Nieuws

Syrische oppositiegroepen falen om de gevangenis van Aleppo in te nemen


BgBtdoVCYAElbxc

Na een aanval door terroristen is de centrale gevangenis van Aleppo en de omgeving nog steeds onder controle van de Syrische autoriteiten. Boven de gevangenis blijft de Syrische nationale vlag gehesen.

AL-MONITOR – 7 februari 2014 – In tegenstelling tot de berichten in de media over een inbezitname van de centrale gevangenis van Aleppo door rebellen van het Islamitisch Front en Jabhat al-Nusra, die het begin van een strijd verklaarden om de ‘gevangenen te bevrijden’, meldde een bron uit de gevangenis aan As-Safir dat de aanval op de gevangenis wellicht de zwaarste tot nu toe was, maar dat de gevangenis niet is gevallen.

De bron zei dat de gevangenis werd aangevallen langs drie kanten. Het begon toen een vrachtwagen met een lading van meer dan twintig ton aan explosieven en bestuurd door een zelfmoordterrorist probeerde de gevangenis te benaderen. Bewakers van de gevangenis zagen de truck aankomen en raakten het met RPG-raketten. De truck ontplofte ongeveer honderd meter van de gevangenisdeur. “De intensiteit van de explosie vernietigde het hoofdkwartier van de bewakingseenheid, doodde twee officieren en verwondde 10 teamleden,” zei de bron.

De bron voegt eraan toe: “Na de ontploffing van de vrachtwagen was er een gewelddadige aanval door drie tanks die met ongeveer 15 raketten schoten op de eerste en tweede gevangenistorens. Daarbij werden vijf gevangenen gedood en raakten er tien gewond. In combinatie met de tankaanval, openden aanvallers het vuur met zware machinegeweren op de gevangenis uit zes verschillende hoeken, wat tot ernstige schade aan de gevangenis leidde.​​”

Ongeveer twee uur na het begin van de strijd, die om ongeveer tien uur ’s morgens begon, slaagden rebellen er in om dicht bij de ingang gevangenis te komen, waar hevige gevechten plaatsvonden. De bron legt uit: “Daarna kwamen gevechtsvliegtuigen tussenbeide en richten hun aanval op de achterste lijnen van de aanvallers, terwijl de beveiligingsmensen van de gevangenis de aanval van binnenuit aangingen en de [aanvallers] in de tang kregen, de gewelddadige botsingen duurden tot 16 uur. Daarna trokken de aanvallers zich terug en stopten de aanval.”

Van de kant van de aanvallers, kondigde een jihadistische document de dood aan van Saifullah al-Chichani, die de eenheid leidde die de gevangenis bestormde. Het aantal doden en gewonden onder de aanvallers is nog niet precies bekend.

Een andere leider in de aanval op de gevangenis van Aleppo was Muslim al-Chichani, de emir van de groepering Junud al-Sham, die volledig uit Tsjetsjenen bestaat en is gevestigd in het noorden van het platteland van Lattakia. Muslim al-Chichani wordt beschouwd als een van de meest prominente militaire geesten onder de leiders van de islamistische brigades vanwege zijn ervaringen in zowel Afghanistan als de Kaukasus.

Saifullah al-Chichani, wiens echte naam Rislan Mashalikashvili is, vocht in Tsjetsjenië, waar hij gewond raakte. Hij verliet Tsjetsjenië om behandeld te worden, maar kon niet meer terug. Hij dacht er aan naar Irak te gaan, maar kon geen manier vinden om dat te doen. Dus ging hij in 2005 naar Afghanistan, waar hij tegen Amerikaanse troepen vocht en een tijdje in de regio Kabylië bleef.

Toen de crisis in Syrië begon, besloot hij naar Syrië te gaan en bij te dragen aan de oprichting van een islamitisch kalifaat. In Syrië leidde hij het ​​leger van het Kalifaat die uit ongeveer 500 Tsjetsjeense strijders bestond. Aan het einde van 2013 beloofde Saifullah trouw aan Jabhat al-Nusra en verklaarde dat hij en al zijn strijders en wapens toetraden bij deze groep. Hij nam deel aan vele veldslagen in Syrië. De belangrijkste daarvan was de strijd om de wijk Sheikh Said van Aleppo en de slag om de controle over het al-Kindi ziekenhuis. Het is opvallend dat Saifullah een goede vriend was van Dokka Oemarov, de emir van het Kaukasus emiraat.

Nadat de aanval op de gevangenis was beëindigd, vuurde het Syrische nationale leger (SNL) artillerie rondes naar het gebied waar terugtrekkende schutters zich concentreerden. Volgens de zelfde bron kan daardoor het aantal slachtoffers zijn toegenomen.

De meeste media hebben het nieuws van de val van de centrale gevangenis van Aleppo opgepikt, terwijl ‘activisten’ zelfs nog verder gingen en spraken over de transfer van de gevangenen uit de gevangenis en het leegmaken van de gevangenis. Maar de bron ontkende dat en beweerde dat de media ofwel niet wist wat er gebeurde op het slagveld of dat ze probeerden om strijders van andere slagvelden te mobiliseren.

Het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten zei in een verklaring dat ‘de aanvallers 80 % van de controle overnamen van de centrale gevangenis van Aleppo en honderden gevangenen konden bevrijden’.

Dit is niet de eerste keer dat de media worden ‘misleid’ met betrekking tot de gevangenis van Aleppo, die ongeveer zeven kilometer ten noorden van de stad Aleppo ligt en waar de Syrische vlag gehesen is. In november vorig jaar postte het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten een verhaal over de val van de gevangenis, eraan toevoegend dat Jabhat al-Nusra en rebellen van het Islamitisch Front er in waren geslaagd om de gevangenis binnen te dringen. Het verhaal bleek echter niet te kloppen.

In de centrale gevangenis van Aleppo, die werd gebouwd in de jaren 1960, zijn ongeveer 3.500 gevangenen ondergebracht na de 700 gevangenen die onder begeleiding van de  Syrische Rode Halve Maan de gevangenis hebben verlaten. De gevangenis telt ongeveer honderd vrouwen en met hen tien kinderen, waarvan sommigen geboren in de gevangenis. De gevangenis heeft ook 370 zogenaamde delinquent gevangenen in de leeftijd tussen 15 en 18 jaar. De gevangenis telt ook ongeveer 80 islamitische politieke gevangenen; vele jaren geleden gearresteerd.

In een verklaring van de islamitische groeperingen ‘lanceerden zij een militaire campagne tegen de Syrische troepen in Aleppo’. Het Islamitisch Front en Jabhat al-Nusra kondigden de lancering van de strijd in Aleppo aan en riepen ‘alle aanwezigen in de buitenposten naar de strijd in Aleppo te trekken of zij zullen ter verantwoording worden geroepen en ondervraagd. … [We vragen] onze mensen in de bezette gebieden [gebieden gecontroleerd door de Syrische troepen] om uit de buurt van de checkpoints en het militaire hoofdkwartier van de Rafidi [Alawieten] milities te blijven omdat we binnen 24 uur zullen aanvallen.”

Bron: Al-Monitor.

.

Bf1Fo9JCAAA1kuG

De vrachtwagen met twintig ton aan explosieven die volgens de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra werd ingezet bij de aanval op de centrale gevangenis van Aleppo.

.

BfzW5yzCIAAgaRF

De strijd om de controle over de centrale gevangenis van Aleppo werd een nederlaag voor de rebellen.

.

BfzcOUBCEAEiIOh

De Syrische autoriteiten behielden de controle over de centrale gevangenis van Aleppo, terwijl de aanvoerder van de rebellen, Saif al-Islam al-Chechani, definitief werd uitgeschakeld.

.

Bf06ZVyCEAIDE3x

De Syrische luchtmacht kon honderd terroristen van Jabhat al-Nusra doden nabij de centrale gevangenis van Aleppo.

.

Bf-lti4CIAA2NVr

Uitgeschakelde terroristen van Ahrar al-Sham en Jabhat al-Nusra nabij de centrale gevangenis van Aleppo.

.

Bf3CwC6IUAAnYvm

Soldaat Amaa Mohhamed Abass van het Syrische nationale leger (SNL) werd gedood bij het verdedigen van de centrale gevangenis van Aleppo.

.

Bf4nN70CMAA3nQt

Mohamad en Abd al-Aziz Mahdy, beiden dertien jaar oud, werden gedood toen rebellen al-Zahraa in Aleppo bestookten op 6 februari 2014.

.

Bf7uB4gCIAAc920

Een jonge Syriër draagt zijn gewond broertje nadat zogenaamde ‘tonbommen’ op hun wijk in Aleppo terechtkwamen, aldus tegenstanders van de Syrische regering. De Syrische luchtmacht zet tonbommen in tegen schuilplaatsen van rebellen en terroristen. Door acties van de Syrische luchtmacht tegen rebellen en terroristen kwamen ongewild ook al vele burgers om het leven.

.

BfwHbn8CMAABtrO

Een jongen die naar de moskee ging in Aleppo om te studeren met andere kinderen. Hij werd het slachtoffer van een tonbom van de Syrische luchtmacht, aldus tegenstanders van de Syrische regering.

.

BgDYY0_CMAA5qgJ

Inwoners van een wijk in Aleppo kijken naar de lucht terwijl tonbommen door de Syrische luchtmacht worden afgeworpen op schuilplaatsen van rebellen in de regio Aleppo.

.

BgDrkTJCIAA6HwB

Een straat in Karam al-Tarab in Aleppo.

.

BftTgfVCMAAGcwh

Inwoners van Aleppo onthullen een foto van president Bashar al-Assad om duidelijk te maken dat hij volgens hen de geschikte man is om op dit ogenblik het land te leiden en de strijd te voeren tegen overwegend buitenlandse terroristen en huurlingen.

.

Terroristen doden 42 vrouwen, kinderen en ouderen in Maan in Hama

.

Ahrar al-Sham en andere rebellengroeperingen namen op 9 februari 2014 bezit van de stad Maan in de provincie Hama. (video 1)

.

Ahrar al-Sham en andere rebellengroeperingen namen op 9 februari 2014 bezit van de stad Maan in de provincie Hama. (video 2)

.

1723332_1441236376112953_751363393_n

Een namenlijst van twintig personen van de 42 die door terroristen van het al-Nusra front werden gedood op 9 februari 2014 in dorpen in de regio van Maan in de Syrische provincie Hama.

.

BgCI_3hCMAEVQeE

Ahrar al-Sham en andere rebellengroeperingen namen op 9 februari 2014 bezit van Maan in de provincie Hama. In deze stad wonen overwegend alawieten.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: