Nieuws

“Geen nieuws uit Syrië”


BfVFqOXIcAES3wh

Voorproefje van ‘Achter het Front’ van de Nederlandse oorlogsverslaggever Jan Eikelboom. Eikelboom steunt nu een buitenlandse interventie in Syrië naar Libisch en Iraaks voorbeeld.

Opiniestuk door Malik Imran

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 1 februari 2014 – De Nederlandse reporter Jan Eikelboom beleefde zijn scoop van de week. Zijn reportage van een voormalige Nederlandse soldaat, Yilmaz, die heden les geeft aan rebellen in Syrië, haalde zelfs de Amerikaanse kranten.

Idealisering van de jihad

Yilmaz kon zichzelf voorstellen als de ideale schoonzoon die ging vechten voor de ‘goede zaak’. Natuurlijk ging hij zichzelf niet voorstellen als een aanhanger van al-Qaida of de barbaarse daden van zijn ‘broeders rebellen’ uit de doeken doen. Eikelboom gaf de jihadist alle ruimte om zijn aanwezigheid in Syrië te idealiseren en als voorbeeld te stellen voor westerse jongeren. Wat de ‘islamitische staat’ – waarvoor Yilmaz en zijn mannen vochten – inhield, dat vroeg reporter Eikelboom niet. En hoe het zat met de vrijheden in zulke staat voor gematigde moslims, christenen en seculieren evenmin. Toch wel belangrijk, aangezien rebellen de seculiere staat Syrië willen omverwerpen.

Jan Eikelboom werd na de reportage ‘persona non grata’ in Damascus. En meteen riep hij in een actualiteitenprogramma op de Nederlandse televisie op tot een invasie naar Iraaks en Libisch voorbeeld om Syrië te verlossen van het huidige bewind. Net alsof het met dagelijkse dodelijke stammentwisten in Libië en 9.000 doden door geweld in Irak in 2013 zo geweldig gaat na een machtswissel uitgelokt door het Westen.

Geen nieuws’

Volgens Eikelboom komt er weinig of geen nieuws uit Syrië en kan men enkel een beroep doen op activisten. Het feit dat in Syrië ruim dertig journalisten vermist zijn en vele tientallen reporters de afgelopen drie jaren gedood werden zorgt inderdaad voor een beperkte journalistieke aanwezigheid. Maar dit afdoen als een excuus om enkel de peptalk van rebellen en terroristen te kopiëren en niet zelf op zoek te gaan naar nieuws is totaal misplaatst.

Wie zoekt kan wel degelijk meer nieuws uit Syrië vinden dan enkel de persberichten van de Syrische Nationale Coalitie en het Vrije Syrische Leger. De blog van de Mediawerkgroep Syrië begon in september 2011. Sindsdien waren er 3.661 blogberichten en 20.771 tags. Bezoekers uit 173 landen keken 882.535 keer naar de blog, verspreidden onze berichten 4.554 keer en lieten 1.060 reacties achter. Opmerkelijke cijfers wetende dat er volgens Eikelboom bijna geen nieuws naar buiten komt uit Syrië.

Opsluitingen en ontvoeringen

Na een dagje Montreux ging de vredesconferentie over Syrië verder in Genève. De Syrische regering maakte een goede indruk tot Moeder Agnès-Mariam van Deir Mar Yacub op twitter opeens uit haar kram schoot. De Syrische delegatie met minister Omran al-Zoubi en media-adviseur Bouthiana Shaaban verklaarden dat Syrië geen burgers en kinderen opsloot zonder aanklacht. Moeder Agnès torpedeerde hun beweringen en kwam met een lijst met kinderen vanaf tien jaar, die door de inlichtingendienst van de luchtmacht in Mouadamiya opgepakt waren.

Kindgevangenen

Nu worden in de Verenigde Staten (VS) ook duizenden kinderen berecht als volwassenen en kregen er 3.000 levenslange gevangenisstraffen zonder mogelijkheid tot gratie. (EJI) Maar dat neemt niet weg dat het gevangennemen van kinderen en het ontnemen van iemands vrijheden op basis van etnische, religieuze of politieke gronden totaal onaanvaardbaar is.

Het gevangennemen door de Syrische autoriteiten van burgers en kinderen zonder gegronde aanklacht is even onaanvaardbaar als de ontvoering van duizenden burgers – sinds de onrust in Syrië uitbrak – door terroristen en rebellengroepen. Honderden burgers, waaronder vele kinderen, zijn nog steeds vermist nadat ze in de zomer van 2013 door terroristen in de provincie Lattakia ontvoerd werden. Maar ook elders in Syrië zijn nog honderden verdwijningen onopgelost.

Genève-II vredesconferentie

De eerste ronde van gesprekken in Genève tussen de Syrische regering en de oppositie zit erop. De delegaties erkenden het bestaan van terrorisme in Syrië als een ernstig probleem en hielden een moment stilte voor alle slachtoffers die de voorbije drie jaren in Syrië vielen. Ze engageerden zich om rond 10 februari de gesprekken verder te zetten. “Ik ben blij dat ze nog steeds praten en dat het ijs langzaam breekt”, zei bemiddelaar Lakhdar Brahimi. De resultaten op het terrein werden evenwel gestuurd door het Syrische nationale leger (SNL) dat drie districten ten oosten van Aleppo kon controleren. En niet door de delegaties in Genève, die zelfs over humanitaire hulp in delen van de Oude Stad van Homs geen akkoord konden bereiken.

De journalisten en delegaties hebben intussen Genève verlaten. Oppositieleider Ahmad Jabra brengt op 4 februari een eerste officieel bezoek aan Rusland.

2.000 doden verder

Volgens activisten stierven 2.000 personen door het oorlogsgeweld in Syrië tijdens de gesprekken in Zwitserland of elke zeven minuten iemand, dag en nacht.

Malik Imran.

.

22-jarig Frans meisje gaat voor de jihad naar Syrië na huwelijk met Belgische jihadist.

.

Syrische officiële delegatie stuurde principe-nota, Syrische Nationale Coalitie (SNC) wees deze af 

AL MANAR – 27 januari 2014 – De officiële delegatie van de Syrische Arabische Republiek presenteerde tijdens de Genève-II conferentie een ‘nota met fundamentele politieke elementen’ met principes die de delegatie van de zogenaamde ‘oppositie’ afgewezen heeft.

Het communiqué bevestigt de Syrische soevereiniteit, het herstel van het toegeëigende land, met behoud van zijn instellingen en het opgeven van alle vormen van extremisme, fanatisme en takfirische ideeën.

De nota verwerpt alle vormen van inmenging of buitenlands dictaten. De Syriërs beslissen over de toekomst van hun land met behulp van democratische methoden. Daarnaast wordt benadrukt dat het niet toegestaan ​​is om enig deel van Syrië af te staan.

Het officiële bericht benadrukt dat de Syrische Arabische Republiek een democratisch land is op basis van politiek pluralisme, de rechtsstaat, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en burgerschap, de bescherming van de nationale eenheid en culturele diversiteit in de Syrische samenleving en de bescherming van de openbare vrijheid. De Syriërs zijn degenen die het recht hebben om hun politieke systeem te kiezen zonder afbreuk te doen aan elk onderwerp dat onaanvaardbaar is voor de Syrische mensen.

De officiële mededeling vraagt ​​alle landen om te voorkomen dat het leveren van wapens of training aan terroristen doorgaat. Ook wordt gevraagd om alle soorten van haat door de media te stoppen om de bestrijding van terrorisme te bevorderen. Het communiqué merkte ook op dat de werking van de staat mensen geld en hard werken kost en om die reden moet deze worden gewaarborgd. Daarnaast ligt de nadruk op de noodzaak om alle staatsbedrijven, de infrastructuur en openbare en particuliere eigendommen te bewaren en te beschermen.

Bronnen dicht bij de Syrische officiële delegatie in Genève beweren dat de delegatie open was voor het bespreken van alle punten en dat nog steeds is, maar deze principes – waar elke patriottische Syriër achter staat – werden voorgesteld om gemeenschappelijke grond te vinden, maar de delegatie van de zogenaamde ‘oppositie’ wees deze af.

Bron: Al Manar.

.

De bezetting van Yarmouk-kamp in Damascus door terroristen. Het Syrische nationale leger (SNL) biedt hulp. Reporter Haidar Mustafah maakte een reportage op 30 januari 2014. Lees: ESFS at the Palestinian Yarmouk Camp

.

Priester Daniël Maes: Lange stroomonderbrekingen!

danic3abl-maes12111111

Daniël Maes (75), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Beste vrienden,

Lange stroomonderbrekingen hier! Voor de rest: alles hetzelfde.

Wereldheersers blijven de menigte ophitsen om Syrië te offeren voor hun eigenbelang.

Dank aan allen die het onrecht van deze collectieve vervolging mee ontmaskeren.

Van harte,

Priester Daniël Maes.

.

Persconferentie door de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Mouallem, na afloop van de eerste ronde van gesprekken van de Genève-II vredesconferentie, op 31 januari 2014. (deel 1)

.

Persconferentie door de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Mouallem, na afloop van de eerste ronde van gesprekken van de Genève-II vredesconferentie, op 31 januari 2014. (deel 2)

.

De slotdag van de Genève-II vredesconferentie op 31 januari 2014: Syrische delegatieleden en burgers verzamelden in Montreux om de balans op te maken van de eerste ronde van gesprekken.

.

Turkije viel met gevechtstoestellen een konvooi van de aan al-Qaida verbonden ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) aan in Syrië. De aanval gebeurde tijdens gevechten tussen het Vrije Syrische Leger (VSL) en ISIS.

.

Twee soldaten van het SNL werden door een aanslag van het al-Nusra front gedood in Idlib.
.

Militaire operaties door het SNL in al-Zarah op het platteland van Homs nabij de weg naar Krak des Chevaliers op 31 januari 2014.
.

Kerry

Wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werkelijk wil… (Klik op de foto voor een groter beeld.)

.

Jabhat al-Nusra: “Broer van de minister van Defensie werd gedood”

1618408_1403517249900388_1778908632_n

De terreurgroepering Jabhat al-Nusra bevestigde het overlijden van de broer van de Syrische minister van Defensie en vele soldaten van het Syrische nationale leger (SNL) tijdens een aanval in de het dorpje Rahjan in de centrale provincie Hama. – Lees: https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2014/01/29/dertien-soldaten-van-het-snl-gedood-bij-zelfmoordaanslag/ – Bron: https://www.facebook.com/amine.simou.56/posts/1403517376567042

.

Generaal al-Freij bezoek eenheden SNL in Aleppo

BfVI_wpCUAAgslE

De Syrische minister van Defensie Fahd Jassem al-Freij bezocht vrijdagavond zijn eenheden in Aleppo.

.

BfVn30BCUAErKwA

De Syrische minister van Defensie Fahd Jassem al-Freij bezocht vrijdagavond zijn eenheden in Aleppo.

.

BfQMTkgIIAAPPjc

Het SNL, het echte leger van Syrië en het Syrische volk, met president Bashar al-Assad.

.

VIDEO: Een tank van het SNL beschermt een autobus met burgers, die in de vuurlinie terecht kwam van terroristen van het Vrije Syrische Leger (VSL), volgens het commentaar bij deze video.

Claims up to 15 Australian citizens have died fighting in Syria

(Mogelijk vijftien Australische jihadisten vonden reeds de dood in Syrië.)

.

BfVWkN7CQAADDr4

Een groot staatsman: de permanente vertegenwoordiger namens Syrië bij de Verenigde Naties (VN) in New York, Dr. Bashar al-Jaafari.

.

BeNjXahCMAAvGCV

Abu Zar Azeri van Jabhat al-Nusra is reeds de achtste jihadist uit Azerbaijan, het grootste en dichtst bevolkte land in de Kaukasus, die in 2014 in Syrië werd gedood. Het SNL maakte een einde aan zijn leven in Hama.

.

BT3e5RyIMAAKI7d

De veertienjarige rebel van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS), Abu Anas al-Shami, werd gedood in Hama.

.

BUYUKAVCcAAmXWM

Terreurleider Abu Yahya al-Azeri (foto) en zes van zijn rebellen – eveneens afkomstig uit Azerbaijan – werden half september 2013 gedood in Hama.

.

BRe3XtjCAAASmUl

Een terrorist die werd gedood op het platteland van Hama.

.

BPTnqmNCYAAvEjY

De Egyptenaar Mohammed Hosni, alias Abu Huraira al-Masri, werd gedood tijdens gevechten in Hama.

.

BL9bufjCEAAYkEA

Deze Jabhat al-Nusra jihadist uit Bahrein werd drie keer beschoten door het SNL voor hij stierf aan het front in Hama.

.

BK4FNXWCUAEBT7I

Een herdenkingsmuur voor gedode soldaten van het SNL in Wadi Uyun, in de provincie Hama: vijftig meter lang en meer dan 175 namen.

.

BU_cNKyCYAEIbah

Hanna al-Saad en Zahi Mousa, die in 2013 werden gedood bij de terreuraanslag tegen het wetenschappelijk onderzoekscentrum in Hama.

.

BXAtB3ICEAAWsfD

Op 20 oktober 2013 kwamen meer dan veertig personen om het leven en raakten tientallen anderen gewond bij een terreuraanslag met een booby-trapped vrachtwagen. Dit gebeurde nabij een controlepost van het SNL aan de oostelijke poort van Hama. De vrachtwagen van terroristen van het al-Nusra front had 1.500 kilogram explosieven aan boord. – Video: http://youtu.be/OyalnnoOBPc

.

BazpkHKCEAAU_dq

Een Saudische rebel van ISIS die werd gedood in de provincie Raqqa.

.

BXw3zTACMAAp3bk

Een Saudische terrorist met de roepnamen ‘Abu Amar’ en ‘Yasser al-Yamani’ werd op 29 oktober 2013 gedood in Syrië.

.

BV1lpV2CAAAB5r1

Deze Saudische terrorist wilde het Syrische volk ‘vrijheid’ bijbrengen, maar werd door het SNL gedood in Oost-Ghouta op het platteland van Damascus.

.

BVB6Av_CUAAzAct

Een 17-jarige Saudische terrorist die werd gedood in Syrië.

.

BT_Ft0UCIAA48wR

Een Saudische rebellenleider die werd gedood in Syrië.

.

BQBOOr4CAAAvcZ4

Twee Saudische jihadisten, een leider en een rebel van het al-Nusra front, werden door het SNL gedood tijdens gevechten in Jobar in Damascus op 24 juli 2013.

.

BIqfj0iCQAAVCQb

De Saudi Omar al-Mohahissni werd gedood in Syrië toen hij vocht aan de zijde van Jabhat al-Nusra.

.

BDuftXACIAEPf27

Een Saudi postte een foto van zijn broer Khaled al-Mattery, een jihadist die werd gedood tijdens gevechten in Syrië.

.

BELovt0CcAAngjK

De achttienjarige Saudische Yazid werd gedood tijdens zijn jihad in Syrië.

.

685451419

De Saudische terrorist Fayez Ramalli werd gedood nadat hij via Turkije het Syrische grondgebied binnendrong.

.

BRDS_XECEAAzssi

De Saudische terrorist Zed Issa werd door het SNL gedood nabij de luchthaven van Ming in Aleppo.

.

BKkJCuGCQAAlN1h

Aboud Tatterss kwam om het leven bij een bomaanslag door terroristen in al-Dwelaa in Damascus op 18 mei 2013.

.

BMosD3xCUAAYpW0

De Syrische TV toonde deze foto van een Pakistaanse wahabitische terrorist, uit Gujrat in Punjab, die werd gedood in Syrië. Gujrat is een stad in het noordoosten van Pakistan aan de rivier de Chenab, op zo’n 120 kilometer ten noorden van Lahore.

.

BX1CZVoCYAAI0zc

De Pakistaanse mujahideen terrorist Sheraz Tariq, alias Abu Musa al-Bakistani, die werd gedood in Syrië.

.

Toen

Bdp9D06CMAAc53E

Een republikeinse soldaat krijgt een fatale kogel tijdens de Spaanse burgeroorlog.

.

Nu

BQbjPwJCEAAdeJ4

Een 23-jarige man met de naam Wesam al-Fahed werd beschoten in de hartstreek, maar gered door een Syrische lira.

.

Mensenrechtenactivist overleeft aanslag voor zijn huis

BfLiNx8IIAE62W7

Mensenrechtenactivist Raed Fares werd op 28 januari 2014 door gemaskerde mannen tweemaal beschoten voor zijn huis. Maar hij overleefde de aanslag.

.

BfVbhJ7CcAAxORV

Elke vrijdag stuurde Raed Fares foto’s van protesten met spandoeken naar de internationale media, maar nu staat hij zelf op zo’n foto.

.

BcMimkVCMAAPPOp

De dodelijke terrorist @Saad_170 riep iedereen op om voor de jihad naar Syrië te gaan en daar ‘het geluk’ te morgen ervaren. Hij werd zelf gedood door het SNL.

.

818361376

Een jonge reporter van Al Aan TV uit Dubai werd door gemaskerde mannen doorgeschoten in het noorden van Syrië. (Foto: voordien)

.

818361440

Een jonge reporter van Al Aan TV uit Dubai werd door gemaskerde mannen doorgeschoten in het noorden van Syrië. (Foto: nadien)

.

BMaTUNgCUAEgtoZ

Een onbemand herkenningsvliegtuig dat in de zomer van 2013 werd neergehaald door de terreurbeweging Liwa al-Islam in een wijk in Damascus.

.

Ba6DGVsIEAARd1O

Een andere drone die Jabhat al-Nusra naar eigen zeggen op 7 december 2013 neerschoot. – http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/12/al-qaeda-says-it-shot-down-syria-drone-2013127125556863281.html

.

BHA11yeCIAIhPNj

Rebellen van Liwa al-Tawhid in Aleppo met een SPG-9 Skopye 73mm terugstootloos geweer.

.

BGD5-3fCAAARxzB

De vijftienjarige Ammar al-Khalah uit Idlib werd door een sluipschutter door zijn ruggengraat geschoten. Hij raakte verlamd van zijn bekken tot onder.

.

BFY3ULjCEAE7fsi

De twaalfjarige Yaarub al-Ali had geen geweer, maar een rugzak van school bij zich. Hij werd gedood door een sluipschutter van het Vrije Syrische Leger (VSL).

.

BFa4-wLCYAAY6g1

Rebellen in Idlib. VSL-commandant Yusef werd beschoten en raakte gewond.

.

BfLYjEcCUAA4Ljp

Abu Khalil uit het bergachtig dorp Shannan vocht drie jaar op het slagveld in Syrië. Hij werd gedood in Anakarin in Aleppo.

.

BfLKWOSCcAAiTzw

Een gedode rebel van het Islamitisch Front.

.

BfLKShYCEAAy2xZ

Een tweede gedode rebel van het Islamitisch Front.

.

BDVum8iCUAEn4Pn

Op 11 februari 2013 drongen terroristen het college in Raqqa binnen waar Ramy al-Boudy sportcoach was. Hij werd doodgeschoten door het hoofd.

.

BBXtyK0CAAAXdYj

Definitieve uitschakeling van een terrorist met één schot door een sluipschutter van het SNL.

.

604013728

Medisch student Anas Aghaa moest nog één jaar onderricht volgen. Volgens tegenstanders van de Syrische regering werd hij door het hoofd geschoten door ‘bendes van de president’.

.

Av75bHLCIAAf4P_

Hamza Othman, 20 jaar, werd op 21 juni 2012 doodgeschoten door een sluipschutter in Jobar in Homs toen hij op weg was om beschietingen te filmen, aldus tegenstanders van de Syrische regering.

.

597208323

Cameraman Fadi Yacoub van Syrian News Channel ((Al-Ikhbariyah TV)) werd in 2012 in Hiffa door terroristen beschoten, maar overleefde het. Verschillende collega’s van Syrian News Channel werden de voorbije jaren gedood: Yara Abbas in Homs (Dabaa luchthaven) op 27 mei 2013, Mohammad al-Ashram in Deir al-Zour op 10 oktober 2012, Hatem Abu Yehya in al-Tall op 10 augustus 2012 en Mohammad Shamma, Zaid Kahel en Sami Abu Amin in Damascus (Drousha) op 27 juni 2012.

.

BLRHlYQCcAE3sLR

De Syrische journaliste Yara Abbas werd op 27 mei 2013 gedood door een sluipschutter van terroristen in Syrië. Is dit de ‘vrijheid’ waar de gewapende oppositie voor staat?

.

BYo018HCYAE4iTl

De leider van het Kataeb Kadisiya bataljon, Abdul Karim al-Shahadi, werd doodgeschoten tijdens gevechten op de basis van Mahin.

.

BexvQjRCQAA_Cw6

Een jonge Syriër die volgens tegenstanders van de Syrische regering in Damascus werd doodgeschoten door een sluipschutter van het bewind.

.

BMre86_CcAAMYKO

Een alawiet in Tartous kust een schoen van een soldaat van het SNL die aan het front stierf.

.

BOP9SMlCEAA1dpp

Mohamad Naser Badawi, een rebel van het VSL, werd op 2 juli 2013 gedood bij gevechten tegen het SNL in Qaboun in Damascus.

.

BP4WGfMCAAIg3Br

Een Amerikaanse terrorist gedood in Syrië.

.

BXz2QlrCIAAv80h

Een soldaat van het SNL die in Aleppo werd gedood. Hij verdedigde Syrië gedurende anderhalf jaar tegen rebellen en terroristen.

.

Bbsu4ieCIAAc4Wt

Fadi Hasan Nour, een druzen soldaat van het SNL, afkomstig uit de provincie Sweida, werd gedood in al-Dumayr in Damascus op 13 december 2013.

.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: