in de Genève-II vredesconferentie niet eens aan bod komt.

Volgens de Nederlandse reporter Brenda StoterBoscolo konden HSTTW en de ngo Wafaa, een hulporganisatie van Arabische burgers in de Verenigde Staten (VS), na maanden onderhandelen met de strijdende partijen hulpgoederen leveren aan Yarmouk. “De vrede om hulp te leveren aan het kamp was slechts van korte duur. Om 16.15 uur brak hevig geweervuur uit in het kamp.”

Aleppo

Intussen zat het SNL niet stil en kon het in het zuidoosten van Aleppo de districten Karam al-Qasr, Kafr al-Taraab en Baloora bevrijden uit handen van terroristen, volgens Syrian Perspective. Het SNL boekte ook vooruitgang in het oosten van Nairab.

.

BfOMVIwCMAAuhSV

Een Nederlandse delegatie en lokale partners van Wafaa konden het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk in Damascus binnengaan om voedselhulp te leveren. Op de foto: Amin Rashe. (Foto: Brenda StoterBoscolo)

.

BfQieMKCIAAkNzw

HSTTW en Wafaa bezorgden voedselhulp aan de bevolking van Yarmouk op 30 januari 2014. (Foto: Brenda StoterBoscolo)

.

BfQy6wdCEAAb4ne

Terroristen barricadeerden de wegen en openden het vuur om te beletten dat de uitgehongerde bevolking van Yarmouk voedselhulp kreeg.

.

9.000 Irakezen gedood door geweld in 2013

900 doden reeds in januari 2014

BfQ0bvdCIAANhO-

Leden van de Gouden Divisie van het Iraakse leger werden gedood door terroristen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) in de Iraakse westelijke provincie Anbar. Bij het geweld in Irak kwamen in 2013 negenduizend Irakezen om het leven en in januari 2014 stierven bijkomend 900 Irakezen.

.

BfQ3NPYCMAA_LCy

Druzen strijder in Jabal al-Sheikh in Syrië.

.

BfQrTrOCEAA6_R3

Hanna (John) Karam van het SNL werd gedood in Zahra in Homs.

.

BfQu4YfCIAEXSlB

Ra’ed al-Andari, een druzen soldaat van het SNL die werd gedood op 18 januari 2014.

.

BfQ4JqbCUAIjqz0

Na het vermoorden van de eigenaar omdat deze ‘afvallig’ zou zijn, speelden de terroristen van ISIS doodleuk biljart in het Ahla Taleh Café in Raqqa.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: