Nieuws

Bahar Kimyongür: de vervolgde journalist


jpg_bahar-kib3d3-39da1

Bahar Kimyongür. ( Foto: http://www.michelcollon.info )

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 21 februari 2013 – De Belgische journalist Bahar Kimyongür werd op 21 november jl. gearresteerd in Italië op basis van een internationaal aanhoudingsmandaat, uitgevaardigd door de Turkse regering van premier Erdogan. Dit zonder enige wettelijke grond. Ondertussen wacht hij af. Ofwel stelt de Italiaanse justitie hem buiten iedere vervolging, ofwel levert ze hem uit aan Turkije waar hem een gevangenisstraf van 22 jaar te wachten staat.

Bahar is een Belg van Turkse origine. Naast docent kunstgeschiedenis en archeologie aan de Vrije Universiteit van Brussel, is hij voorzitter van de Brusselse tak van het Internationaal Instituut voor Vrede en Mensenrechten. Tevens is hij actief als journalist en de laatste jaren heeft hij zich meer en meer ontpopt als een ‘strever’ naar een meer objectieve berichtgeving omtrent de toestand in Syrië. Het is opmerkelijk dat Bahar de afgelopen jaren op vraag van Turkije al een paar keer gearresteerd is in Europa. Maar telkens heeft men hem moeten vrijlaten, wegens een totaal gebrek aan geldige rechtsgronden. Dit gebeurde al in België, in Nederland en afgelopen jaar nog in Spanje.

Wat is de reden van al die Turkse ijver? 

Turkije beschuldigt hem van lidmaatschap van de DHKP, een uiterst linkse Turkse politieke partij, die sedert ‘nine-eleven’ op de lijst van de ‘terroristische groeperingen’ staat. Bahar is nooit lid geweest van deze partij en heeft enkel ooit een communiqué van hen vertaald van het Turks naar het Frans. Maar hij is – en dit met een zeer goede kennis van zaken – heel kritisch voor het huidige Turkse bewind. Vandaar die hetze vanwege premier Erdogan, de nieuwe ‘sultan’. En het Westen gaat, althans voor een stuk, mee in het Turkse verhaal. Turkije is een NAVO-land en een belangrijke pion in de westerse Midden-Oostenpolitiek, vandaar…

Zorgwekkend is ook zeker het feit dat Interpol zich blijkbaar meer en meer laat leiden door politieke verzuchtingen van hun lidstaten, in dit geval Turkije. Arrestaties op basis van ideologische motieven, het komt meer en meer voor, ook in ons, o zo voorbeeldig ‘democratisch’ Europa.

Niet minder verontrustend is het quasi totale stilzwijgen over deze zaak in onze media. Dit terwijl ‘dissidenten’ in zeg maar Rusland of Cuba toch heel uitgebreid in het nieuws komen. Van selectiviteit gesproken! Hopelijk laat de Italiaanse justitie zich ook niet intimideren en komt Bahar spoedig vrij. En de Europese Unie zou op zijn minst Turkije ertoe moeten aanzetten om te stoppen met die ‘heksenjacht’ tegen één van zijn onderdanen.

Artikel geschreven door de Spaanse journalist Miguel Alvarez Peralta, directeur van de krant El Observador de Castilla-La Mancha. Uit het Frans samengevat en vertaald door Paul.  

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: