Nieuws

Kansenpakket tegen radicalisering


ad-garage3

Opiniestuk door Malik Imran

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 24 februari 2014 – Volgens een bron in contact met de autoriteiten in Damascus beschikt de Syrische overheid op dit ogenblik over 28 namen van gedode Belgische jihadisten. Gezien het Westen haar ambassades sloot in Damascus en het land allerlei sancties oplegde, is er vanuit Syrië weinig bereidheid om meteen foto’s en gegevens over gedode en opgepakte westerse jihadisten publiekelijk vrij te geven. De contacten met westerse diplomaten verlopen dat ook stroef nu zij in Damascus aandringen op meer openheid over het lot van hun buitenlandse strijders in Syrië.

Topje van de ijsberg

Terwijl duizenden westerse jihadisten vechten of gevochten hebben in Syrië, waaronder ruim driehonderd Belgen, blijft het lot van velen onduidelijk. De 28 gedode Belgische jihadisten vormen slechts het topje van de ijsberg, aangezien vele jihadisten een anoniem massagraf krijgen nu ze bij bosjes vallen bij gevechten tussen rebellen onderling en militaire offensieven van het Syrische nationale leger (SNL).

Vernedering van het Westen

Het Westen had de vernedering in Damascus kunnen voorkomen door de diplomatieke banden intact te houden en de ambassades open. Na bijna drie jaar moeten ze schoorvoetende opnieuw diplomatieke missies sturen om te onderhandelen met de Syrische overheid over het lot van hun eigen onderdanen. En aangezien een overwinning door de rebellen en terroristen nog niet voor morgen is, gaan alsmaar meer westerse ambassades ook opnieuw open.

Kansenpakket

Met de duizenden Europese jihadisten moet het Westen toegeven dat het een boomerang van extremisme de lucht instuurde met het risico dat deze de eigen westerse samenleving schade gaat berokkenen. Wat immers met jihadisten die terugkeren?

Eén op vier zonder werk

Een kwart van de Europese jongeren heeft geen baan en in verschillende Europese landen bedraagt de jeugdwerkloosheid zelfs meer dan 40 procent.

Degelijk onderwijs en werkervaring

Daarom is het van essentieel belang om deze jongeren, die de toekomst uitmaken van Europa, een kansenpakket te geven met een aanbod. Na degelijk onderwijs, moet men hen ook kansen geven om bijvoorbeeld twee jaar werkervaring op te doen bij een werkgever. Zeker bij jongeren die de samenleving een rug dreigen toe te keren of met justitie te maken krijgen moet men hen onmiddellijk voor een duidelijke keuze stellen. Willen zij deel uitmaken van de samenleving en gerespecteerd worden, dan dienen ze de nodige scholing te volgen en krijgen ze de kans om werkervaring op te doen met zicht op een job. Maar blijven ze hardnekkig alle aangeboden kansen naast zich neerleggen, dan kan men hen enkel met een lik op stuk beleid ter verantwoording roepen.

Radicalisering bij kleine minderheid

Het is niet normaal te noemen dat één op vier jongeren geen job heeft in de Europese Unie. Deze grote werkloosheid leidt bij een deel van deze jongeren tot radicalisering. Een radicalisering door zich af te zetten van de maatschappij, zich schuldig te maken aan criminele daden en toe te treden tot extremistische en terroristische uitspattingen zoals het jihadisme en de terreurdaden in Syrië. Het is gelukkig slechts een bijzonder klein aantal van de jongeren in Europa, maar een onverantwoord risico door Europese jongeren geen kansenpakket en werk aan te bieden om radicalisering in welke richting dan ook te voorkomen. Jongeren moeten betrokken worden bij de maatschappij en dat doe je niet met GAS-boetes en allerlei pestwetten, maar door hen kansen te geven.

Nood een structurele dagindeling

Werken is een duidelijk heilzame methode om werkloze jongeren en jongeren die in contact kwamen met justitie op het rechte pad te houden. Iedereen die geen baantje of een nuttig tijdverdrijf heeft, gaat zich op den duur stierlijk vervelen. Jongeren hebben dan ook een structurele dagindeling nodig. Het is een compleet verkeerde politiek van Europa om die regels en structuren te laten overnemen door misdaadbendes of terreurgroeperingen die een godsdienst misbruiken om jonge kerels en meiden naar het front in Syrië te sturen. Als we al die jongeren zulk kansenpakket bieden, kunnen we als overheid onszelf niet verwijten dat de jeugd zich afzet tegen de maatschappij of nog erger kiest voor een leven in het teken van criminaliteit en terreur.

Als Europa niet dringend werk maakt van zo’n kansenpakket voor jongeren op opleiding en werkervaring, dan dreigen opnieuw miljoenen jongeren uit de boot te vallen. En onder hen zullen boefjes opnieuw uitgroeien tot criminelen en radicaliserende jongeren in het slechtste geval nieuwe jihadisten die straks in Syrië voor de aflossing van de wacht zorgen om de kelen van burgers en soldaten over te snijden.

Toekomstperspectieven

Het is een utopie dat we alle criminaliteit en terreur uit de wereld kunnen krijgen, maar door maximale toekomstperspectieven te bieden aan de jeugd kunnen we wel een betere samenleving krijgen en de meeste van deze jongeren verhinderen om te radicaliseren tot een vijandige omgeving voor onszelf.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: