Nieuws

Priester Daniël Maes: Genève-II


danic3abl-maes12111111111

Daniël Maes (75), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Beste vrienden,

De Syrische regering wil land en volk beschermen en eist dat eerst de terroristenbendes het land worden uitgezet.

De oppositie steunt de ontwrichtingen en eist, tegen alle internationale regels in, dat eerst hun overgangsregering de macht krijgt.

Resultaat: 0-0.

Zo hebben die zogenaamde vrienden van Syrië diplomatiek de weg naar vrede weer kunnen blokkeren. De oorlog gaat dus verder tot genoegen van de grote bazen van de wapenindustrie. En zelfs in Libanon.

In verschillende landen verkeren inmiddels massa’s mensen in de grootste nood, o.a. door erge natuurrampen, maar dit is voor vele wereldleiders geen echte zorg.

De ontwrichting van Syrië blijft een wereldprioriteit. Er zijn immense belangen mee verbonden.

En België heeft ondertussen met de wet op euthanasie voor minderjarigen ook weer een felicitatie binnengehaald van de hogepriesters van de nieuwe wereldorde.

Onze streek is strategisch van kapitaal belang. De zogenaamde vrienden van Syrië proberen alles om hier baas te worden. Als dit niet lukt, kunnen ze hun droom wel vergeten.

Wij hopen, bidden en verwachten dat Syrië ook hier zal standhouden. De vraag is: Tot welke prijs?

Zelf zitten wij nu in het oog van de storm, dus meestal rustig, maar regelmatig volgt er zo’n geweldige knal dat het gammele venstertje van mijn kamer openvliegt. Deze beschietingen zijn evenwel niet op ons gericht.

Wij blijven in veiligheid, hopen we. We hebben eten, regelmatig elektriciteit en water en we leven als één familie met moslims volgens de beste traditie van het Syrische volk. Van verschillende kanten komen hulpgoederen toe, die door een ploeg van hieruit aan behoeftige gezinnen wordt uitgedeeld in heel de streek.

De Zusters maken koordjes met gevlochten kruisjes alsook armbandjes met tien bolletjes als een mini-rozenkrans. Dit voor moslims die het willen. Voortdurend komen moslims me vragen hun kruisje te zegenen.

Tussen de pijn van de oorlog groeien bloemen van hoop, van geloof en liefde.

Van harte.

Priester Daniël Maes.

.

1397247_614772035253518_1455550610_o

Van links naar rechts: de pastoor van Qâra, Moeder Agnès-Mariam en priester Daniël Maes. (archieffoto)

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: