Nieuws

Wie hebben de VS aangewezen als politieman van de wereld?


BfDefACCEAAmxIX

De Amerikaanse politie aan het werk in New York na de melding van een verdacht pakje.

SILVIA CATTORI – 14 januari 2014 – Het feit dat de Verenigde Staten (VS) al langere tijd andere naties op een denigrerende en onverantwoordelijke wijze behandelen en zich laten inmengen met de interne aangelegenheden van andere landen is een bron van frustratie voor velen, ook al durven de meeste politici geen kritiek te uiten over het arrogante gedrag van Washington.

De VS als een nieuw-ontstane politieke staat communiceren met andere staten alsof die staten aan haar ondergeschikt zijn en van minder belang zijn. De mensen die de verschillende kamers in het Witte Huis gebruiken denken dat de ze de wereld bezitten en dat ze het recht hebben om minachtend te kijken naar andere naties.

De lange geschiedenis van de VS met militaire interventies, oorlogen, staatsgrepen, geheime operaties en economische sancties leidde tot bestaansonzekerheid van vele mensen en heeft duizenden levens vernietigd. Deze geschiedenis toont aan dat de VS niet alleen de ambitie hebben om voor vrijheid te strijden, maar het is tevens uitgegroeid tot een schurkenstaat. Ondanks de kritiek en bezwaren van de mensen wordt er nog steeds het keizerlijke en koloniale beleid gevoerd.

Door de 20ste eeuw heen zijn de VS intensief bezig geweest met het destabiliseren van de landen waarmee ze het niet goed kon vinden of de landen die mogelijk gevaar zouden kunnen vormen voor het Amerikaanse militair-industrieel complex.

Belangrijke regime-veranderende projecten die op gang werden gezet door de VS zijn de Syrische staatsgreep van 1949, de Guatemalteekse staatsgreep in 1954, de Braziliaanse staatsgreep in 1964 en Griekse staatsgreep in 1967. Niet te vergeten de Iraanse staatsgreep in 1953, waarbij de democratisch gekozen regering omver werd geworpen.

De belangrijkste regimeverandering die bevordert werd door de VS, is wellicht de staatsgreep in Chili in 1973. Het Amerikaanse plan werd gevoerd door middel van geheime acties die de afgelopen decennia hebben plaats gevonden, zonder dat de Amerikanen toevlucht namen tot militair geweld. Door de enscenering van staatsgrepen hebben de VS laten zien hoe schandelijk en verachtelijk haar buitenlandse politiek is.

Nadat Salvador Allende de presidentsverkiezingen in 1970 had gewonnen, werd hij uit de macht verwijderd wegens de angst voor de groep van linkse sentimenten en de versterking van de socialisten. Later werden nieuwe verkiezingen gehouden waarin Allende geen kandidaat meer was.

Militaire coups waren niet de enige instrumenten die de VS gebruikten om haar tegenstanders te intimideren en te beïnvloeden. Het interessante punt is dat deze ‘tegenstanders’ de VS of haar nationale veiligheid nooit direct hebben bedreigd. De enige reden waarom de VS zich zo gedragen is te verklaren vanuit haar ideologie ofwel wereldbeeld. De VS tormenteren ieder die anders denkt en dat kan niet anders geïnterpreteerd worden dan regelrechte dictatuur.

Kourosh Ziabari.
8 januari 2014.

Voor het volledige artikel zie: Silvia Cattori.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: