Nieuws

Qara – Schade aan Syrisch klooster beperkt –Leger lijkt zeker van zege


daniel-maes

Daniël Maes (75 jaar), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

WILLY VAN DAMME’S BLOG – 7 februari 2014 – De schade die het klooster van de Heilige Jacobus de Verminkte (Deir Mar Yakub) in het Syrische stadje Qara als gevolg van de recente gevechten opliep valt al bij al nog erg mee. Het klooster ligt op een vijf kilometer ten westen van Qara in de richting van het Qalamoen gebergte. Het is een der oudste nog bestaande christelijke kloosters ter wereld en werd opgericht in de zesde eeuw.

Inval vanuit Libanon

Lang was het een ruïne maar mede onder impuls van de Palestijnse zuster Agnes Mariam werd het vanaf 1994 terug heropgebouwd (1). Wat bijna acht jaar werk vergde. Het is in veel opzichten een prachtig staaltje van cultuurhistorisch erfgoed dat men met vrij primitieve en beperkte middelen in al zijn glorie wist te herstellen.

Foto: The Roman tower of Mar Yacub

Het klooster van de heilige Jacobus de Verminkte (Deir Mar Yakub) was tot 1994 een ruïne en is sindsdien geheel heropgebouwd. Het is een uitzonderlijk mooi stukje van gered cultureel erfgoed en een van de duizend-en-een cultuurhistorische schatten die dit veelzijdige land te bieden heeft.

Vanaf midden 2012 toen vele duizenden door het westen bewapende jihadisten Syrië binnenvielen was het gebied grotendeels in handen van de rebellen gevallen. Hier in deze regio kwamen de meeste extremisten vanuit het nabije Libanon, geholpen door de clan van de vroegere premier Rafik Hariri.

Deze later vermoorde politicus had ook de Saoedische nationaliteit en dankt zijn zakelijk imperium aan allerlei bouwprojecten in dat salafistisch koninkrijk. Hij was ook de drijvende kracht achter de wederopbouw van het land. Iets dat zijn conglomeraat flink opbracht. Het zit nu in zware financiële moeilijkheden.

Vorig jaar ging het Syrisch leger hier echter in het tegenoffensief en werden zowat alle steden in het grensgebied met Libanon bevrijd van deze jihadisten. Alleen nog Yabroed, de hoofdplaats van de regio, en het oude christelijke stadje Maaloula – men spreekt er nog Aramees, de oude taal van Christus en zijn volgelingen – blijven nog over. Alhoewel ook in Maaloula de jihadisten terrein verliezen.

Beperkte schade

Om Qara werd enkele dagen gevochten maar de overmacht van het leger was te groot en verplichte de jihadisten om terug te plooien tot in Yabroed. De schade aan het eeuwenoude klooster Deir Mar Yakub valt dus goed mee. Zo liepen een dak alsmede een deur samen met een der ingangen schade op. Verder hield een kloosterzuster er lichte verwondingen aan het hoofd aan over.

De schade aan een der daken van het veroorzaakt door de gevechten in de buurt.

Ook in het stadje blijkt de schade volgens lokale bronnen beperkt te zijn. Hard lijken de rebellen niet om het bezit van Qara gevochten te hebben. Toch ligt de vuurlinie in Yabroed maar op een 10 kilometer zodat verdere schade aan dit stadje zeker niet is uitgesloten.

Sindsdien herstelde men in de stad ook al de telefoonverbindingen maar blijft het internet voorlopig nog onderbroken. Het belangrijkste is echter dat de heropbouw van het stadje nu eindelijk van start kan gaan.

Doodgezwegen

In het klooster verblijft al enkele jaren de Belgische norbertijn Daniel Maes, een man met een enorme energie die ooit droomde hier een opleiding voor priesters te kunnen starten en van het klooster een interreligieus ontmoetingscentrum zoals in Taizé te maken.

Maar dan kwamen de plannen van de VS en de inval van die jihadisten. Het resultaat was dat het klooster de voorbije twee jaar vooral dienst deed als opvangcentrum voor de vele vluchtelingen uit de regio.

Daniel Maes wordt op een rare uitzondering na door de Belgische pers al drie jaar lang geheel doodgezwegen. Dit terwijl dit juist het type verhaal kan opleveren waar kranten normaal voor zouden staan te springen.

mar yacub schade

Deze kapotte deur van het klooster sneuvelde in de gevechten en dient duidelijk vervangen.

Zelfs Kerk en Leven, het blad van de Belgische bisschoppen, zwijgt maar gaf wel ruimte aan de Italiaanse jezuïet Paolo dall’ Oglio, een dissidente pater die door zijn Syrische bisschop uit het bisdom was gezet. Deze steunde de jihadistische rebellie maar verdween medio vorig jaar in de stad Raqqa waar hij tussen die jihadistische groepen wou onderhandelen. Het vermoeden is dat een ervan hem om het leven bracht.

Grote vooruitgang

Geleidelijk aan wordt het net rond die jihadisten steeds nauwer aangetrokken. Zo isoleerde het leger grotendeels de stad Yabroed en lijkt de bevrijding van de meer noordelijker gelegen omgeving rond de historische Kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers dichterbij de komen. Wat betekent dat de grens met Libanon nu grotendeels terug onder Syrische controle is.

Ook elders verloopt de strijd in het voordeel van Bashar al Assad. Zo werd vorige week de internationale luchthaven van Aleppo terug heropend nadat de omgeving daar ook van jihadisten werd gezuiverd.

Verder maakte dat leger ook zowel ten westen, noorden als ten oosten van Aleppo grote vooruitgang. Zover zelfs dat de Franse krant Le Figaro het vorige maandag had over een tangbeweging om de verzetshaarden daar in Aleppo te omsingelen.

Zelfs in de oostelijke provinciehoofdstad Raqqa maakt het leger op dit ogenblik vorderingen. Deze aan de Eufraat gelegen stad werd in 2012 op mysterieuze wijze op enkele uren tijd praktisch geheel veroverd door die jihadisten. Van enig verzet door het leger bleek bijna geen sprake en de verantwoordelijke officieren lijken sindsdien naar het buitenland gevlucht en daar zo te zien verdwenen. Gevallen voor het vele westerse geld?

De schade aan deze kloosteringang lijkt eveneens erg mee te vallen.

Alleen de militaire basis van divisie 17 aan de rand van de stad bleef in handen van het leger. In Raqqa werd ondertussen tussen allerhande jihadistengroepen hevig gevochten voor de controle over dit belangrijk landbouwcentrum.

Feesten, muziek en roken verboden

Die strijd werd gewonnen door de zeer extreme Islamitische Staat van Irak en Sham (ISIS) die niet alleen muziek en feesten maar zelfs roken verbood. Vrouwen dienden er ook allemaal de Saoedische nikab te dragen en diegenen die niet voldoende baden en naar de moskee gingen werden zwaar gestraft.

Opstanden van de bevolking daartegen en vormen van andere religies of niet-extreme vormen van islam werden brutaal onderdrukt. En uiteraard werden kerken en andere gebouwen gelieerd aan andere religies of tolerante vormen van de islam vernield.

Tussen die groepen is nu terug een hevige strijd losgebarsten waarbij ISIS opnieuw de overhand lijkt te halen maar wel sterk verzwakt is. Volgens berichten heeft het leger nu per helikopter versterkingen aangevoerd naar die Basis 17 en is een omvangrijke colonne van het Syrische leger op weg vanuit de stad Homs naar Raqqa. Ook werd het nabije vliegveld van Tabqa terug opengesteld voor militair verkeer.

Op veel plaatsen zijn er op dit ogenblik trouwens lokale staakt-het-vuren met omsingelde rebellengroepen in plaatsen als Moadamiyah, Yarmouk, Homs en Barzeh. Veel gevochten lijkt er in de buurt van Damascus niet meer te worden.

Twee maanden geleden poogde een groep jihadisten hun omsingelde kameraden in de binnenstad van Homs nog te ontzetten maar dat mislukte en eindigde in een debacle met tientallen gedode rebellen. Vandaar de oproep in onze media om hen om ‘humanitaire’ reden te laten bevoorraden.

Wel leverde de VS recentelijk naar bronnen stelden een 600 ton wapens en ander materiaal aan de rebellen hebben gegeven. Wat rebellen toegeven. Maar dat lijkt onvoldoende om het tij te keren. Van deserties in het Syrische leger is er bijvoorbeeld al lang geen sprake meer. En deze deserties waren trouwens steeds vrij beperkt tot individuele soldaten en officieren.

Dit leger heeft zich de voorbije drie jaar ook goed weten om te vormen van een klassiek staand leger klaar om een Israëlische invasie te weerstaan tot een dat in staat is om een stadsguerrilla te voeren.

En met steun van een serie landen als Iran, Irak, Rusland en China en militaire hulp van de Libanese groep Hezbollah lijkt het Syrische leger de zege binnen handbereik te hebben. Een groot verschil met de periode van midden 2012 toen de VS al droomde het hoofd van Assad te zien vallen. Ook Jorn De Cock, correspondent voor de regio van De Standaard, klonk toen op de VRT in diezelfde zin.

Veel zegebulletins laten die echter niet meer weerklinken. Typerend was de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moeallem die verklaarde een geheim gesprek in de Zwitserse stad Montreux met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry te hebben geweigerd. Eerst moest, aldus Moeallem, Kerry zich verontschuldigen voor zijn tijdens de vredesconferentie in Montreux geuite kritiek op Assad.

De VS ontkende wel een dergelijk voorstel te hebben gedaan maar er zijn aanwijzingen dat het verhaal van Moeallem klopt. Maar het publiek maken van deze geheime avances en de harde eis aan Washington toont dat men in Damascus vrij zeker is over de voor hen goede afloop van deze oorlog. Anders had men dit nooit publiek gemaakt en daarbij dan nog eens eisen gaan stellen.

Typerend voor de gewijzigde situatie is de recente verklaring van James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, die voor de Commissie Inlichtingendiensten van de Amerikaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers verscheen en daar ronduit stelde dat Assad nog heel lang aan de macht zal blijven.

Bron: Willy Van Damme’s Blog.

Willy Van Damme

1) Een promotiefilmpje over die wederopbouw is te vinden op deze Indische website. Na 44 seconden kun je een groep kinderen zien waarvan er een een t-shirt met reclame voor Duvel draagt. http://www.firstpost.com/topic/place/syria-presentation-ruins-monastery-st-james-syria-mar-yakub-video-Q7pr45LFiks-15-1.html.

Het klooster beschikt ook over een Facebookpagina: https://www.facebook.com/pages/Monastery-of-Mar-Yakub-St-James-Syria/416458778418179

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: