Nieuws

Yabroud: traag, maar kritisch offensief tegen terroristen


000_nic6296455

Artillerie van het Syrische nationale leger (SNL) krijgt de steun van artillerie met raketten van de Libanese verzetsbeweging Hezbollah. (Foto: AFP/Sam Skaine)

Officiële media blijven de lippen op elkaar houden, terwijl de lokale versterking wordt opgetrommeld

NOW – 21 februari 2014 – Ongeveer 15 kilometer van de Libanese grens wordt het nieuwste militaire offensief door het Syrische nationale leger (SNL) met expliciete hulp van Hezbollah gestart. Yabroud, een rebellenstad op het platteland in de Syrische provincie Damascus, wordt geteisterd door luchtaanvallen en artillerie van het SNL in een poging om de oppositiestrijders te verdrijven uit het gebied. Net zoals in Quseir, levert de Libanese sjiitische verzetsbeweging Hezbollah aanzienlijke steun aan het SNL in een poging om het grensgebied te beveiligen.

Yabroud ligt langs de belangrijkste snelweg M5 en verbindt Damascus met Homs en loopt dan verder naar de kustgebieden van Lattakia en Tartous, waar alawieten een meerderheid vormen. Experts zeggen dat de controle van de snelweg van cruciaal belang is voor het Syrische bestuur voor aanvoerroutes naar en van de hoofdstad en dat strijders die samen vechten met de overheid, zoals Hezbollah en de nationale verdediging, de militaire doelen van het bewind steunen. Maar explosies in sjiitische gebieden in Libanon vormen steeds meer een bedreiging voor de partij, die nu zijn eigen redenen heeft voor het beveiligen van Yabroud.

“Een belangrijke aanleiding voor Hezbollah is dat sommige van de autobommen, die tot ontploffing worden gebracht in (overwegend) sjiitische buurten in Libanon, worden vervaardigd in Yabroud en over de grens gesmokkeld”, zegt Nicholas Blanford, een onderzoeker van Hezbollah en auteur van ‘Strijders van God: Hezbollah – Dertig jaar strijd tegen Israël’. “Er is door deze bomaanslagen een dringende noodzaak om te proberen de grens ten oosten van de Libanese soennitische stad Arsal af te sluiten. “Zodra dat grensgebied is beveiligd,” zei Blanford, “zal Arsal in Libanon niet langer een kanaal voor rebellen of explosieven zijn; een geruststelling voor Hezbollah.” Een bron dicht bij Hezbollah vertelde het Franse persagentschap AFP ook dat het SNL Yabroud zeer binnenkort zal innemen, evenals het bergachtige gebied in de aanloop naar Arsal.

Het offensief van Yabroud maakt deel uit van de grotere militaire operatie om het gebied van Qalamoun, een breed en heuvelachtig gebied ten noordoosten van Damascus, in te nemen. Het is Hezbollah’s meest high-profile offensief sinds de betrokkenheid vorig jaar bij de strijd om Quseir, een andere Syrische grensstad die het SNL met Hezbollah publiekelijk herwon afgelopen juni. De militaire strategie van de partij verschilt deze keer echter sterk van de snelle aanval die het tot de overwinning in Quseir bracht. “Qalamoun noodzaakt een langzaam, methodisch proces van het geleidelijk heroveren van terrein en niet een vlucht naar voren,” zei Blanford.

Phillip Smyth, onderzoeker aan de Universiteit van Maryland en auteur van de ‘Hezbollah Cavalcade’ website, vertelde het medium NOW dat dit grotendeels een gevolg is van de geografie van het gebied. “Met meer bergen en een moeilijker geografie is de opbouw voor Yabroud veel langer dan de inname van Quseir,” zei Smyth. Luchtaanvallen en ‘kinetische acties’ – fysieke confrontaties – tussen rebellen en pro-Assad milities zijn sterker, maar Smyth zei dat hij nu vooral een frontale sterke terreinwinst ziet door Hezbollah. Smyth schat dat het aantal Hezbollah-strijders in Yabroud ergens in de ‘honderden’ bedraagt en dat ze gebruik maken van artillerie met raketten, met inbegrip van de steeds beroemdere ‘Volcano’-raket in zijn verschillende variëteiten.

Hezbollah’s mediastrategie is ook verschoven. Smyth merkt (hoewel de officiële Hezbollah kanalen ‘gesloten’ zijn) over de operaties in Yabroud op dat ‘derde versterkers’, zoals lokaal beheerde websites in het zuiden van Libanon en sjiitische zangers zoals Ali Barakat, van de partij zijn en ondersteuning geven aan het offensief. Barakat, bekend om zijn pro-Hezbollah gezangen over de oorlog in Syrië, heeft onlangs in een lied, ‘Overwinning van Yabroud’ gejuicht om de operaties van Hezbollah in het Syrisch grensgebied.

Volgens Smyth staat de mediastrategie van de partij ook dichter bij een ‘real-time’ presentatie. Beelden van de strijd van vorig jaar in Quseir druppelen nog steeds binnen, maar video’s van raketlanceringen en Hezbollah-strijders in Yabroud worden nu uitgebracht terwijl de strijd intensiveert. Het zou een wens zijn om rechtstreekse berichten over te brengen naar aanhangers, terwijl ze voorzichtig blijven om de operationele veiligheidsfactoren niet te onthullen.

Hezbollah lijkt haar hoofd naar beneden te houden met betrekking tot het dodencijfer. Echter is de groep officieel altijd al discreet geweest over strijders die stierven tijdens gevechten in Syrië. Ze weigeren om informatie over waar, hoe of wanneer hun gewapende mannen werden gedood, te publiceren, maar gegevens zouden worden gelekt via de hierboven genoemde ‘derde versterkers’. Met name tijdens de strijd in Quseir, publiceerden onofficiële sjiitische kanalen gegevens over het hoge aantal slachtoffers veroorzaakt door het snelle offensief van de groep. Nu, merkt Smyth op, houden zelfs die bronnen zich ongewoon stil over sterfgevallen in Yabroud. “Het heeft ze een jaar achtervolgd, maar ze hebben geleerd hoe ze het spel moeten spelen met aantallen,” zei Smyth. “Er zijn niet veel officiële gegevens over doden van Hezbollah op de gebruikelijke netwerken geweest. Ze zijn zeer rustig en voelen zich niet gedwongen om nieuwe sterfgevallen de hoogte in te jagen.”

In overeenstemming met zijn laagdrempelige officiële medialijn, hield Hezbollahleider Hassan Nasrallah een relatief milde toespraak afgelopen zondag; zijn eerste van 2014. Daarin herhaalde hij de vastberadenheid van de groep te blijven vechten in Syrië, zij het met een minder vurige toon dan hij in het verleden had gebruikt. Hoewel de inhoud van de toespraak niet overblufte, zei Smyth dat het tijdstip belangrijk is: “Als ze het ene grote offensief tot een goed einde kunnen brengen, mogen ze een andere goddelijke overwinning binnenrijven na Quseir,” vertelde hij NOW.

De milde toespraak stelde aanhangers van Hezbollah teleur, die een sterkere taal verwachtten”, zegt Blanford. De groep kan een meer verzoenende toon hebben aangenomen vanwege de druk om samen te werken met de vorming van de nieuwe Libanese regering en de publieke kritiek omwille van de betrokkenheid in Syrië .

“Hezbollah is in een situatie waarbij het moeilijk is om weg te trekken uit Syrië, maar het is ook moeilijk om te blijven”, zegt Blanford.” Dit is de realiteit waarmee ze te maken hebben.

Maya Gebeily.

Bron: NOW.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: