Nieuws

Al-Qaida Sheikh Abu Khalid al-Suri gedood


BhMudHWCUAAKM1u

Mustafa Setmariam Nasar, alias Sheikh Abu Khalid al-Suri, alias Abu Musab al-Suri, alias Mohammed Bahaiah, alias Abu Omair al-Shamy.

ISIS ontkent betrokkenheid moord, al-Nusra zweert wraak: de strijd is begonnen

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 24 februari 2014 – Sheikh Abu Khalid al-Suri, een commandant van de rebellen in Syrië en voormalig jihadist in Afghanistan en Irak tegen de Amerikanen, werd gedood bij een zelfmoordaanslag. Een bloedige foto van de zelfmoordterrorist, die Mustafa Setmariam Nasar – beter bekend als al-Suri – doodde, is te zien op sociale media.

Kind aan huis bij al-Qaida

Binnen de terreurgroepering al-Qaida vocht al-Suri samen met Osama bin Laden. Bin Laden werd op 1 mei 2011 opgevolgd door de Egyptische ideoloog van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. En ook deze voormalige topman van de Egyptische Islamitische Jihad behoorde tot de vriendenkring van Sheikh Abu Khalid al-Suri.

Vrijgelaten door Syrische president

Opmerkelijk is dat Abu Khalid al-Suri, alias Mohammed Bahaiah, in 2011 vrijkwam uit een Syrische gevangenis na een amnestieregeling van president Bashar al-Assad. Zijn vrijlating was een tegemoetkoming aan de Syrische oppositie. Al-Qaida trok zich van de amnestieregeling weinig aan en mobiliseerde nog massaler om terreurdaden en bloedbaden te veroorzaken in Syrië.

Gedood in hoofdkwartier Ahrar al-Sham

De terreurorganisatie ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van al-Suri, die met zes andere terroristen werd gedood. ISIS, een terreurgroepering die vooral in het oosten en noorden van Syrië actief is, ontkende evenwel elke betrokkenheid bij de moordaanslag.

Moordcommando

Een moordcommando zou zondag het hoofdkwartier van de salafistengroepering Ahrar al-Sham van al-Suri in de regio al-Halq in Aleppo binnengedrongen zijn. Zeker één – en mogelijk twee – van de indringers blies zich daarbij op. Het nieuws van de dood van Sheikh Abu Khalid al-Suri werd bevestigd door Khaled Abu Anas, de leider van Ahrar al-Sham en Akram al-Halabi, de leider van het Islamitisch Front, een verbond van zeven verschillende terreurgroeperingen in Syrië.

Bemiddelaar tussen ISIS en Jabhat al-Nusra

De dood van de commandant kan de rivaliteit tussen islamistische rebellen in Syrië verder doen oplaaien. Het was net al-Zawahiri die al-Suri enkele maanden geleden liet overbrengen van het front in Afghanistan naar Syrië om orde te scheppen in de interne strijd tussen islamitische rebellen. Onder meer het conflict tussen ISIS en Jabhat al-Nusra moest deze stroman van al-Zawahiri trachten op te lossen. Een conflict dat intussen al enkele duizenden terroristen heeft gedood bij interne gevechten in het noorden van Syrië.

Bij zijn bemiddelingsopdracht om strijdende partijen in Syrië te verzoenen, spaarde Sheikh al-Suri zijn kritiek op ISIS niet. Maar al-Suri was niemand die zijn mond hield en spaarde ook afkeuring op andere rebellengroeperingen niet. Kritiek, die hem nu fataal is geworden.

Wraak en meer bloedvergieten

Men kan er vanuit gaan dat de moord op terreurkopstuk al-Suri zal leiden tot wraak en nog meer bloedvergieten tussen rebellen onderling.

Bomaanslagen in Madrid

Al-Suri werd geboren in de Noord-Syrische stad Aleppo op 26 oktober 1958. Eind oktober 2005 werd hij opgepakt in de Pakistaanse stad Quetta en een maand later werd hij door de Pakistaanse veiligheidsdienst overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. Die leverden hem eind 2006 op hun beurt uit aan Syrië. Door een huwelijk beschikte al-Suri eveneens over de Spaanse nationaliteit. De Spaanse autoriteiten zochten deze terrorist eveneens wegens vermeende betrokkenheid bij de bomaanslagen tegen het El Descanso restaurant even buiten Madrid op 12 april 1985, waarbij achttien doden en 82 gewonden, waaronder elf Amerikanen, vielen. Ook bij de bomaanslagen op treinen in Madrid op 11 maart 2004, waarbij 191 doden vielen, zou men al-Suri willen spreken, evenwel als getuige.

Autobom

_73169500_f9359483-27af-4d18-986e-514400d19dc5

De plaats van de terreuraanslag van 23 februari 2014 in Atmeh. (Foto: BBC).

Zondag was er eveneens een aanslag met een autobom in de Noord-Syrische stad Atmeh, nabij de Turkse grens. Onduidelijk is nog steeds hoeveel personen bij de terreurdaad tegen een veldhospitaal in deze rebellenstad om het leven kwamen.

Vier doden in al-Hassake

Een bloedige foto was te zien op sociale media van de Libische terrorist van ISIS die zichzelf opblies in al-Hassake. Hierbij kwamen vier personen om het leven.

.

Lees meer over al-Qaida Sheikh Abu Khalid al-Suri: ‘Architect van de globale jihad’ ontsnapt aan de dood

Lees meer over de rebellenstrijd: De onzichtbare strijd tussen al-Nusra en ISIS

.

BhNZA59CEAADMQb

Sheikh Abu Khalid al-Suri (midden) met Hassan Abboud (rechts); de oprichters van de terreurorganisatie Ahrar al-Sham.

.

ABU-KHALED-AL-SURI-2

Sheikh Abu Khalid al-Suri (uiterst links) met naast hem Hassan Abboud, de leider van Ahrar al-Sham.

.

BhLsIPeIgAEj3gy

Sheikh Abu Khalid al-Suri (links) en Hassan Abboud (rechts).

.

BhLmhnwIMAAHJNq

Sheikh Abu Khalid al-Suri (links) en Hassan Abboud (rechts).

.

BgXL2adCIAAD6P0.jpg large

ISIS-leider Haji Bakr werd gedood bij interne gevechten tussen rebellen.

.

BhMY3jyCIAAatE4

De Belgische terrorist Abou Sara (echte naam Abdelmonaïm Lachiri) werd in januari 2014, bij het begin van de interne rebellenstrijd, gedood in Syrië. (Foto: Guy Van Vlierden)

.

BhLC4e5CMAEs3r5


Een leider van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS), gedood door rebellen.

.

BV01_N8IQAEagDH

Abd ar-Rahman Sharīf ar-Rājihī van ISIS werd gedood tijdens gevechten met de Koerdische Veiligheidscomités (YPG).

.

BO-uo38CEAA-uqD

Kamal Hamali, een commandant van het Vrije Syrische Leger (VSL), werd gedood door rebellen van ISIS.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: