Nieuws

President Obama gaat verder met de oorlog in Syrië (VIDEO)


De Verenigde Staten (VS) voorzien meer agressie tegen Syrië. Ken Stone, van de Hamilton Coalition to Stop the War geeft nadere toelichting op Press TV.

.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 februari 2013 – Na het mislukken van de Genève-II conferentie, waarbij beide partijen zonder enig akkoord uit elkaar gingen, overheerst de militaire aanpak opnieuw alle diplomatieke initiatieven.

De Amerikaanse president Barack Obama liet volgens Al-Manar weten onmiddellijk nieuwe drukkingsmiddelen aan te wenden tegen de regering van president Assad in Syrië. Hij verklaarde dit aan koning Abdullah II van Jordanië. Met woorden blijft de Amerikaanse president een ‘diplomatieke oplossing’ nastreven. Evenwel verstaat Obama hieronder ‘verdere politieke, financiële en wapensteun aan de rebellen om tot een oplossing te komen die de Amerikaanse diplomatie in gedachten heeft’.

Amerikaanse dollars voor Jordanië

Buurland Jordanië, dat ruim 600.000 Syrische oorlogsvluchtelingen moet huisvesten, krijgt van de Amerikanen een lening van één miljard Amerikaanse dollar. Jaarlijks krijgt de Jordaanse regering van Washington ook 660 miljoen Amerikaanse dollar steun. Hiermee kopen de Amerikanen de goodwill af van Amman om het vredesakkoord met Israël strikt na te leven en de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten te steunen in ruil voor bescherming van het hasjemitisch koningshuis.

Saudische raketten voor Syrische rebellen

De Saudische regering, één van de belangrijkste bondgenoten van de Amerikanen in het Midden-Oosten, gaat meer geavanceerde wapens leveren aan takfiri groeperingen in Syrië. Het gaat om onder meer moderne raketlanceerders of Manpads om vliegtuigen neer te halen, aldus de Wall Street Journal. Chinese Manpads en Russische anti-tankwapens (Konkurs) zijn volgens een Arabische diplomaat en verschillende oppositiefiguren van Saudi-Arabië via loodsen in Jordanië en Turkije onderweg naar het front in Syrië.

Drie miljoen dollar

Rebellen die vechten in het zuiden van Syrië, nabij de Jordaanse grens, kregen intussen drie miljoen dollar van de Amerikaanse regering, aldus een veldcommandant aan Al-Manar. 10.000 rebellen van het Zuidelijk Front vechten daar om via de zuidelijke stad Daraa door te stoten naar de Syrische hoofdstad Damascus. In de Jordaanse hoofdstad Amman besloten Amerikaanse en Saudische inlichtingendiensten tijdens een ontmoeting om dit Zuidelijk Front te erkennen en te steunen om Damascus in te nemen.

Damascus tot Lattakia in regeringshanden

Intussen kon het Syrische nationale leger (SNL) ook Beit Sahm, Bibila en Yalda in de regio van Sayyeda Zainab op het platteland van Damascus binnendringen na een verzoeningsakkoord. Na straks drie jaar intensief vechten zullen het SNL, de nationale verdediging en sjiitische groeperingen een strook van Damascus tot Lattakia in handen krijgen. 60.000 burgers en 60.000 soldaten van het SNL zullen dan gestorven zijn als ook de laatste verzetshaarden onder regeringscontrole vallen. Het gaat vooral om de oude stad van Homs en Yabroud in Damascus, waar 207 terroristen van het Vrije Syrische Leger (VSL), Ahrar al-Sharameet en Jabhat al-Khara de voorbije dagen gedood werden.

60.000 burgers en 60.000 soldaten gedood

Het is een gigantische kostprijs om het grootste deel van Syrië opnieuw in handen te krijgen nadat in 2012 niemand durfde garanderen dat president Assad de week nadien nog aan de macht zou zijn. Met rebellen en terroristen die in het centrum van Damascus met honderden uit riolen kwamen gekropen en in juli 2012 de top van het Syrische veiligheidsapparaat opbliezen en de economische hoofdstad Aleppo in bezit namen. Eerste minister Riad Hijab en tientallen generaals liepen die dagen over naar de oppositie. Bomaanslagen terroriseerden het hele land, de historische souk van Aleppo werd in brand gestoken en een aanslag vond plaats tegen het militair hoofdkwartier in Damascus. De oppositiegroepering Nationale Coalitie werd erkend als de ‘legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk’ door het Westen.

Volk in opstand tegen rebellen en terroristen

In 2012 had het Syrische volk alle touwtjes in handen om de Baathpartij en de Syrische regering ten val te brengen. Maar de meerderheid van soennieten en andere bevolkingsgroepen kozen ervoor om de terreur niet te laten zegevieren en richtten de nationale verdediging op om het land te beschermen tegen buitenlandse huurlingen. In plaats van Damascus in te nemen, wat perfect haalbaar was in 2012, koos het volk om de terroristen – die gesteund worden door onder meer de Amerikaanse bondgenoten Turkije, Qatar en Saudi-Arabië – te verdrijven uit het centrum van Damascus. Een veiligheidsperimeter rond de hoofdstad werd alsmaar uitgebreid en twintig maanden na de aanslag op de Syrische veiligheidstop moeten de vijanden Damascus erkennen als een wettige gesprekspartner, die het grootste deel van Syrië stevig onder controle heeft.

De oorlog is nog niet afgelopen

De bevolking van Damascus, Homs, Hama, Tartous en Lattakia versloeg barbaarse terroristen, ook al is de dodentol bijzonder hoog onder burgers en jongens die naar het front gingen. Rebellencommandant Salim Idriss (VSL) werd ontslagen door zijn militaire vleugel en zou volgens geruchten zelfs een officieel visum gevraagd hebben voor Australië. Na drie jaar kunnen we zeggen dat het eerste deel van de oorlog tegen Syrië afgelopen is, maar nieuwe rebellenleiders, modernere wapens, meer petrodollars, nieuwe jihadisten en nieuwe propaganda en leugens zijn komende. De oorlog is nog niet afgelopen. De volgende harde kluif wordt de provincie Idlib, die voor 40 % in handen is van het SNL, 40 % in handen van het VSL en het Islamitisch Front en voor 20 % onder controle van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS).

Syrië maakte een einde aan de ‘Libanese burgeroorlog’

In 1978 dacht het Libanese volk dat de oorlog na drie jaar strijd bijna afgelopen was. De hel brak dat jaar pas echt los toen Israël – als wraak voor een Palestijnse aanval – het zuiden van Libanon binnenviel en overdroeg aan de door hen gesteunde christelijke Falange militie. Pas op 13 oktober 1990 kwam er een einde aan de door het buitenland geënsceneerde ‘Libanese burgeroorlog’ toen het Syrische leger het paleis van de Libanese waarnemende president en premier Michel Aoun bestormde en deze via de Franse ambassade naar Parijs vluchtte. De Syrische president Hafez al-Assad had voor de bestorming de goedkeuring gekregen van de Fransen en Amerikanen om zo een einde te maken aan een oorlog die naar schatting 150.000 doden en één miljoen vluchtelingen had gemaakt.

.

Rebellencommandant Salim Idriss (VSL) werd ontslagen door zijn militaire vleugel.

.

Press TV had een vraaggesprek met Mark Dankof, een politieke commentator uit San Antonio in de VS, over de situatie in Syrië.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: