Nieuws

De onzichtbare strijd tussen al-Nusra en ISIS


aaa

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

Opiniestuk door Chessy

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 20 februari 2014 – Volgens belangrijke commandanten die met de scepter zwaaien binnen de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra is er een intense ideologische strijd gaande tussen al-Qaida en de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS), die zich niet alleen beperkt tot woorden. Al-Nusra hekelt de houding van ISIS jegens de Syrische bevolking en de overige strijdende groepen en lijkt zich steeds meer aan de kant van het Vrije Syrische Leger (VSL) te scharen.

Al-Nusra verwerpt het geweld van ISIS

Uit diverse mededelingen door de leiding van al-Qaida en dochterfiliaal al-Nusra blijkt dat het al-Nusra front op het punt staat om de oorlog te verklaren aan ISIS. Dit is het regelrechte gevolg van de uitspraken van de leider van al-Qaida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri. Daarbij drong hij bij de leiding van ISIS erop aan dat zij zich zouden ontbinden en zich voegen bij al-Qaida. Hij beveelde ISIS dat zij onder het bevel moesten staan van al-Qaida en alleen mochten strijden onder haar vlag. Alleen had de leiding van ISIS lak aan de bevelen van de terreurorganisatie al-Qaida. Als gevolg van de vele executies die ISIS uitvoerde, hebben diverse commandanten van al-Nusra het vuur geopend op ISIS, openlijk hun ongenoegen geuit en de barbaarse handelingen van deze organisatie verworpen. Zij vinden dat ISIS het jihadistische karakter van de strijd in Syrië vermoordt door haar onberekenbare acties. Binnen de wandelgangen van al-Nusra horen we steeds meer geluiden dat zij de dominante houding van ISIS niet langer dulden.

Van bondgenoten naar rivalen

Er was pas sprake van een conflict nadat ISIS-topman Abu Bakr al-Bagdadi de bevelen van de leiding van al-Qaida naast zich neer begon te leggen. Zo stichtte hij zonder toestemming van terreurleider Ayman al-Zawahiri een onafhankelijk ‘kalifaat’ in Irak en breidde dit nadien zonder goedkeuring uit tot de Syrische republiek.

Al-Qaida eist de ontbinding van ISIS

Dat al-Qaida de ontbinding eist van ISIS, blijkt uit de diverse door al-Qaida vrijgegeven opnames van haar leider Ayman al-Zawahiri, waarin hij zijn ongenoegen uitsprak over de gemaakte keuzes van ISIS. Ook berispt hij de leider van al-Nusra, al-Jowlani voor zijn passieve houding jegens ISIS. Hij zegt verder ook dat al-Qaida wil dat Abu Bakr al-Bagdadi – de leider van ISIS – nog voor een jaar aanblijft als de leider van het kalifaat in Irak. Daarna zouden de leden van de ‘Veiligheidsraad van het islamitisch kalifaat’ een spoedberaad moeten houden over een verder aanblijven. Ook beveelt Ayman al-Zawahiri ISIS en al-Nusra om zich niet negatief over elkaar uit te laten. Hij waarschuwt ISIS dat elke daad van vijandelijkheden jegens al-Nusra zware gevolgen zal hebben. (VIDEO)

Wat staat ons nu te wachten?

Wellicht zullen we binnen zeer korte termijn verrast worden door verkondiging dat al-Nusra zich zal samenvoegen met het VSL. Binnen diverse radicale groepen en binnen al-Nusra specifiek wordt de oproep om ISIS militair te bestrijden steeds luider. Volgens hen is ISIS ‘radicaal en gewelddadig’ en als je door al-Qaida zo wordt bestempeld, dan is er iets fout. Op diverse jihadistische websites en blogs wordt nu openlijk gevraagd aan al-Qaida om de oorlog te verklaren aan ISIS, aldus een bekende commandant van al-Nusra. Als dit conflict niet tijdig wordt opgelost, kan dat volgens hem leiden tot de splitsing van al-Nusra. Abu Mohammed al-Jowlani probeert er volgens hem tevergeefs alles aan te doen om een confrontatie met ISIS te vermijden. Alleen ziet het er naar uit dat al-Qaida binnen zeer korte termijn de oorlog zal gaan verklaren aan ISIS. Als dat zou gebeuren, dan zullen bijna alle Belgische strijders – die nu vechten voor ISIS – een belangrijke keuze moeten maken. Dood gaan in Syrië of Vlaamse friet eten in België.

.

001

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

.

002

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

.

003

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

.

004

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

.

005

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

.

006

De Belgische terrorist Abu Abda Lilah Guitone.

.

007

Een graf voor een gedode rebel.

.

Chessy.

Reacties

Een gedachte over “De onzichtbare strijd tussen al-Nusra en ISIS

  1. Dit is op oogenhand herblogd.

    Geplaatst door oogenhand | 21 februari 2014, 09:39

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: