Nieuws

Priester Daniël Maes: Het lot van onze gemeenschap hing aan een zijden draadje


danic3abl-maes12111111

Daniël Maes (75), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Telefoongesprek met priester Daniël Maes op 3 februari 2014 om 14.30 uur

Beste vrienden,

We worden hier nog steeds beschermd, maar zoals jullie weten ligt ons dorp Qâra in de strategische Qalamoun gebergten nabij de Libanese grens. We hopen echt dat men kan verhinderen dat deze regio ten prooi valt aan terrorisme.

Er is toch behoorlijke schade aan de terreinen en gebouwen na het recente oorlogsgeweld hier en het lot van onze gemeenschap hing aan een zijden draadje. We kunnen ons nog niet op het land begeven omdat dit te gevaarlijk is en anderen eerst moeten nagaan of er geen oorlogsprojectielen zijn achtergebleven.

Eten is er voldoende. Toen het veiliger was hebben we immers een gigantische voorraad uit onze tuin opgeslagen voor deze moeilijke periode om vele mondjes gedurende erg lange tijd te kunnen vullen. Het was toen een massa werk om al dat eten te verwerken, maar nu zijn we blij dat we deze ingeving hadden die ons nu goed van pas komt.

Het Syrische nationale leger (SNL) is nu drukdoende om alle plaatsen tussen Damascus en Qâra veilig en onder controle te krijgen.

Van de containers is een kleine hoeveelheid noodhulp tot hier geraakt. Voor de rest was het vooralsnog te gevaarlijk om dit naar het klooster te brengen.

Het communicatieverkeer beperkt zich tot telefoonverkeer in één richting. Vanuit het buitenland kan men naar het klooster bellen, maar wij kunnen geen contact opnemen met de buitenwereld en internet ligt nog plat. Aangezien de veiligheid in de regio niet ideaal is, wil het SNL nog niet beginnen met de herstelling van een krachtcentrale in de omgeving in een van de dorpjes. Ze hebben schrik dat terroristen deze opnieuw gaan opblazen of saboteren. Na 19 uur – dat is 20 uur bij jullie – zijn we hier meestal wel vrij om communicatie te ontvangen.

Er zijn hier ongeveer tweehonderd vluchtelingen en in het heetst van de strijd waren het er zelfs nog een pak meer. Velen zijn intussen naar hun familie gevlucht. Maar het tragische is dat velen ook om het leven zijn gekomen op weg naar een andere schuilplaats toen ze Deir Mar Yacub verlieten en in een hinderlaag vielen van terroristen. We hebben hier nu ook het statuut van vluchtelingen gekregen met ons klooster.

We hebben hier maximaal de helft van de dag elektriciteit. Dit heeft natuurlijk zijn gevolgen als we ons willen verwarmen tegen de kou of eten warm maken.

We hopen dat alles goed komt. En we bidden dat het niet zo lang duurt als met de Libanese burgeroorlog, ook uitgelokt door buitenlandse machten. Die heeft vijftien jaar geduurd. Laat ons hopen dat de vredesonderhandelingen niet worden gebruikt om tijd te rekken en hier intussen de boel verder af te breken in Syrië.

Alvast de groeten hier vanuit Deir Mar Yacub aan allen daar in België en Nederland. Dank voor jullie vele steun.

Vrede met u allen.

.

???????????????????????????????

Oorlogsschade aan Deir Mar Yacub.

.

mar yacub schade-2

Oorlogsschade aan Deir Mar Yacub.

.

mar yacub schade1

Oorlogsschade aan Deir Mar Yacub.

.

Priester Daniël Maes.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: